avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare in rate

Buna ziua,

Cum putem recupera un prejudiciu. Avem un contract de vanzare cumparare in rate, beneficiarul nu a platit decat 1 rata din cele 6 rate. Beneficiarul a venit la firma sa il mai pasuim inca o luna, ultima rata trebuia platita in luna octombrie, nu avem telefon lui, dar nici nu vrea sa plateasca. I-au fost trimise 2 notificari si nimik........cum procedam in cazul asta??de mediere nu cred ca se mai pune vb .....
Cel mai recent răspuns: mgeorgiana , utilizator 14:44, 12 Februarie 2013
Ce ne recomandati sa facem?????dupa doua notificari trimise, nu are nici o strabatere, a venit la sediu, a zis ca vine sa plateasca si nimik, ratele lui nefiind deloc mari....210 lei.
Cea mai simplă variantă pare în acest moment depunerea unei cereri la judecătoria de la adresa debitorului a unei cereri de somație de plată

Dacă vă este respinsă această cerere (deși la prima vedere nu ar fi motive de respingere a unei somații de plată), veți putea să vă judecați pe fondul cauzei, cerând obligarea debitorului la plata ratelor conform contractului intervenit între părți.
Pe ce vă bazați când spuneți că „tot va trebui să treceți mai întâi pe la mediere”?

Din câte știu partea trebuie doar să fie informat în privința medierii și nu „să treacă mai întâi pe la mediere”...
S-a modificat ceva?


Nu s-a modificat nimic: Ca sa fie informat trebuie sa treaca pe la mediator...
themis a scris:

medieribucuresti a scris:

mgeorgiana a scris:

Buna ziua,
de mediere nu cred ca se mai pune vb .....


De ce excludeti din start ideea de mediere mai ales ca stiti despre ce e vorba iar in final daca intentionati sa ajungeti la judecata tot va trebui sa treceti mai intai pe la mediere? Va sugerez mai jos cateva motive sa nu evitati medierea:

- veti putea recupera banii mult mai usor (in caz de proces e posibil sa dureze ani de zile),
- chiar daca veti castiga procesul e posibil ca debitorul sa nu poata plati ;

- nu ati precizat ce bun este insa prin mediere puteti eventual primi produsul inapoi,
- veti evita plata taxelor de timbru si al altor cheltuieli judiciare,
- invitandu-l la mediere ii verificati si buna credinta iar dansul va vedea ca incepeti demersurile in vederea recuperarii banilor si practic se va gandi la judecata fara insa sa il amanintati ;
- veti putea mentine relatia cu clientul dvs si pe viitor veti putea face si alte vanzari daca isi va reface situatia financiara.

Argumente contra nu vad dar daca e cineva care vede ma poate contrazice...


Nu trebuie să vă contrazică cineva. O faceţi singur.

S-o luăm pe rîndul satului. Dacă în urma unei sentinţe de obligare la plată nu va putea plăti, cum ar putea să o facă în urma medierii?

Omul nu are bani, asta e clar. Ar trebui să fie crunt bătut în cap pentru a nu plăti dacă are de unde, ştiind că se expune rezoluţiunii contractului.

Medierea o fi avînd valenţele ei, nu le neg, dar cînd debitorului îi bate vîntul prin buzunare, medierea e ca o frecţie aplicată unui picior de lemn.


Stimate domn,

Porniti de la niste premise false drept pentru care concluziile sunt asisderea. De ce considerati Dvs ca daca nu plateste in fata unei somatii nu o va face nici prin mediere? Credeti ca rolul mediatorului este sa se roage de el sa plateasca? Dvs vedeti o singura solutie dar eu vad zeci: ex: sa solicite o amanare la plata pe o perioada de gratie, sa micsoreze ratele si sa prelungeasca termenul, sa restituie bunul pierzand sumele deja platite, sa aduca o garantie suplimentara, sa restituie bunul o perioada determinata si sa il reprimeasca in momentul in care reia platile etc etc. Intr-o mediere pot rezulta foarte multe variante.

Daca cineva nu plateste nu inseamna neaparat ca nu are bani, exista si aici foarte multe motive: ex: poate e nemultumit de produs, poate e dator la alta firma si a prioritizat altfel sumele, poate e o situatie trecatoare, poate are mult de lucru la serviciu si nu poate ajunge sa plateasca, poate asupra sa a actionat un hot si a devenit insolvabil pana la urmatorul salariu, etc

Eu nu am spus ca medierea e un panaceu universal dar nu ar trebui exclusa din start.

In consecinta : "Mintea omului e ca o parasuta: functioneaza doar cand e deschisa" - ma refer in general la aceasta speta nu in particular.

Mintea mea funcţionează altfel. Nici ca o paraşută, nici ca un burete. Mai degrabă ca un filtru.

E un mod de funcţionare mai eficient, zic eu. Nici nu adună tot, nici nu absoarbe tot. Selectează informaţiile.

Dar, o fi şi cum spuneţi dumneavoastră. Îmi puteţi spune cîţi creditori neplătiţi au plecat mulţumiţi de rezultatele medierii?

Cel mai mult mi-a plăcut exemplul cu debitorul care nu plăteşte pentru că are prea mult de lucru. Presupun că, în urma medierii, a renunţat la unul dintre joburi pentru a-şi face timp să treacă pe la creditor.

Alte discuții în legătură

Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Medierea si restantierii din asociatiile de proprietari ceau ceau Am nevoie de sfatul unor persoane avizate. In asociatie avem restantieri pe care vrem sa ii actionam in judecata. Pana acum procedura era simpla: Trimiteam ... (vezi toată discuția)
De la 1 august sedinta de informare privind medierea este obligatorie, altfel pierzi procesul chiar daca ai dreptate pe fondul cauzei codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. De ieri sedinta de informare privind medierea este obligatorie. Daca nu prezinti in in stanta dovada ca ai facut sedinta de informare pierzi ... (vezi toată discuția)