avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2009

Stimati Avocati ai forumului,

in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si acum, aflandu-ma din nou intr-o situatie dificila. Datorita faptului ca locuiesc in München , discutiile fata in fata cu avocati sau notari sunt pana la un anumit moment imposibile si sunt fericita ca existati.
In anul 2004 a decedat tatal, in 2008 a decedat mama.
Suntem 3 surori.
Dupa moartea tatalui nu am stiut ca trebuie deschisa succesiuna in termen de 6 luni. Ca bunuri imobiliare au ramas 2 case.
In 2007 sora mica ne-a chemat in judecata si a cerut dezmostenirea celor doua surori pe motiv ca nu au fost facute acte de acceptare expresa sau tacita decat de catre ea si mama. Am facut intampinare si am fost de acord cu pretentiile ei.
Prin hotarare judecatoreasca i-a fost transmis dreptul de proprietate asupra uneia dintre case, si avand si mama o cota parte din casa, a fost incheiat un contract de intretinere cu mama pentru acea cota a mamei. Aceasta casa iese acum din discutie.
A mai ramas casa parinteasca. In noiembrie 2008 a decedat mama. Noi cele doua surori dezmostenite am facut declaratia de acceptare la notar, dar am avut o mare surpriza.
Sora mica spune ca ea nu e de acord cu deschiderea succesiunii, a spus ca are acte pe casa parinteasca si un Testament.
Nu vrea in nici un caz sa arate documentele , ne-a propus sa acceptam un teren si sa nu avem pretentii la casa parinteasca.
Acum va intreb. cum sa procedez?
De unde sa aflu ce fel de acte s-au facut de catre ea si mama pe casa parinteasca?( sunt convinsa ca mama a facut acele acte pe casa parinteasca fiind pusa sub presiune, ea dorind mereu ca si casa parinteasca sa apartina tuturor surorilor.)
Trebuie se ma adresez unui avocat?
Am o singura temere: ca voi angaja un avocat si de fapt nu a mai ramas nimic din toata aceasta succesiune.
Nu pot afla inainte ce a mai ramas din casa parinteasca?
Noua celorlalte doua surori nu ne lasa legea chiar nimic?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela
Va multumesc pentru raspunsuri, am sa ma informez la Cartea Funciara cine figureaza ca proprietar al casei parintesti.

Ati putea sa-mi spuneti cat reprezinta rezerva succesorale pe care legea o stabileşte în favoarea descendenţilor?

Pe ce motive se poate ataca un testament in instanta?

Va multumesc si va doresc o zi buna.

Angela
Angela Canareica a scris:

Ati putea sa-mi spuneti cat reprezinta rezerva succesorale pe care legea o stabileşte în favoarea descendenţilor?

Pe ce motive se poate ataca un testament in instanta?

Întinderea rezervei depinde de numărul copiilor lăsaţi de defunct (numărul celor care vin efectiv la succesiune. Rezerva este de 1/2 din moştenire dacă defunctul a lăsat 1 copil, 2/3 dacă a lăsat 2 copii şi 3/4 dacă a lăsat 3 sau mai mulţi copii.

În privinţa testamentului aveţi fie o acţiune în anulare (sau constatarea nulităţii absolute), fie o acţiune în reducţiune, aceasta din urmă avînd ca scop protejarea rezervei succesorale în cazul în care testamentul este valid (adică nu este nul sau anulabil) dar vă încalcă rezerva.

Liviu S.Bordaş
as avea si eu o intrebare legata de succesiune
tata a murit de 1 an iar mama traieste,dar inca nu am facut succesiunea.caci din cauza unei greseli in acte de nastere eu si fratele meu am devenit din Dregan-Dragan,eu am fost mai norocoasa si doar certificatul de casatorie am fost nevoita sa il schimb.fratele meu este Dragan-din parinti Dregan,si familia lui la fel,ei ar trebui sa schimbe toate actele.
acum copii nostrii vor sa isi construiasca pe pamant ceva si din cate stim noi,trebui facuta succesiunea ca sa fie toate actele in regula.
intrebarea noastra este cum sa procedam,ca atat eu si fratele meu sa avem parte de mostenire si cum sa dovedim ca suntem frati
multumesc
Domnule "CLAUALEX" de ce postati subiectul Dv-stra pe pagina mea? Va rog sa va descrieti problema pe o pagina separata, altfel avocatii forumului nu vor mai intelege nimic din problema mea. Eu sunt un simplu utilizator si nu va pot
pot da sfaturi juridice. Ar fi minunat sa va retrageti textul de pe pagina mea.

Cu stima,

Angela C.
De principiu, nu este nimic in neregula in conexarea mai multor intrebari de la mai multi useri in acelasi topic, atata vreme cat subiectul este acelasi. In acest caz nu este tocmai acelasi, deci ar fi fost oportuna crearea unui subiect separat.

Cu toate acestea, trebuie sa subliniez ca topicul nu este "pagina cuiva". Daca apartine cuiva, ea apartine Avocatnet si atat, dar nu asta conteaza. In plus, claualex a cerut un sfat nu de la dvs, ca utilizator, ci de la cei care v-au raspuns si dvs intr-o problema pe care o considera suficient de asemanatoare.

In final, as vrea sa mai mentionez si faptul ca userii nu isi pot sterge (sau "retrage") mesajele. Plus faptul ca cei care fac ordine pe forum, potrivit regulamentului de postare, sunt NUMAI moderatorii si adminstratorii, aspect pe care va rog sa il aveti in vedere si in consecinta sa nu dati indicatii altor useri despre ce trebuie sau nu trebuie sa posteze.

Multumesc pentru intelegere!
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune 2007 Angela Canareica Angela Canareica Stimate Doamne si Domni, in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu. Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice. In termenul legal de 6 luni nu am deschis ... (vezi toată discuția)
Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd In situatia in care unul din parinti este decedat de 4luni si nu doresc sa fac succesiune (nu ma simt inca in stare)exista probleme legate de acest aspect,la ... (vezi toată discuția)