avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pausal la asociatie de proprietari detinatori de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pausal la asociatie de proprietari detinatori de apometre

Buna,
Am si eu o problema care desi nu m-a costat enorm ma deranjeaza ca si principiu.
Din cauza ca s-au pierdut apometrele am fost trecut conform hotararilor asociatiei cu o cantitate mare de apa, am platit aceasta cantitate cu gandul ca se va regulariza.

Dupa o luna in care am fost trecut cu zero la apa am inceput sa fiu taxat din nou cu consumul pe care il am desi nu am consumat inca ce platisem in regim de pausal. Am depus o sesizare la presedintele asociatiei si la administrator si mi s-a raspuns ca nu se prevede sa se faca regularizare.

Ca un rezumat, asociatia m-a penalizat cu metri cubi de apa inexistenti. se poate verifica si regulariza daca o sa calculam consum vs plati facute.

Am facut deja o plangere la primarie si inca nu am primit raspuns(au ei un departament care se ocupa de asociatii)

Daca aveti o sugestie, un sfat, toate ar fi binevenite.

Multumesc anticipat,
LVD
PS: Daca nu am ales bine sectiunea rog un moderator sa mute subiectul. multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
lvd, utilizator
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 14:40, 6 Noiembrie 2012
- Hehe, sigur una e vecina..

- Da, nu am platit in luna in care m-au trecut la pausal pentru ca am facut contestatie(in care am specificat ca o sa platesc daca primesc un raspuns(nu am primit). Desi nu am primit nici un raspuns, trecuse data de scadenta(se incaseaza o zi pe saptamana) cu cateva zile, am decis sa platesc ca sa nu se acumuleze penalitati. desi trecuse data scadentei cu cateva zile(nu mai retin exact cate), am fost penalizat pt 30 de zile si administratorul a refuzat sa imi recalculeze.
- In "consiliul"- comitetul executiv.. scuze :):">
- ma refer la administrator:
"Art. 54. - (1) Persoanele fizice care au calitatea de
administrator de imobile sunt atestate de către primar, la
propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii
administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului
local."

- Nu stiu de ce se plang unii dar daca dumneavoastra ati fi obligat sa platiti cativa metri cubi de apa pe care nu i-ati folosit si nici nu-i veti folosi vreodata, doar pentru ca asa vrea dumnealui, ignorand legile statului care nu ii permit acest lucru, ce ati vrea sa faceti?
Nu intentionez sa ii iau locul(dar sunt sigur ca m-as descurca mai bine decat dumnealui).
- Ce ar trebui, sa sar in sus de fericire ca e tanar? Prefer un ocogenar intelept decat un tanar inapt lipsit de sinceritate si onestitate.
Lasand sensibilitatile la o parte, sincer cred ca mi s-au incalcat drepturile, daca sunteti de alta parere va rog sa imi spuneti.. admit ca as putea sa ma insel daca imi oferiti argumentele necesare.

Multumesc de feedback.
Vali
Pai daca sunteti membru in comitetul executiv, sunteti in conducerea asociatiei. Participati la activitatea comitetului, la sedintele lunare in care se aproba listele de plata. Aveti in comitet presedintele si ceilalti membri si-acolo puteti discutat concret problema cu pierderea fluturasului si regularizarea.
Gasiti in partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile" un model de gestionarea consumului de apa, model ce-l puteti adapta la situatia concreta a asociatiei dumneavoastra prind discutarea si adoaptarea lui in comitetul executiv.
Daca o sa-l cititi o sa constatati ca si-n asociatia noastra, ca in multe altele, in luna cand nu se cunoaste indexul (si respectiv consumul) unui apometru, i se pune proprietarului la plata o cantitate de apa estimata ori stabilita de comitetul executiv. Noi am stabilit de mai bine de 4 ani cantitatea de 7 metri cubi de persoana atunci cand nu cunoastem indexul apometrului.
Sigur ca facem si regularizare in luna urmatoare... Cititi si vedeti.

In alt mesaj spuneati:
O sa mai fac un referat despre asta la primarie si sper sa ii anulez atestatul de presedinte...

Acum spuneti ca de fapt va referiti la administrator. Daca cititi un pic legea 230/2007 si HG 1588/2007 o sa aflati ca administratorul trebuie sa faca ceea ce decide comitetul executiv. Dumneavoastra, membrii comitetului intocmiti fisa postului cu atributiunile administratorului, dumneavoastra comitetul ati angajat acel administartor si tot dumneavoastra membrii comitetului puteti sa-i spuneti cum sa pricedeze cu apa, cu regularizarea..., puteti sa-l samctionati, sa-l schimbati daca nu-si face treaba s.a.m.d.
Daca era vorba de presedinte, fiind in fruntea comitetului, aveati motive sa reclamati in afara asociatiei, dar administratorul este angajatul dumneavoastra si activitatea lui o discutati in comitet unde-l puteti felicita si premia ori sanctiona.
Buna,

Aveti perfecta dreptate, insa dupa cum am spus mai sus presedintele nu ma cheama in sedinte iar administratorul e foarte apropiat de presedinte, si cand am semnalat nereguli nu a luat nici o masura ba mai mult mi-au trimis un raspuns semnat de ambii(si de presedinte si de administrator - desi eu semnalam presedintelui o neregula administrativa). O varianta ar fi sa propun eu sedinte, dar cum sunt doar de cateva luni in bloc "n-o sa se uite nimeni in gura mea". Presedintele nu coopereaza si m-a mintit de nenumarate ori(inclusiv promitandu-mi ca se va regulariza consumul).
Am facut cele mai sus mentionate.
Am facut trei adrese la presedinte(la care mi-a raspuns dupa trei luni - acel raspuns semnat de el ai de administrator) - NU COOPEREAZA. de asta am facut plangere in afara asociatiei.. Sper sa intelegeti situatia.. imaginati-va ca aveti 25 de ani si sunteti proprietarul unui apartament ce face parte din asociatia condusa de un astfel de om..

O sa mai incerc sa-i semnalez dar nu se intampla nimic.. nu-mi raspunde iar cand imi raspunde ma abureste ca se rezolva ca nu-stiu-ce.. si eu ma trezesc iarasi ca nu mi s-a regularizat(am facut cerere de regularizare special - si nu mi s-a raspuns). Nu mai zic ca listele de plata nu sunt agreate de comitetul executiv, sunt semnate si aprobate numai de presedinte, administrator si cenzor(nimeni nu-l cunoaste. nu a aparut anul asta pe la noi).
E vorba de "cuplul " presedinte administrator.. iar ei nu dau doi bani pe faptul ca m-au pus in comitet(probabil ca daca ii deranjez or sa ma scoata din comitet intr-o alta sedinta secreta) de asta nu ma pot baza prea mult pe asta.... Am nevoie de ajutor oficial pentru ca nu vreau sa-i dau in judecata si sa ma plimb cu anii prin tribunal pentru o suma nu extrem de mare( 15mc apa calda, 15 mc apa rece plus penalizarile alea .. in jur de 10 ron).
Credeti ca procedez incorect?

Merci de raspuns,
Vali
"Welcome in the club!"

Am parcurs ce e drept evaziv raspunsurile primite pana acum la intrabarea dvs....din cate observ tot cu nelamuriri ati ramas.

Din cate am inteles, daca gresesc va rog sa ma corectati ...intampinati o problema de consumuri neregularizate utilitati contoriazate, aveti si calitatea de membru in comitetul executiv si totusi intampinati probleme. Eu ar trebui sa fiu bucuroasa ca sunt doar membru in asociatie :).

Sesizarea la primarie legata de neregularizarea consumurilor nu o sa va ajute cu nimic. Raspunsul lor vi-l dau eu acum, nu trebuie sa mai asteptati sa va scriei ei: veti fi trimisa in instanta si se spala pe mani. Acelasi raspuns l-am primit si eu pe aceeasi tema.

Incercati sa-i sesizati in legatura cu problema lipsei convocarilor adunarilor comitetului executiv, luarea deciziilor in comitet fara cvorumul necesar (verificati semnaturile pe deciziile comitetului executiv, precesele verbale intocmite cu ocazia acestora) sau orice alte fapte care pot sa atraga raspunderea contraventionala a presedintelui, administratorului sau a cenzorului conform legii 230/2007 si HG 1588/2007 pe care le puneti punctula pe hartie si cu asta va prezentati la serviciul in cauza de pe langa primarie.Pentru asta verificati registrele si documentele de casa ale asociatiei, aveti dreptul in baza art.10 legea 230/2007...si in calitatea dvs. de membru al comitetului executiv chiar obligatia, cu sanctiunea raspunderii solidare.(tot in textul de lege sunt prevazute acestea).

Legat de consumurile dvs., va dezamagesc probabil, dar daca nu reusiti pe cale "ämiabila" .. din pozitia dv. poate obtineti un "schimb" cu pesedintele, singura cale v-a fi instanta de judecata. Depuneti o cerere in constatare consumuri motivand cele mentionate mai sus si cereti si daune-interese sa-i potoliti. Pentru ca cererea s-ar putea sa obtina un termen lung, depuneti o cerere la dosar de preschimbare termen, in care sa aratati prejudiciul intarzierii judecatii. De altfel, cred ca ati putea alege si calea ordonantei presedintiale, in obligatia de a face...

Primaria.."boala lunga ..moarte sigura"..va spune una care a facut de 6 luni sesizari pe langa serviciul primariei si mi-au raspuns ca presedintele refuza sa se prezinte cu actele si ei in acest caz nu au parghii de constrangere, fapt pentru care sa ma adresez instantei.


Si eu studiez problema regularizarii consumurilor, mai ales ca am si actiune pe rol cu asociatia. Pe forum exista incarcat un document care va poate ajuta in actiunea dvs. intitulat - proiect norme metodologice facturare si repartizare apa - e doar un proiect inca n-am gasit un normativ clar.



Buna marilyn31,

Cam asa e, Primaria mi-a raspuns la acteva zile ca asociatia nu a raspuns si ca s-au adresat sectiei de politie din sector.. deci se pare ca au instrumente de constrangere pentru a-i obliga sa prezinte documente la ei.

Ca sa ma asigur ca nu voi fi expediat de primarie an depus o plangere la Antifrauda unde am expus situatia rezumand-o la: "Am platit 30mc de apa pe care nu i-am mai obtinut" .(am mers prea departe? :hammer: ) - Ei au cerut primariei sa le faca rost de documente(mi-au raspunt intr0un plic "confidential" destul de repede. :D

Am un raspuns in care presedintele si administratorul(in cor) spun ca nu e specificat in lege sa faca regularizare, ca urmare n-o vor face.. sunt curios cum va explica faptul ca au facut regularizare unora si altora nu.. :((

Pana la urma voi merge si in instanta pentru ca ma doare ca mi-am luat acest apartament si trebuie sa suport comportamentele unor astfel de indivizi. Am citit legea 230/2007 de mai multe ori si desi nu e specificat ce se intampla cu "pausalul" sunt trecute cheltuielile pe care le are un proprietar/locatar.. si ghici ce: singurele penalitati pe care le poate impune asociatia sunt alea de intarzieri de plata, in rest toate cheltuielile se fac pentru servicii si consum... iar a plati ceva de care nu beneficiezi este fie inselaciune fie penalizare(zic si eu.. n-am studii in domeniu deci... :( )
O sa merg din aproape in aproape si o sa fac si ce mi-ati scris mai sus.

Multumesc mult pentru amabilitate si implicare!!!
Vali
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
lvd, utilizator

Alte discuții în legătură

Apometre Gi0 Gi0 buna ma poate ajuta si pe mine cineva....eu vreau sa dau apometrele INAINTE adica sa platesc apa consumata deoarece am apometrele in urma si pe hartie mai mult ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)
Administratorul reproseaza consum mic de apa hadelina hadelina Buna seara, problema mea este lagata de administratorul blocului care imi reproseaza ca am consum prea mic de apa, mentionez ca locuim 2 persoane in ... (vezi toată discuția)