avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au facut cerere de asociere..

Buna ziua,

Ca de obicei, cautand un raspuns am dat peste alte intrebari. Astfel.

HG 1588 2007 spune: ”Art. 9. — Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost pnezenti Ia adunanea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamantul In conditiiIe prevazute Ia art. 7 se face Ia cererea scnisa a acestora, fara alte formaIitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari pnin semnarea unul act aditionaI Ia acordul de asociere, fara alte formalitati.”

In prezent, ma confrunt cu situatia in care, o parte din proprietarii scarii la care sunt presedinte de asociatie, nu au la dosarul asociatiei nici copii dupa actul de proprietate si nici acte aditionale la acordul de asociere. Am tot pus anunturi prin care ii rugam sa le aduca, insa...nimic.

O parte din ei participa la Adunarile Generale, si au articipat ( sunt in functie de 2 ani, insa am verificat si inainte).

Intrebari:
1. In lipsa acestor acte, ei au aceleasi drepturi si obligatii, sau nu?
2. Cum as putea sa ii determin sa faca respectiva cerere si sa aduca copiile dupa actul de proprietate ( care sa ateste ca ei sunt proprietarii)?
3. Pot exista, din punct de vedere legal, urmari, din partea furnizorilor externi, sau de orice natura, datorate acestor lipsuri, in raport cu asociatia?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 13:25, 27 Noiembrie 2018
Iata ce prevede legea 230/2007:
Art. 9. - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari.

Asadar numai proprietarii care sunt membri ai asociatiei, au aceste drepturi. Daca legiuitorul ar fi dat aceste drepturi si proprietarilor nemembri ai asociatie s-ar fi exprimat fara aceasta precizare si-ar fi spus simplu ca "proprietarii din asociatie" sau "proprietarii din condominiu" au dreptul...
Iar in articolele urmatoare o sa gasiti si faptul ca proprietarii (fara a face diferenta daca sunt membri sau nu ai asociatiei) au dreptul sa cunosca, sa stie, sa faca...
Cat priveste obligatiile, legea iar nu mai face diferenta intre membri si nemembri, deoarece obligatiile sunt ale tuturor proprietarilor din asociatiei, indiferent ca sunt sau nu membri cu adeziune...

Noi am facut formulare de adeziune la asociatie si-acestea stau pe masa in asociatie. Cu ocazia trecerii proprietarului pe la asociatie, i se explica sa completeze acea adeziune, o semneaza si devine membru al asociatiei. Dar uneori se mai uita, adeseori la asociatie nu vine proprietarul ci altcineva din familie, chiriasi... Asa ca, mai avem inca destui proprietari nemembri ai asociatiei. Dar nu am avut niciodata probleme cu cineva din asociatie sau din afara asociatiei din cauza ca unii nu sunt membri ai asociatiei. Nici in procesele cu restantierii (am avut destule) nu ni s-a solicitat vreo precizare cu privire la calitatea de membru a restantierului. A fost suficient calitatea de proprietar.
e dubioasa treaba
deci unii locatari nu au semnat adeziuni la acordul de asociere-bun-inseamna ca sunt NEMEMBRII
asociatia ce face in cazul asta -nu calculeaza regia sau intretinerea la apt respective?
nu cred?
Asociatia administreaza toata proprietatea comuna, deci si partea celor care nu sunt membri. Deci ii va pune la plata pe toti proprietarii.
Dar hotararile in aceasta administrare o iau numai membrii asociatiei.
Posibilitatea de a adera la asociatie este simpla si o poate face oricine, fara impedimente ca sa poata lua parte la deciziile din asociatie.

Cititi legea, ca daca doar discutam aici fara sa citim, nu vom putea pricepe nimic!
Multumesc pentru raspunsuri.

Elga: daca era pentru mine mesajul, in nici un caz nu vreau povesti. Din contra, in toate postarile mele cer sa imi fie date legile pe care se bazeaza cei care raspund. Imi pare rau daca am lasat alta impresie. Insa in unele situatii, cum mai spuneam, legea nu pare sa acopere unele situatii, si atunci apar interpretarile. Deoarece nu pot avea impresia ca interpretarile mele sunt cele mai bune, incerc sa aflu si parerea altor persoane.

Ma gandeam ca exista pe undeva precizari mai clare. Daca nu, atunci singura raportare la acest subiect este Art. 9.

Cf. legii proprietari care nu au semnat acordul de asociere nu au drept de vot in cadrul asociatiei.

Alte discuții în legătură

Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)