avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE 2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE 2009

Stimati Avocati ai forumului,

in anul 2007 m-ati ajutat enorm cu sfaturile Dv-stra competente in luarea unei decizii foarte importante , de aceea revin si acum, aflandu-ma din nou intr-o situatie dificila. Datorita faptului ca locuiesc in München , discutiile fata in fata cu avocati sau notari sunt pana la un anumit moment imposibile si sunt fericita ca existati.
In anul 2004 a decedat tatal, in 2008 a decedat mama.
Suntem 3 surori.
Dupa moartea tatalui nu am stiut ca trebuie deschisa succesiuna in termen de 6 luni. Ca bunuri imobiliare au ramas 2 case.
In 2007 sora mica ne-a chemat in judecata si a cerut dezmostenirea celor doua surori pe motiv ca nu au fost facute acte de acceptare expresa sau tacita decat de catre ea si mama. Am facut intampinare si am fost de acord cu pretentiile ei.
Prin hotarare judecatoreasca i-a fost transmis dreptul de proprietate asupra uneia dintre case, si avand si mama o cota parte din casa, a fost incheiat un contract de intretinere cu mama pentru acea cota a mamei. Aceasta casa iese acum din discutie.
A mai ramas casa parinteasca. In noiembrie 2008 a decedat mama. Noi cele doua surori dezmostenite am facut declaratia de acceptare la notar, dar am avut o mare surpriza.
Sora mica spune ca ea nu e de acord cu deschiderea succesiunii, a spus ca are acte pe casa parinteasca si un Testament.
Nu vrea in nici un caz sa arate documentele , ne-a propus sa acceptam un teren si sa nu avem pretentii la casa parinteasca.
Acum va intreb. cum sa procedez?
De unde sa aflu ce fel de acte s-au facut de catre ea si mama pe casa parinteasca?( sunt convinsa ca mama a facut acele acte pe casa parinteasca fiind pusa sub presiune, ea dorind mereu ca si casa parinteasca sa apartina tuturor surorilor.)
Trebuie se ma adresez unui avocat?
Am o singura temere: ca voi angaja un avocat si de fapt nu a mai ramas nimic din toata aceasta succesiune.
Nu pot afla inainte ce a mai ramas din casa parinteasca?
Noua celorlalte doua surori nu ne lasa legea chiar nimic?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Angela
Stimati Avocati,

ati putea sa-mi spuneti, pe langa onorariul Avocatului, ce taxe se mai percep pt. un proces de succesiune?
Trebuie facuta expertiza sau nu e obligatoriu?

Pentru ce motive s-ar putea cere anularea testamentului pe care sora pretinde ca l-ar avea?

La o valoare de 50.000 euro , sa zicem , a casei parintesti, cat revine rezerva succesorala legala calculata concret la aceasta suma?
Mentionez ca suntem 3 surori.

Va multumesc,

Angela C
Conform procedurii nu e intotdeauna obligatorie expertiza, in practica ea se efectueaza cam de fiecare data.
Motivele de anulare a unui act juridic sunt cuprinse intr-un capitol intreg de drept; nu va putm descrie aici pagini intregi cu situatii posibile in fapt... ideea e sa-l vedeti si sa decideti ulterior...
V-a spus colegul mai sus care e rezerva, vreti sa va facem calculele? Rezerva pentru trei copii, calcul si impartiti apoi la 3.
Stimati avocati ai Forumului,

am angajat un avocat pentu succesiune si ne-a spus ca pentru expertiza e nevoie de 3 experti: unul pentru pamant, altul pentru tractor si alte mobile si altul pentru evaluarea casei.
E posibil asa ceva?
Nu poate numi instanta un singur expert?
Fiecare expert costa, orisicum sunt sigura ca din toata mostenirea nu a mai ramas decat rezerva succesorala de mostenit, iar acum sa platesc 3 experti?

Si inca o intrebare va rog:

-- cand a decedat tatal meu, in 2004, nu era de OBLIGATIA NOTARULUI DIN ZONA SA NE CHEME LA SUCCESIUNE?
De unde sa stie tot taranul ca termenul de acceptare a succesiunii e de 6 luni???????????????
Eu nu am stiut asta !!!!!!!!!Trebuia sa stiu?

Va multumesc
referitor la modul cum a procedat sora dvs, mie personal imi pare a fi un abuz.
dezbaterea succesiunii nu este o procedura prescriptibila , nu se prevede un anumit termen in ceea ce o priveste .
insa, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie in termen de 6 luni socotit de la data deschiderii succesiunii .
insa in anumite cazuri expres prevazute de lege, cursul prescri[tiei poate fi suspendat ( daca de ex nu ati avut cunostinta despre decesul tatalui , ci ati aflat despre acest lucru la o data ulterioara, poate fi un motiv de suspendare ) .
trebuia sa apelati la un avocat , iar nu sa ramaneti in pasivitate si sa acceptati conditiile si cerintele surorii dvs .

in ceea ce priveste succesiunea dupa mama dvs, deja sora dvs intrece orice regula de bun simt !!
dupa ce ca ati renuntat in favoarea dansei la un imobil, acum incearca acelasi lucru motivand ca mama i-ar fi facut acte in favoarea dansei .

doamna draga , nu va suparati pe mine , dar este dreptul dvs legal si al celeilalte surori sa culegeti ceea ce a mai ramas din mostenire , dupa mama dvs . :((
nu este corect ca acea sora sa beneficieze doar dansa de toata mostenirea parinteasca. :(

sfatul meu este sa depuneti in instanta in raza caruia se afla imobilul ce face obiectul prezentei spete , o cerere de partaj succesoral.
sora va trebui sa faca dovada ca mama dvs a dipus in favoarea dansei .
si daca este asa, dvs aveti dreptul legal in virtutea calitatii de mostenitor rezervatar sa contestati acele acte .
curaj . si dvs sunteti copii parintilor dvs , nu numai acea sora !!

Nu inteleg ce importanta au obligatiile notarului... oricum ati achiesat la ce a cerut sora atunci, asa incat nu mai conteaza ce a facut unul sau altul, ci faptul ca dv. ati fost de acord cu pretentiile ei.
Nu stiu cum o fi in tara unde traiti acum, insa ma indoiesc de faptul ca va trage cineva de maneca sa va exercitati drepturile... sau ca le lasati de izbeliste cu anii si apoi va intrebati de ce le-ati pierdut... :O

Notarul nu are de unde sti ce oameni mor in zona unde are el competenta... Ca nu i se trimit automat certificatele de deces ale oamenilor... :(
Apoi nu e interesul notarului... Era interesul dv., puteati sa va interesati de drepturi...
Cand stiati ca tatal a lasat o casa, nu v-ati intrebat cine plateste darile la stat pentru ea, oare nu mostenitorii?? A fost bine cand au platit altii, dar nu si cand au profitat de pasivitatea dv.
Cat priveste cunostintele oricarui taran, el merge in casa parintilor si isi ia plapuma pe care i-a lasat-o mama cu limba de moarte, imparte orataniile cu fratii, decide cu ceilalti cine ramane in casa... adica face acte de acceptare tacita!
Numai cine nu face absolut nimic nu primeste!

Nu exista expert pe lumea asta care sa stie cat costa orice lucru de pe pamant: terenuri, vile, copaci, maculatura, fiare vechi, calculatoare, bijuterii, antichitati, efecte filatelice, monede de colectie etc. Nici la noi in tara si nici la altii.
Fiecare cunoaste o parte, fiind specializat... si este numit de instanta cate un expert care e autorizat ca ar cunoaste valoarea unui anumit tip de bunuri...
E absolut normal. Mai multe tipuri de bunuri, mai multi experti!

Roxanel, nu avem de unde sti ce are una sau alta dintre parti! Si nu cred ca e indicat sa prezumam o rea-credinta!

Alte discuții în legătură

Succesiune 2007 Angela Canareica Angela Canareica Stimate Doamne si Domni, in 4 noiembrie 2004 a decedat tatal meu. Au ramas o sotie supravietuitoare si 3 fiice. In termenul legal de 6 luni nu am deschis ... (vezi toată discuția)
Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Unic mostenitor barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd In situatia in care unul din parinti este decedat de 4luni si nu doresc sa fac succesiune (nu ma simt inca in stare)exista probleme legate de acest aspect,la ... (vezi toată discuția)