avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat la stat - calificat, platit mai prost decat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat la stat - calificat, platit mai prost decat muncitorul necalificat din aceeasi institutie?

Cineva m-a intrebat, va intreb si eu pe dvs.:D:
situatia se prezinta astfel: intr-o institutie publica, referentul cu studii medii care munceste efectiv 8 ore are un salariu mai mic decat muncitorul necalificat, in speta femeia de serviciu care munceste vreo 4 ore zilnic din cele 8 .... #-o???

S-a ajuns in aceasta situatie absolut stupida deoarece referentul a fost in concediu de crestere a copilului (perioada in care institutia s-a finantat din venituri proprii si se negociau salariile, iar referentul fiind in concediu nu a putut negocia .:O ....... ), iar la intoarcerea din CIC institutia a trecut la bugetul de stat (februarie 2010) iar salariile nu s-au mai negociat, ramanand la fel ca la ultima negociere, cu exceptia taierii celor 25% dar asta este alta poveste ......... Astfel, referentul a ramas cu ce a avut in 2008 cand a intrat in CIC iar femeia de serviciu fiind prezenta la locul de munca cei doi ani cand s-au mai negociat salariile, a ajuns sa incaseze mai mult decat referentul ....
Situatia treneaza din februarie 2010 si este este de-a dreptul stupida deoarece este anormal ca un angajat calificat sa castige mai putin decat unul necalificat; cel putin asa vad eu lucrurile. Ca sa nu intram in detalii privind activitatea prestata de unul si de cea prestata de celalalt .......
Referentul are calificare (diploma operare pe calculator emisa in 1995, are si vechime in functie de aprox.15 ani) , iar femeia de serviciu are 10 clase .........fara nici o calificare ... Intrebarea este: ce posibilitate legala are acest referent sa ceara o marire de salariu? Va multumesc in numele amicului meu !
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
dcba, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 10 Decembrie 2012
BUna seara! Raspunsul d-lui consilier este corect. Nu se poate face nici un fel de marire de salariu in sistemul bugetar decat in cazul in care se modifica transa de vechime. Si la noi in institutie este aceeasi situatie. Muncitorul calificat si soferul au salariul mai mare decat referentul cu studii medii. Personalul de executie a fost trecut pe o anexa, iar functiile auxiliare pe o alta anexa a legii din....1998 (nu pot sa va spun acum cu exactitate)...
Exista o singura varianta legala .. si anume numai daca s-a gresit incadrarea acelei persoane - stabilirea salariului dupa adoptarea atator acte normative - se poate face modiifcarea salariului ..
Da, multumesc, este mult de discutat. Incadrarea referentului la reintoarcerea din CIC s-a facut in mod gresit pe acelasi salariu care l-a avut inainte de a pleca in CIC, desi salariul (conform legii in vigoare la acea data) trebuia sa ii fie adus la acelasi nivel cu a unui coleg din aceeasi institutie, cu aceeasi pregatire profesionala. Insa, contabilul a interpretat cum a dorit el (vorbim aici de o institutie cu aprox.2000 de angajati). Angajatul se afla acum intr-o situatie delicata deoarece a actionat in instanta institutia la vremea aceea, iar datorita faptului ca la al 4- lea termen pus de instanta pt. desemnarea unui expert care sa efectueze expertiza contabila a declarat ca nu are bani sa plateasca (costa vreo 1500 ron iar el avea salariul de 680 ron ... ) instanta nu i-a dat castig de cauza respingandu-i cererea. In timpul procesului angajatul a discutat telefonic cu seful de personal care i-a spus urmatoarele: "Daca nu ne-ati fi dat in judecata poate am fi facut ceva....#-o", ceea ce ma face sa cred ca exista o portita la vremea aceea, in ideea ca s-ar fi luat bani din alta parte si i s-ar fi marit si lui salariul .........Oare nu exista o portita si acum?
Singura posibilitate legala este cea descris amai sus .. alta nu cred ca mai exista
@ dcba:
"Incadrarea referentului la reintoarcerea din CIC s-a facut in mod gresit pe acelasi salariu care l-a avut inainte de a pleca in CIC, desi salariul (conform legii in vigoare la acea data) trebuia sa ii fie adus la acelasi nivel cu a unui coleg din aceeasi institutie, cu aceeasi pregatire profesionala".
Potrivit prevederilor din CODUL MUNCII, republicat:
Art. 5
(1) În cadrul relaţiilor de muncã funcţioneazã principiul egalitãţii de tratament faţã de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directã sau indirectã faţã de un salariat, bazatã pe criterii de sex, orientare sexualã, caracteristici genetice, vârstã, apartenenţã naţionalã, rasã, culoare, etnie, religie, opţiune politicã, origine socialã, handicap, situaţie sau responsabilitate familialã, apartenenţã ori activitate sindicalã, este interzisã.
(3) Constituie discriminare directã actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţã, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevãzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii drepturilor prevãzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectã actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevãzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminãri directe.
Art. 6
(3) Pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele şi condiţiile de remunerare.
Art. 11
Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Art. 38
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmãreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovitã de nulitate.

Totusi, prin Art. 242 - Regulamentul intern cuprinde cel puţin urmãtoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncã în cadrul unitãţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminãrii şi al înlãturãrii oricãrei forme de încãlcare a demnitãţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinarã;
h) modalitãţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice;
precum si
i) criteriile şi procedurile de evaluare profesionalã a salariaţilor,
care pot justifica incadrarea pe acelasi salariu pe care l-a avut inainte de a pleca in CIC.

:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
lia_alexe, utilizator

Alte discuții în legătură

Reintegire salariu geany74 geany74 Buna ziua ! Pe scurt va prezint situatia mea: in anul 2008 luna august am plecat in concediul de crestere a copilului,fiind angajata in sitemul medical de ... (vezi toată discuția)
Salariul dupa concediul de maternitate catalina_rusca catalina_rusca buna ziua, am si eu o ontrebare. este legal ca dupa intoarcerea din concediul pentru crestere a copilului de 3 ani sa fiu incadrata in munca cu acelasi salariu ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa promovarea in clasa BALOSINRODICA BALOSINRODICA In anul 2011 dupa obtinerea diplomei de licenta, am promovat din referent cl III, grad profesional superior, treapta1(functie publica), in inspector, cl. I, ... (vezi toată discuția)