avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune?

Tata este comostenitor cu o nepoata,ambii fiind mentionati in titlul de proprietate care-i pe numele mamei lui decedate.In situatia data tatal imi poate dona 1/2 din cota de teren care-i revine,in conditiile in care nu s-a facut iesirea din indiviziune?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:38, 30 Noiembrie 2021
Buna.Am si eu o problema:am un unchi care nu a intrat in posesia mostenirii sale,si este batran si nu se poate deplasa.Cum pot face un document ca dupa decesul lui sa intru in posesia mostenirii.Mentionez ca el are un act de partaj voluntar cu sora lui care este decedata,aceasta avand trei copii plecati in lume si nu se stiu adresele.
Terenul in indiviziune al tatalui meu cu nepoata lui, in baza unui titlu de proprietate ,este trecut doar pe rolul nepoatei, cu alte terenuri de-ale ei,cu care tata n-are legatura.
Este in regula lucrul asta sau trebuie trecut terenul in indiviziune atat pe rolul nepoatei cat si pe rolul tatalui meu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua!
fara probleme tatal dvs va poate dona cota sa parte ideala si abstracta din dreptul de proprietate asupra imobilului respectiv.
In prealabil incheierii actului de donatie trebuie sa existe cadastru si intabulare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici nu se pune problema. Cota respectiva poate fi instrainata.
buna seara, cautand info. de genul am gasit aceasta discutie despre terenuri in indiviziune..
este vorba de o speta ceva mai complexa, vorbim de un numar de 40 de apartamente si un teren aferent blocului:
- ca si proprietar de apartament intr-un bloc cu 2 scari la cumpararea acestuia am primit si 47,5 metri patrati de teren. -
- primaria orasului prin dl. primar ne-a solicitat sa-l donam catre dansii pentru amenajarea terenului si crearea de locuri de parcare si aici deschid o paranteza (noi acum ca si locatari/proprietari nu platim loc de parcare ca restul cetatenilor din oras).
- partea interesanta este ca nu toti cei 40 de proprietari sunt de acord cu donarea terenului catre primarie.
Intrebare: se poate dona terenul doar cu 50% + 1 din nr de proprietari (adica 21 de apartamente) ??? avand in vedere ca terenul respective este in indiviziune (noi ca si proprietari avem un cadastru general pe acel teren).
astept un raspuns de la dvs. aici sau la O768/843/339, va multumesc

MYRA CIMPEAN a scris:

consilierul juridic confunda cu interdictia persoanei de a instraina o mostenire nedeschisa....
in cazul in speta omul poate sa faca ce vrea cu cota lui ideala si abstracta ...poata s-o vanda, s-o doneze...vorbim de cota...nu de lotul x de teren.
raspunsul este DA.

av. vasilescu

Alte discuții în legătură

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)
Pot ceda partea mea de mostenire? annna22 annna22 As dori sa aflu cum pot proceda in urmatoarea situatie: Bunicul meu a decedat in urma cu multi ani,lasand in urma un teren cu casa de 300 mp.Dupa moartea lui ... (vezi toată discuția)
Cat de legal este? avvalentina avvalentina Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,[b]fara existenta cadastrului pentru acea cota[/b] , ci doar pe ... (vezi toată discuția)