Ma adresez dvs cu rugamintea de ma ajuta daca se poate intr-o problema juridica de familie cu multiple complicatii care ma bulverseaza si careia nu-i vad cel putin deocamdata calea de rezolvare. Incerc sa v-o expun; sper ca voi reusi sa ma fac inteleasa:
In 1999 sotul meu a decedat, iar eu impreuna cu fiul nostru, pe atunci in varsta de 20 de ani am ramas in apartamentul nostru compus din 2 camere (cumparat impreuna cu defunctul meu sot). Nu s-a facut succesiunea si ca atare chiar si utilitatile sunt pe numele meu. Aici ar fi una dintre probleme. Nu stiu cum s-ar putea intra in legalitate acum, intrucat de atatia ani situatia familiei s-a schimbat.
In anul 2003 fiul meu s-a casatorit si am locuit in acest apartament impreuna cu sotia si copilul.
In 2006 eu m-am recasatorit si de atunci locuiesc in apartamentul sotului meu, in acelasi oras, doar in alt cartier, lasandu-l pe fiul meu impreuna cu sotia si copilul sa locuiasca in apartamentul nostru. Apartamentul actualului meu sot este proprietatea lui personala intrucat a fost cumparat de el inainte de casatoria noastra cu bani proveniti din partajarea bunurilor dintr-o casatorie anterioara din care el are 2 copii.
Dupa plecarea mea din apartament, fiul meu si sotia au facut credit la banca pentru reabilitarea locuintei si alte nevoi personale. Nu m-am opus, am considerat ca daca vor sa imbunatateasca conditiile de locuit in acel apartament o fac spre binele lor pentru ca ei locuiesc acolo. Eu nu am putut face acest lucru pentru ca venitul meu era mult prea mic. Au platit ratele doar cateva luni pentru ca au survenit numeroase neintelegeri in casnicia lor. A urmat divortul pronuntat in luna noiembrie. Fosta sotie a plecat la parintii ei impreuna cu copilul. Fiul meu a ramas in apartament dar in imposibilitatea de a mai achita ratele la banca si nici facturile pentru utilitati unde s-au adunat restante. Pensia alimentara a fost stabilita la 487 RON.
Mentionez ca el este titularul creditului, iar sotia figureaza ca si codebitor. Este un credit de nevoi personale in valoare de aprox. 8000 euro, nu s-a girat cu apartamentul, doar ei doi cu buletinele. La procesul de divort nu s-a adus in discutie subiectul pt. ca fiul meu a considerat ca fosta sotie nu trebuie implicata in aceasta problema. Au inceput sa curga amenintari scrise si telefonice. Pentru ca am dorit sa ma clarific asupra unor aspecte si am facut greseala sa vorbesc la telefon, ulterior am fost sunata si eu in repetate randuri pentru a ma determina sa le dau eu bani desi eu nu figurez in acel contract in niciun fel.
Acum s-a primit somatie de executare silita. Ce inseamna asta, daca ne raportam la situatia existenta ? Mentionez ca fiul meu nu are nici un bun mobil sau imobil pe numele lui, intrucat apartamentul este pe numele meu si al fostului meu sot (decedat). Ar trebui sa punem apartamentul in vanzare pentru achitarea creditului bancar contractat de fiul meu si sotia lui ? Adevarul este ca nu avem banii necesari pentru a dezbate succesiunea in acest moment. Eu am 54 de ani si de curand am ramas fara loc de munca. Cu toata bunavointa nu imi pot ajuta fiul si nici nu-mi pot permite un avocat. Sunt disperata la gandul ca ar putea face inchisoare sau ca am putea ramane fara locuinta. Niciodata nu se poate sti ce se intampla. Ma refer la actualul meu sotul meu si la mine in eventualitatea unui divort sau a decesului unuia dintre noi. Puteti sa ma sfatuiti ce as putea face ? In ce fel poate actiona banca asupra apartamentului? Banca are dreptul sa-i blocheze cardul de salariu al fiului meu? Este bine sa se faca succesiunea in acest moment? In ce fel ar trebui sa se faca? Stiu ca sunt prea multe aspecte, dar poate totusi…
Va multumesc mult.
erau si semne de intrebare. le-ati omis" semnul intrebarii"
nu cred ca ..a exprima o parere e interzis, sau ati inteles altfel regulamentul acestui forum" semnul intrebarii"
si acum sa-l asteptam pe ...detectivul particular.
Pe cei de la societatile de asigurare ii stiti" semnul intrebarii"
...o sa fiti surprins..dar exista"semnul exclamarii"
si..sper ca aveti si simtul umorului..ca altfel "time out".
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile anterioare. Asa cum am mentionat decesul fostului meu sot s-a intamplat in urma cu 10 ani. Desigur ca adresa imobilului este aceeasi, cum de-altfel acelasi este si numele fiului nostru. In situatia in care banca ar cere partajul succesoral sau ar initia acest partaj, ce ar putea face in continuare? Ar vinde apartamentul la un pret oarecare ? (stiu ca nu este interesul bancii de a obtine cel mai bun pret). Aceasta pentru ca, cel putin pentru moment, piata imobiliara stagneaza: nu se prea se vinde si nu se prea cumparara.
Banca nu poate scoate la vanzare apartamentul, pentru ca nu este proprietatea exclusiva a fiului dumneavoastra. Ea poate doar sa ceara partajul si sa incerce sa vanda cota de 3/8 din apartament, cota ce i se cuvine fiului.
Sau să încerce să vândă. Sau, nu şi. Ori partajul (urmat de executarea asupra sultei sau de vînzarea întregului apartament, după caz), ori vînzarea cotei de 3/4.
Este oare permisa aceasat vanzare fara a se efectua partajul, stimate coleg? Oare o contestatie la executare cu interventia coindivizarei nu ar bloca o astfel de executare? oare executorul bancar nu ar savarsi o infractiune scotand la vanzare un bun care nu este in proprietatea exclusiva a debitorului? Oare cota fiului nu este de 3/4 din 1/2, adica 3/8 din bun?
Banca, prin executor, nu poate scoate apartamentul inainte de iesirea din indiviziune. Daca o face, puteti face constestatie la executare care va anula executarea silita.
Mostenire
adrryan
Am nevoie de sfaturi. In urma decesului tatalui meu am facut succesiunea pt un apartament. In urma succesiunii mie imi revine 3/8 fratelui meu 3/8 si mamei ... (vezi toată discuția)