avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie

La noi la primarie din 2007 functioneaza compartimentul "relatii cu asociatiile de proprietari", printr-o hotarare de consiliu local, conform Lg 230/2007 ART. 52
(2) Consiliile locale organizează în cadrul aparatului propriu un compartiment specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari.
HG.1588/2007 CAP. 4
Raportul dintre administraţia publică locală şi centrală şi asociaţiile de proprietari

ART. 57
"Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti organizează compartimente specializate în scopul sprijinirii proprietarilor pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin în administrarea imobilelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Compartimentele specializate înfiinţate în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale au în componenţă specialişti în domeniul financiar-contabil, tehnic, juridic, al legislaţiei muncii şi a raporturilor de muncă". La infiintare acest compartiment a avut in organigrama doar 2 persoane 1 jurist si un economist. Din 2010 cand s-au restructurat posturile in primarie a ramas pe post doar economistul. Acesta a mers in control la o asociatie, si a gasit nereguli. Comitetul Asociatiei vrea sa conteste ca acest compartiment functioneaza ilegal pentru ca nu are cei 5 membri de la art. 57. Economistul care a fost in control a sesizat doar aspectele financiar contabile ale asociatiei.ce sanse are de castig asociatia? Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:37, 17 Noiembrie 2012
SITUAŢIA SOLDURILOR ELEMENTELOR DE ACTIV ªI DE PASIV*)
(cod 14-6-30/d)

Partea I Partea a II-a
†””””’”””””””””””””””””””””””””””””””””””””’””””””””””’””””’”””””””””””””””””””””””””””””””””’””””””””””
ƒNr. ƒ Elemente de activ ƒ Valori ƒNr. ƒ Elemente de pasiv ƒ Valori ƒ
ƒcrt.ƒ ƒ (lei) ƒcrt.ƒ ƒ (lei) ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 1. ƒSold în casă ƒ ƒ 1. ƒSold fond de rulment ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 2. ƒSold conturi la bănci ƒ ƒ 2. ƒSold fond de reparaţii ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 3. ƒSume neachitate de proprietarii din ƒ ƒ 3. ƒSold fond sume speciale ƒ ƒ
ƒ ƒasociaţie pentru lista de plată ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒcurentă ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 4. ƒRestanţe existente la data ƒ ƒ 4. ƒSoldul altor fonduri legal ƒ ƒ
ƒ ƒîntocmirii acestei situaţii ƒ ƒ ƒstabilite (de penalizări, de ƒ ƒ
ƒ ƒ ƒ ƒ ƒcheltuieli administrative, de ƒ ƒ
ƒ ƒ ƒ ƒ ƒrecuperări debite etc.) ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 5. ƒDebitori, alţii decât membrii ƒ ƒ 5. ƒFurnizori pentru facturi ƒ ƒ
ƒ ƒasociaţiei ƒ ƒ ƒneachitate (utilităţi, servicii, ƒ ƒ
ƒ ƒ ƒ ƒ ƒlivrări, prestaţii, lucrări etc.)ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 6. ƒActele de plată pe luna în curs, ƒ ƒ 6. ƒCreditori diverşi ƒ ƒ
ƒ ƒnerepartizate proprietarilor (facturiƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒde apă, gaze, energie electrică sau ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒtermică, de reparaţii neprevăzute, ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒstate de salarii, indemnizaţii, ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒpremii, etc.) ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ 7. ƒActe de plăţi pentru cheltuielile ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒaferente fondurilor de reparaţii, ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒspeciale, de penalizări care nu au ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒfost încă scăzute din fondurile ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
ƒ ƒrespective ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ
“””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””•””””•”””””””””””””””””””””””””””””””””•””””””””””„
ƒ ƒ TOTAL PARTEA I ƒ ƒ ƒ TOTAL PARTEA a II-a ƒ ƒ

Aceasta se mai numeste si situatia patrimoniala a asociatiei. Fiecare element de activ sau pasiv trebuie sa aiba in spate o balanta analitica. Altfel nu stii cum au aparut acele cifre. Ele se verifica prin aceste balante, nu se copiaza pur si simplu. Si astfel verifici o casa care nu este inchisa de 3 ani si ajungi la concluzia cum s-a mai intalnit ca la un sold de 325 adaugi o intrare de 5321, faci o plata de 235, mai are o intrare de 564 si-i da un total de 3975 lei. Adica mai putin cu 2000. De aceea toate platile la furnizori care se fac prin casa, le verifici cu fisele de operatiuni diverse ale furnizorilor, printr-o balanta analitica a casei. In felul acesta verifici si reparatiile, salariile, contributiile si impozitele etc. In momentul in care am intocmit aceasta situatie patrimoniala si am constatat ca pasivul este mai mare cu 100 milioane vechi, atunci intru pe debitori in regirtrul de partisz si reconstitui bazele de calcul, pe care nu le are. Asa constat ca a debitat pe locatari cu sume mai mari decat cheltuielile pe care le avea lunar. Astfel s-a creiat un plus pe care il cheltuie fara aprobarea comitetului executiv sau AGP, depunand chitante false pe care le-am imperecheat la furnizor. Daca dumneta te indoiesti de competenta mea facem o verificare la orice asociatie.
Ati preluat in prima parte a mesajului situatia soldurilor asa cum prevede Ordinul 1969/2007, de care nu ati amintit in toate mesajele de pana acum.
Sunteti pe calea cea buna. Mai incercati pentru ca in partea a doua a mesajului aruncati din nou cu
situatii si consideratii care nu se preteaza la sociatiile de proprietari.
Va citez cateva prevederi din acel ordin:

Organizarea contabilităţii în partidă simplă

A. Dispoziţii generale
1. Sistemul de contabilitate în partidă simplă, în sensul prezentelor reglementări, reprezintă ansamblul registrelor şi documentelor contabile...
7. Persoanele juridice fără scop patrimonial care conduc contabilitatea în partidă simplă nu întocmesc situaţii financiare anuale.
8. Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate, lunar se întocmeşte "Situaţia soldurilor elementelor de activ şi de pasiv" (cod 14-6-30/d), pe baza datelor înscrise şi totalizate în fişe şi jurnale contabile.

Deci la asociatiile de proprietari se folosesc registre, nu se intocmesc situatii financiare anuale (pentru care dumnaevoastra ati sanctionat asociatia de proprietari dupa cum ne-ati relatat), iar situatia soldurilor se face pe baza datelor din fise si jurnale, adica acele fise de operatiuni diverse pe care se tine evidenta cotelor de intretinere.
Spuneti ca:
Fiecare element de activ sau pasiv trebuie sa aiba in spate o balanta analitica. Altfel nu stii cum au aparut acele cifre. Ele se verifica prin aceste balante, nu se copiaza pur si simplu.


L-ati amendat ca nu are balante de verificare. Asa ati spus. Pai aceasta situatie a soldurilor este ceea ce numiti balanta. Acum de la balanta de verificare ati ajuns la balanta analitica. Pai balanta analitica sau sintetica nu sunt balante de verificare? Poate le cereti si teuri si situatia profitului si notele la bilant...
Acele cifre de care nu stiti cum au aparut in situatia soldurilor se copiaza pur si simplu, se copiaza pentru ca acestea sunt SOLDURI. De exemplu soldul casei se copiaza din registrul de casa si nu trebuie facute note contabile, balante analitice si alte asemenea cu casa. La fel soldul banca se ia din extrasul de cont de la banca fara a face balante analitice, sintetice si para analize.
In contabilitatea asociatiilor de proprietari in partida simpla nu se folosesc conturi contabile
asa cum se folosesc in contabilitatea in partida dubla pentru evidenta fiecarei operatiuni, pentru intocmirea balantelor de verificare, a bilantului...



Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
Am o rugaminte nu-mi rastalmaciti vorbele si nu mai fiti ironic. Nu ne ajuta pe nici unu. De asemeni nu este obligatoriu sa interveniti daca va deranjaza. Daca ironia este o trasatura a dvs. de caracter o accept ca pe o gena. Oricum va multumesc pentru interventie. Eu nu am ironizat si nu am jignit pe nimeni.
Hai sa recapitulam:1). Nu am sanctionat pe nimeni.2). Are 2 asociatii de proprietari; la una face balante de verificare din an in paste,cu foarte multe greseli, fara a face bilanturi si spune ca asa se lucreaza in partida dubla, fara a avea fisele pe conturi. I-am aratat cum se lucreaza dar nu vrea sa inteleaga. La cea de a doua asociatie lucreaza in partida simpla. Aici nu are conturi la banci, nu are evidente nu are registre de fonduri (speciale, rulment, reparatii, etc.) si atunci cand te duci in control trebuie sa reconstitui tot. De unde iei SOLDURI daca nu le are? Eu le reconstitui prin aceste balante analitice. Preluind ironia dvs. si daca as vrea, sa-i cer CPP, NC, sau teuri, nu a auzit despre ele ca are o scoala de farmacie. Inregistrarile in registrul de casa sunt gresite, deci trebuie calculata casa pe toata perioada pe care se face verificarea, iar in registrul de partisz nu a inchis niciodat anul asa cum o cere formularul. Nu vine cu soldul debitor de la sfarsitul anului in noul registru la 1 ianuarie, iar daca un locatar plateste luna noiembrie 2010 in martie 2011, se duce si o descarca in registrul din 2010, pentru ca asa i se pare corect.
Conform HG. 1588/2007 ART. 21 (3) Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă vor depune la compartimentele specializate în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv, întocmită potrivit ordinului ministrului economiei şi finanţelor, până la data de 1 martie pentru situaţia existentă la 31 decembrie şi până la data de 1 septembrie pentru situaţia existentă la 30 iunie. Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă dublă vor depune bilanţ contabil, conform prevederilor legale. Prin urmare la cea de a doua asociatie trebuie sa prezinte situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv la Primarie, dar nu face aceste situatii.
Cine a spus ca foloseste conturi contabile in partida simpla? Va rog sa recititi toate mesajele.
Bun. Daca citim toate mesajele impreuna constatam ca in prima parte a dialogului, toti partenerii de pe forum v-au dat dreptate. Si eu v-am dat dreptate, fara sa intervin. Spunetai ca presedintele acelei asociatii si comitetul acesteia considera ilegala functionarea acelui compartiment din primariei si ca ar ameninta cu instanta s.a.m.d.
Ati fost asigurat de mai multi ca nu are treaba presedintele cu functionarea acelui serviciu, ca are un om dau cinci angajati... asa ca acesta nu poate fi un motiv de judecata.
Dar incet-incet lucrurile au luat o alta intorsatura pentru ca dv ati explicat cam ce nereguli ati gasit:
administratora are contract de munca inregistrat cu 1/2 norma, 80 ore pe luna si activeaza 4 ore pe saptamana, dar platita binenteles pentru 80 de ore

Si de aici a inceput dansul. De ce? Pentru ca nu este treaba dumneavoastra cum isi plateste asociatia angajatii asa cum nu este treaba oricarui functionar al statului cum isi plateste o firma salariatii. Ba cred ca reciproca nu este valabila. Daca e sa judecam corect cred ca mai degraba orice platitor de taxe si impozite (inclusiv membrii unei asociatii, salariatii, administratorul, presedintele...) ar trebui, ar putea fi interesati de cum cheltuie primaria banii nostri, ce salarii au functionarii din primarie s.a.m.d.
Si-ati continuat sa aratati cu fiecare nou mesaj ceea ce imputati dumneavoastra administratorului, presedintelui, membrilor comitetului... Numai ca printre unele constatari corecte (inexistenta registrelor de fonduri, lipsa unui buget de venituri si cheltuieli...), ati facut si unele constatari care nu sunt de competenta dumneavostra si mai ales nu va puteti baza pe vreun text de lege, vreun articol din Legea 230/2007 sau HG 1588/2007 ca dealtfel nici pe vreun text din codul muncii...
Adica nicaieri nu este interzis ca cineva sa aiba doua joburi, nu este interzis sa aiba salariu mai mare... Nicaieri nu este prevazut in vreun text de lege ca pe timp de criza angajatorul ar fi obligat sa reduca salariile. Nu cred ca primaria si-a propus sa scoata tara din criza, obligand angajatorii sa scada salariile. Scazand salariile scade puterea de cumparare, scad veniturile la bugetul statului prin scaderea bazei de impozitare s.a.m.d.

Asa ca, daca dupa primele doua postari, toata lumea a fost de partea dumneavoastra aratand ca nu poate o asociatie sa conteste un proces verbal avand ca motiv lipsa de legalitate a functionarii unui serviciu al primariei, dupa fiecare din celelalte mesaje, incepand cu al 3-lea, toti partenerii de dialog au constatat pe rand ca multe din cele imputate de dv asociatiei nu au baza legala.
Si acum pot afirma cu toata convingerea ca acel proces verbal poate fi contestat in instanta de catre asociatie si instanta o sa-l anuleze daca ati scris in acesta ceea ce ne-ati relatat noua aici pe forum.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Contabilitate in partida simpla ap Apostol Maria Apostol Maria In vechiul Statut a fost prevazut ca AP Rezidenz-Cartierul german organizeaza si conduce contabilitatea in partida dubla , cu depunere de BIlant contabil la ... (vezi toată discuția)
Exercitiu financiar al asociatiei de proprietari bmirel2002 bmirel2002 In calitate de cenzor al asociatiei de proprietari, la verificarea situatiei financiar-contabile a acesteia, m-am lovit de urmatoarea problema: administratorul ... (vezi toată discuția)