medieribucuresti a scris:
Nu s-a modificat nimic: Ca sa fie informat trebuie sa treaca pe la mediator...
Nu e chiar așa...
Instanța, de exemplu, poate informa partea cu privire la mediere, fără ca aceasta să fie nevoită să „treacă mai întâi pe la mediator”.
Vedeți art. 131 C. proc. civ.:
Art 131 "(1) În tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându- le îndrumările necesare, potrivit legii. În acest scop, el va solicita înfăţişarea personală a părţilor, chiar dacă acestea sunt reprezentate. Dispoziţiile art. 132^1 alin. 2 sunt aplicabile.
(2) În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii. Medierea nu este obligatorie pentru părţi.
(3) Dacă, în condiţiile alin. 1 sau 2, părţile se împacă, judecătorul va constata învoiala lor în cuprinsul hotărârii pe care o va da. Dispoziţiile art. 271–273 sunt aplicabile"
Informarea cu privire la procedura medierii se consideră indeplinită dacă instanța respectă procedura de la art. 131. alin. 2 C. proc. civ.
Deci.. după părerea mea nu e obligatoriu ca partea să treacă „mai întâi pe la mediator”...