AVLIL a scris:
Si apoi sa execute silit o parte.
Ma indoiesc insa de acest lucru pentru ca e greu spre imposibil de vandut un sfert de imobil (3/8 mai exact) cat i-ar reveni fiului ca mostenire.
Dar... poate cere iesirea din indiviziune... ca sa poata executa imobilul ori sa se indestuleze din sulta...
Posibilitatile teoretice sunt multe si tin de creditor.
Brom, nu inteleg de ce atata discutie...
Banca
poate cere ea dezbaterea succesiunii, ca debitorul a acceptat-o, cum ai spus si tu (ca sa nu spun ca putea cere repunerea in termen in cazul neacceptarii invocand fraudarea etc.). Oricum, ea e acceptata.
Banca poate cere dezbaterea, in urma dezbaterii se va nimeri ca debitorul ei sa aiba 3/8 dintr-un apartament.
Acum:
poate debitorul sa-si exercite dreptul de proprietate asupra unei cote indivize? Sau e egal cu zero faptul ca are o bucata de apartament?
Poate debitorul sa-mi vanda mie, de exemplu, cota nedeterminata de 3/8 din bun? Sau nu poate face nimic el cu acea cota??
Daca are drept de proprietate asupra unei cote indivize dintr-unj bun, poate exercita drepturile proprietarului asupra bunului, inclusiv sa dispuna de cota sa: sa o vanda, sa o ipotecheze etc.
Daca debitorul meu are un drept, eu, banca, de ce nu pot sa valorific acel drept in contul datoriei sale?
Nu vinde nimeni apartamentul!
Dar poate vinde cota indiviza de 3/8, nu?
Cunosc persoane care au cumparat cote indivize din imobile, motivatiile fiind diferite: ca sa ramana bunul in familie a cumparat cineva bucati din el, ca sa-si intregeasca ulterior proprietatea etc... Cunosc persoana care a cumparat pe nimic o jumatate de garsoniera... :)) ca sa ceara iesirea din indiviziune... Si la final a avut garsoniera cu pretul de 60% din valoarea ei de piata! :D
Daca vrei, iti povestesc exact cum a facut sa fie sigur ca o va obtine in natura! Si daca n8u o obtinea in natura, tot loua mai mult decat a dat pe jumatatea aia!
Nu inteleg de ce sustii ca banca nu poate vinde cota! Cota de 3/8 din apartament...
Ca in practica e extrem de greu, ok, dar nu e imposibil... Sunt banci care trimit instiintare despre data licitatiei celorlalti coproprietari, acestia avand posibilitatea sa cumpere inca o bucata din imobil la un pret mult mai mic decat daca ar cere iesirea din indiviziune in instanta sau prin partaj voluntar! Si au cumparat de multe ori!
Banca nu e obligata sa ceara partajul succesoral! Ci numai sa se constate deschiderea
succesiunii, stabilirea masei succesorale, a calitatii de mostenitor a lui x si z si a cotelor acestora. In urma unui astfel de dosar, fara niciun partaj cerut, cota de 3/8 intra in patrimoniul debitorului.
Daca e un apartament si se poate, eventual, imparti in natura, se poate cere iesirea din indiviziune in natura, daca nu, se poate cere iesirea din indiviziune cu plata unei sulte... Cu accent pe
se poate, in sensul ca
nu e obligatoriu.
Ca sa ne exprimam non-juridic, hotararea obtinuta dupa dezbatere, fara partaj, "ar echivala" cu drepturile dintr-un certificat de mostenitor: constata cotele, nu e partaj.