avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 230/2007 actualizata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 230/2007 actualizata

Am solicitat in scris Asociatiei de Proprietari copii ale listelor de intretinere(pe doi ani in urma) in baza Legii 230/2007 -Capitolul III -Articol10:"Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea Asociatiei si au acces la cerere la orice document al acesteia."Am fost refuzat categoric de catre Presedintele Asociatiei. Eu am nevoie de aceste liste pentru a efectua o expertiza contabila cu privire la modul in care m-i s-a calculat consumul de apa. Intentionez sa dau in judecata Asociatia.Am sanse sa castig avand in vedere ca (probabil) Presedintele va aduce hartii din care va reiesi ca membrii Asociatiei nu vor ca eu sa primesc documentele sus mentionate?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
amirce, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:39, 13 Octombrie 2012
Asa cum spunea si @elga mai sus sunt si acte la care nu poti avea acces.
Si ele sunt tot acte sau documente cum vreti sa le numiti. Si nu veti avea dreptul niciodata, nici macar in instanta, sa aveti copie sau chiar si lecturare a CVC-ului vecinului.

Sa stiti ca asociatiile mai respecta o gramada de alte legi, nu doar L230/2007 cu HG 1588.
Si aceste alte legi fac referire la contabilitate, la relatiile cu institutiile statului, la date cu caracter personal, la reglemantari bancare, comerciale etc.

Iata raspunsul unei din institutiile statului pe aceeasi tema:

[ link extern ]

!!! Interventie moderator !!!

1. Am pretentia cand sunt citat sa se respecte semnele de citare de inceput si sfarsit. Altfel din mesajul Dvs. reies lucruri care eu nu le-am scris.

2. Daca nu aveti degand sa postati citate exacte de lege mai bine va lipsiti, si urmatorul mesaj precum cel anterior il voi sterge ca fals sau inexact.

Iata citatul exact din lege:

Art. 10. -Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Si iata ce ati scris Dvs. ca fiind citat din lege:
"art. 10 din Legea 230/2007, se specifica ca "proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au dreptul la cerere, la orice document al acesteia"

Pai parca nu prea e acelasi lucru, nu?
"pentru arockz, Scuze, nu stiam ca intelesul cuvantului "acces", din cadrul art. 10, din Legea 230/2007 se interpreteaza ca "neavand dreptul", parca asta intentionati sa-mi sugerati, sau gresesc ? Poate reusiti sa-mi explicati termenul de "acces " la care faceti referire. Intr-adevar, legea este permisibila cu anumite persoane si in cazul asta, ce facem, interpretam fiecare cum ne convine si in functie de scaunul pe care il ocupam? MUltumesc pentru atentia cu care imi urmariti interventia si sper ca nu veti sterge mesajul meu.
Va rog sa nu imi rastalmaciti cuvintele.
Eu v-am dat citat exact din lege. Si nu am interpretat eu ci chiar legiuitorul (sau in cazul asta institutia care trebuie sa verifice respectarea acestei L230).

Si am mai si sustinut in postul de la inceputul acestei pagini ca pentru accesul la aceste documente se mai pot implica si alti membrii ai comitetului executiv care sa-i atraga atentia presedintelui ca trebuie sa respecte legea.

Dar poate sunt eu defect si atunci ne explicati Dvs. ce inseamna acces. Inseamna ca in asociatia din care fac parte 200 de proprietari, 10-50-100 de proprietari sa ceara pe banii restului copii dupa intreaga arhiva a asociatiei cu CVC-urile din cartea de imobil, cu copiile de buletine si mai ce? Eventual copii ale cartilor tehnice ale unui grup de blocuri ca doar nu au decat cateva mii de pagini ...
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
arockz, utilizator
"pentru arockz, daca ati urmarit interventia mea de la ora 21,32, vorbeam despre copii xerox, contra cost. Nu cred ca ati sesizat acest lucru, altfelm nu ati mai fi facut remarca cu " cel defect "din ultima parte a interventiei dv. de la ora 23,57. Apropo de cartile tehnice, acelea se pot procura la un pret mult mai mic din librarii in loc sa fie xerocopiate si nu cred ca acesta era raspunsul pe care il astepta utilizatorul "amirce", o putem numi "o mica rautate".
Poate am transa chestiunea, daca dv. @chipurici, ne-ati spune ce documente ati vrea xeroxate ....

Acces la documentele asociatiei inseamna ca un proprietar poate vedea toate documentele care au stat la baza calculului cotelor de intretinere, de exemplu. Poate avea acces la modul de calcul, adica sa i se explice cum s-a calculat cota lui de intretinere.
Nu vad de ce ar trebui copii xerox la aceste documente si, in final, ce-ar vrea sa faca cu ele proprietarul?

Alte discuții în legătură

Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere lawyer2016 lawyer2016 Va solicit pararea intr-o speta legata de asociatiile de proproietari Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 ... (vezi toată discuția)
Cartea tehnica a blocului InaAndreea InaAndreea As dori sa stiu cine detine cartea tehnica a blocului si daca eu ca locatar am dreptul sa cer sa mi se arate. (vezi toată discuția)