avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte?

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am cumparat cu act inceiat in fata notarului unde am si platit .. Acum cind am deschis proces de partaj judiciar , una dintre parti spune ca acumparat cu chitanta de mina chiar partea mea 1/3 cota ideala inainte de a cumpara eu . Vinzatorul a murit . Ce fac eu acum ? Eu am act notarial celalat are chitanta de mina .Poate sa-mi strice actul de proprietate ??
Cel mai recent răspuns: ContSters264774 , utilizator 21:24, 22 Noiembrie 2012
chitanta de mana nu e din 2002.
varul cred ca minte
nu stim ce act are
chitanta am spus mai devreme........e un precontract
nimic mai mult
fa asta - inscrie in cartea funciara si intabuleaza pe numele tau imobilul
vei reusi
nu exista acte autentice de instrainare incheiate
ATENTIE
daca ava vreun act de proprietate, il scotea pana acum
vorbe...........vant, furtuna................

Pretinde ca aceasta chitanta este din 1997 ....cel care a cumparat cu act notarial , a cumparat in 2002 . Nu se poate intabula . Nu este cadastru iar abia acum am dechis actiune de partaj judiciar . Astept sa ''scoata'' ''chitanta'' si vedem ce si cum . Este posibil sa fie . Esteposibil ca tatal meu sa fi incercat sa vinda astora dae daca nu si-au dus la bun sfirsit intelegerea sa-i fi abandonat...vedem .
Nastase_Cristian_Mihail a scris:

chitanta de mana nu e din 2002.
varul cred ca minte
nu stim ce act are
chitanta am spus mai devreme........e un precontract
nimic mai mult
fa asta - inscrie in cartea funciara si intabuleaza pe numele tau imobilul
vei reusi
nu exista acte autentice de instrainare incheiate
ATENTIE
daca ava vreun act de proprietate, il scotea pana acum
vorbe...........vant, furtuna................

atentie, daca chitanta are cel mult valoare de precontract, asa cum bine stim precontractul, respectiv antecontractul de vanzare cumparare are ca termen de prescriptie 3 ani de la data promisiunii pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv de la data emiterii chitantei, care a fost cu mult depasit din 1997 si pana in prezent. Nefiind pusa in executare obligatia de a vinde, cel care a achitat suma inscrisa in chitanta nemaiputand emite pretentii in natura, poate pretinde cel mult creanta in bani achitata, adica suma platita inapoi.
Opa! Se pare ca si termenul de prescriptie pentru cererea de restituire a creantei a fost cu mult depasit, din 1997 pana in prezent, chiar si in situatia in care am avea in vedere ca exigibilitatea restituirii creantei ar fi la data limita de incheiere a contractului, adica prescriptia ar incepe sa curga incepand din 2000, in acest caz insemnand ca prescriptia s-a implinit in 2003.

Deci, oricum ai lua-o, dreptul si speranta celui care a platit pentru imobil cu chitanta de mana de a revendica imobilul sau chiar si banii inapoi, respectiv a mostenitorilor acestuia au cazut \"in gratiere\".#-o

Daca titularul are vreo cerere in instanta (vreun capat de cerere printr-o cerere reconventionala) sau vreo opunere motivata in intampinare in sensul detinerii unui drept de proprietate in baza acelei chitante, invocati ca acest drept nu exista si/sau faptul ca orice demers juridic pe care ar urma sa il faca in protejarea pretinsului drept este prescris extinctiv, persoana in cauza fiind decazuta din orice termen in ceea ce priveste dreptul material. Asta ca idee succinta.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
eagle_free, utilizator
eagle_free a scris:

atentie, daca chitanta are cel mult valoare de precontract, asa cum bine stim precontractul, respectiv antecontractul de vanzare cumparare are ca termen de prescriptie 3 ani de la data promisiunii pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv de la data emiterii chitantei, care a fost cu mult depasit din 1997 si pana in prezent. Nefiind pusa in executare obligatia de a vinde, cel care a achitat suma inscrisa in chitanta nemaiputand emite pretentii in natura, poate pretinde cel mult creanta in bani achitata, adica suma platita inapoi.
Opa! Se pare ca si termenul de prescriptie pentru cererea de restituire a creantei a fost cu mult depasit, din 1997 pana in prezent, chiar si in situatia in care am avea in vedere ca exigibilitatea restituirii creantei ar fi la data limita de incheiere a contractului, adica prescriptia ar incepe sa curga incepand din 2000, in acest caz insemnand ca prescriptia s-a implinit in 2003.

Am boldat ceea ce motiveaza răspunsul de faţă.

Prescripţia curge de la data încheierii antecontractului doar în situaţia în care nu s-a stabilit un termen pentru încheierea actului autentic. Dacă s-a stabilit un astfel de termen, prescripţia curge de la împlinirea termenului, dar, chiar şi în acest caz, doar dacă promitentul cumpărător nu a fost pus în posesia terenului.

Or, în situaţia de faţă, promitentul cumpărător avînd şi calitatea de coproprietar asupra unei cote de 1/3 din teren (cu alte cuvinte, avînd stăpînirea de fapt a terenului), prescripţia nu avea cum să se împlinească atîta vreme cît ea nici nu a început să curgă.
Nu cumva a inceput sa curga cel putin din anul 2002 cind s-a facut vinzarea notarial ??Practic intre 1997 cind s-a facut chitanta ca promisiune de vinzare , si 2002 cind s-a vindut notarial , proprietarul treimii era promitentul vinzator (in cazul in care in chitanta scrie ''avans'' sau alta clauza care nu o fi fost indeplinita). In 2002 s-a incheiat actul notarial . Presupun ca atuci a luat in posesie treimea ideala a vizatorului . Iar ''stapinirea'' ''chitantistului'' a fost intrerupta de catre prorietar (spun proprietar deoarece exista cineva cu act notarial nu cu o promisiune de plata )Ce parere aveti ?
Ne edificam pe data de 23 cind merg sa vad dosarl si ce scrie in chitanta daca ea exista .

Oricum ar fi , ca exista sau nu exista acea chitanta , eu nu o recunosc in ruptul capului . Chitantistul vede el ce face cu hirtia aia . Pai ce sa mai spun ?

Cel care a cumparat de la tatal meu cu act notarial , a platit in fata notarului . Eu care cumpar de la acesta , am facut antecontract la notar si am platit avans in fata notarului . Se ce sa vezi !! Apare ''o chitanta '' dupa 15 ani . fix !! EEEEEEE NA !
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
ContSters264774, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)