avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au facut cerere de asociere..

Buna ziua,

Ca de obicei, cautand un raspuns am dat peste alte intrebari. Astfel.

HG 1588 2007 spune: ”Art. 9. — Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost pnezenti Ia adunanea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamantul In conditiiIe prevazute Ia art. 7 se face Ia cererea scnisa a acestora, fara alte formaIitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari pnin semnarea unul act aditionaI Ia acordul de asociere, fara alte formalitati.”

In prezent, ma confrunt cu situatia in care, o parte din proprietarii scarii la care sunt presedinte de asociatie, nu au la dosarul asociatiei nici copii dupa actul de proprietate si nici acte aditionale la acordul de asociere. Am tot pus anunturi prin care ii rugam sa le aduca, insa...nimic.

O parte din ei participa la Adunarile Generale, si au articipat ( sunt in functie de 2 ani, insa am verificat si inainte).

Intrebari:
1. In lipsa acestor acte, ei au aceleasi drepturi si obligatii, sau nu?
2. Cum as putea sa ii determin sa faca respectiva cerere si sa aduca copiile dupa actul de proprietate ( care sa ateste ca ei sunt proprietarii)?
3. Pot exista, din punct de vedere legal, urmari, din partea furnizorilor externi, sau de orice natura, datorate acestor lipsuri, in raport cu asociatia?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 13:25, 27 Noiembrie 2018
Multumesc, Elga.

Am inteles, probabil ca voi face un tabel, voi trece pe la fiecare, voi vorbi personal, probabil de mai multe ori, pana strangem aceste adeziuni.

Cu siguranta ca putem functiona si asa ( sigur nu s-a tinut cont pana acum la adunarile generale de aspectul asta), dar vreau sa pun in ordine.

V-as mai ruga sa imi spuneti de unde sunt extrase cele spuse. ( pe actele asociatiei, pun si textele legale, desi stiu ca as putea sa nu o fac...)

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
AlainCostea, utilizator
AlainCostea a scris:

[......]
V-as mai ruga sa imi spuneti de unde sunt extrase cele spuse. ( pe actele asociatiei, pun si textele legale, desi stiu ca as putea sa nu o fac...)

La ce va referiti? La statut si acordul de asociere?

La:
toti proprietarii au aceleasi obligatii, dar nu toti proprietarii au aceleasi drepturi

Si restul...
Problema este ca cei mai multi proprietari se simt membri ai asociatiei, de facto. Numai si ideea de a le spune unora ca nu au dreptul sa participe s-ar putea sa duca la mari nemultumiri...Eu am inteles foarte bine ce spuneti, intrebam daca este specificat undeva exact aceste lucruri, deoarece daca le spun ceva de genul: conform legii xx care spune ca, atunci nu puteti sa participati daca nu aduceti copiile si cererea de adeziune..

PS: Inteleg ca ar trebui sa se regaseasca in statutul / acordul de asociere al asociatiei?

Va multumesc.
Simplu. In calitate de presedinte va prezentati la Biroul cadastral si scoateti extrasele de pe cartile funciare a proprietarilor si ati rezolvat pur si simplu cu actele de proprietate.
Acum eu nu vreau sa va supar, dar am impresia ca vreti povesti.

Noi suntem aici sa va spunem cadrul legal. Mai comentam, incercam sa explicam, fiecare cum se pricepe, mai dam si exemple din experienta noastra sau a altora.....dar nu negociem legea, ca e buna, ca e rea, ca mai trebuie modificata, ca e insuficienta sau destul de buna pentru ce ne trebuie (macar de-am aplica ce scrie in lege!) etc.
Putem sta la taclale, dar pe lege, nu pe impresii.

Un proprietar care vrea sa intre in asociatie vine cu cerere scrisa la presedinte. Acesta ii primeste cerearea, face, el sau administratorul, un tabel anexa la statut similar cu cel initial pe care acest nou membru sa semneze ca e de acord cu statutul.
La acordul de asociere idem, in plus se inscriu datele din actul de proprietate.

Tabelele initiale nu trebuie completate sau modificate prin adaugiri sau stergeri pentru ca pe baza lor s-a emis PV si actul de infiintare.
Orice modificare ulterioara se face pe tabele anexa pe care se semneaza de noii veniti sau se consemneaza iesirea altora din asociatie (deces sau mutare din bloc).

Alte discuții în legătură

Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)