Nastase_Cristian_Mihail a scris:
chitanta de mana nu e din 2002.
varul cred ca minte
nu stim ce act are
chitanta am spus mai devreme........e un precontract
nimic mai mult
fa asta - inscrie in cartea funciara si intabuleaza pe numele tau imobilul
vei reusi
nu exista acte autentice de instrainare incheiate
ATENTIE
daca ava vreun act de proprietate, il scotea pana acum
vorbe...........vant, furtuna................
atentie, daca chitanta are cel mult valoare de precontract, asa cum bine stim precontractul, respectiv antecontractul de vanzare cumparare are ca termen de prescriptie 3 ani de la data promisiunii pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv de la data emiterii chitantei, care a fost cu mult depasit din 1997 si pana in prezent. Nefiind pusa in executare obligatia de a vinde, cel care a achitat suma inscrisa in chitanta nemaiputand emite pretentii in natura, poate pretinde cel mult creanta in bani achitata, adica suma platita inapoi.
Opa! Se pare ca si termenul de prescriptie pentru cererea de restituire a creantei a fost cu mult depasit, din 1997 pana in prezent, chiar si in situatia in care am avea in vedere ca exigibilitatea restituirii creantei ar fi la data limita de incheiere a contractului, adica prescriptia ar incepe sa curga incepand din 2000, in acest caz insemnand ca prescriptia s-a implinit in 2003.
Deci, oricum ai lua-o, dreptul si speranta celui care a platit pentru imobil cu chitanta de mana de a revendica imobilul sau chiar si banii inapoi, respectiv a mostenitorilor acestuia au cazut \"in gratiere\".#-o
Daca titularul are vreo cerere in instanta (vreun capat de cerere printr-o cerere reconventionala) sau vreo opunere motivata in intampinare in sensul detinerii unui drept de proprietate in baza acelei chitante, invocati ca acest drept nu exista si/sau faptul ca orice demers juridic pe care ar urma sa il faca in protejarea pretinsului drept este prescris extinctiv, persoana in cauza fiind decazuta din orice termen in ceea ce priveste dreptul material. Asta ca idee succinta.