Iata ce prevede legea 230/2007:
Art. 9. - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari.
Asadar numai proprietarii care sunt membri ai asociatiei, au aceste drepturi. Daca legiuitorul ar fi dat aceste drepturi si proprietarilor nemembri ai asociatie s-ar fi exprimat fara aceasta precizare si-ar fi spus simplu ca "proprietarii din asociatie" sau "proprietarii din condominiu" au dreptul...
Iar in articolele urmatoare o sa gasiti si faptul ca proprietarii (fara a face diferenta daca sunt membri sau nu ai asociatiei) au dreptul sa cunosca, sa stie, sa faca...
Cat priveste obligatiile, legea iar nu mai face diferenta intre membri si nemembri, deoarece obligatiile sunt ale tuturor proprietarilor din asociatiei, indiferent ca sunt sau nu membri cu adeziune...
Noi am facut formulare de adeziune la asociatie si-acestea stau pe masa in asociatie. Cu ocazia trecerii proprietarului pe la asociatie, i se explica sa completeze acea adeziune, o semneaza si devine membru al asociatiei. Dar uneori se mai uita, adeseori la asociatie nu vine proprietarul ci altcineva din familie, chiriasi... Asa ca, mai avem inca destui proprietari nemembri ai asociatiei. Dar nu am avut niciodata probleme cu cineva din asociatie sau din afara asociatiei din cauza ca unii nu sunt membri ai asociatiei. Nici in procesele cu restantierii (am avut destule) nu ni s-a solicitat vreo precizare cu privire la calitatea de membru a restantierului. A fost suficient calitatea de proprietar.