themis a scris:
medieribucuresti a scris:
mgeorgiana a scris:
Buna ziua,
de mediere nu cred ca se mai pune vb .....
De ce excludeti din start ideea de mediere mai ales ca stiti despre ce e vorba iar in final daca intentionati sa ajungeti la judecata tot va trebui sa treceti mai intai pe la mediere? Va sugerez mai jos cateva motive sa nu evitati medierea:
- veti putea recupera banii mult mai usor (in caz de proces e posibil sa dureze ani de zile),
- chiar daca veti castiga procesul e posibil ca debitorul sa nu poata plati ;
- nu ati precizat ce bun este insa prin mediere puteti eventual primi produsul inapoi,
- veti evita plata taxelor de timbru si al altor cheltuieli judiciare,
- invitandu-l la mediere ii verificati si buna credinta iar dansul va vedea ca incepeti demersurile in vederea recuperarii banilor si practic se va gandi la judecata fara insa sa il amanintati ;
- veti putea mentine relatia cu clientul dvs si pe viitor veti putea face si alte vanzari daca isi va reface situatia financiara.
Argumente contra nu vad dar daca e cineva care vede ma poate contrazice...
Nu trebuie să vă contrazică cineva. O faceţi singur.
S-o luăm pe rîndul satului. Dacă în urma unei sentinţe de obligare la plată nu va putea plăti, cum ar putea să o facă în urma medierii?
Omul nu are bani, asta e clar. Ar trebui să fie crunt bătut în cap pentru a nu plăti dacă are de unde, ştiind că se expune rezoluţiunii contractului.
Medierea o fi avînd valenţele ei, nu le neg, dar cînd debitorului îi bate vîntul prin buzunare, medierea e ca o frecţie aplicată unui picior de lemn.
Stimate domn,
Porniti de la niste premise false drept pentru care concluziile sunt asisderea. De ce considerati Dvs ca daca nu plateste in fata unei somatii nu o va face nici prin mediere? Credeti ca rolul mediatorului este sa se roage de el sa plateasca? Dvs vedeti o singura solutie dar eu vad zeci: ex: sa solicite o amanare la plata pe o perioada de gratie, sa micsoreze ratele si sa prelungeasca termenul, sa restituie bunul pierzand sumele deja platite, sa aduca o garantie suplimentara, sa restituie bunul o perioada determinata si sa il reprimeasca in momentul in care reia platile etc etc. Intr-o mediere pot rezulta foarte multe variante.
Daca cineva nu plateste nu inseamna neaparat ca nu are bani, exista si aici foarte multe motive: ex: poate e nemultumit de produs, poate e dator la alta firma si a prioritizat altfel sumele, poate e o situatie trecatoare, poate are mult de lucru la serviciu si nu poate ajunge sa plateasca, poate asupra sa a actionat un hot si a devenit insolvabil pana la urmatorul salariu, etc
Eu nu am spus ca medierea e un panaceu universal dar nu ar trebui exclusa din start.
In consecinta : "Mintea omului e ca o parasuta: functioneaza doar cand e deschisa" - ma refer in general la aceasta speta nu in particular.