Ma adresez dvs cu rugamintea de ma ajuta daca se poate intr-o problema juridica de familie cu multiple complicatii care ma bulverseaza si careia nu-i vad cel putin deocamdata calea de rezolvare. Incerc sa v-o expun; sper ca voi reusi sa ma fac inteleasa:
In 1999 sotul meu a decedat, iar eu impreuna cu fiul nostru, pe atunci in varsta de 20 de ani am ramas in apartamentul nostru compus din 2 camere (cumparat impreuna cu defunctul meu sot). Nu s-a facut succesiunea si ca atare chiar si utilitatile sunt pe numele meu. Aici ar fi una dintre probleme. Nu stiu cum s-ar putea intra in legalitate acum, intrucat de atatia ani situatia familiei s-a schimbat.
In anul 2003 fiul meu s-a casatorit si am locuit in acest apartament impreuna cu sotia si copilul.
In 2006 eu m-am recasatorit si de atunci locuiesc in apartamentul sotului meu, in acelasi oras, doar in alt cartier, lasandu-l pe fiul meu impreuna cu sotia si copilul sa locuiasca in apartamentul nostru. Apartamentul actualului meu sot este proprietatea lui personala intrucat a fost cumparat de el inainte de casatoria noastra cu bani proveniti din partajarea bunurilor dintr-o casatorie anterioara din care el are 2 copii.
Dupa plecarea mea din apartament, fiul meu si sotia au facut credit la banca pentru reabilitarea locuintei si alte nevoi personale. Nu m-am opus, am considerat ca daca vor sa imbunatateasca conditiile de locuit in acel apartament o fac spre binele lor pentru ca ei locuiesc acolo. Eu nu am putut face acest lucru pentru ca venitul meu era mult prea mic. Au platit ratele doar cateva luni pentru ca au survenit numeroase neintelegeri in casnicia lor. A urmat divortul pronuntat in luna noiembrie. Fosta sotie a plecat la parintii ei impreuna cu copilul. Fiul meu a ramas in apartament dar in imposibilitatea de a mai achita ratele la banca si nici facturile pentru utilitati unde s-au adunat restante. Pensia alimentara a fost stabilita la 487 RON.
Mentionez ca el este titularul creditului, iar sotia figureaza ca si codebitor. Este un credit de nevoi personale in valoare de aprox. 8000 euro, nu s-a girat cu apartamentul, doar ei doi cu buletinele. La procesul de divort nu s-a adus in discutie subiectul pt. ca fiul meu a considerat ca fosta sotie nu trebuie implicata in aceasta problema. Au inceput sa curga amenintari scrise si telefonice. Pentru ca am dorit sa ma clarific asupra unor aspecte si am facut greseala sa vorbesc la telefon, ulterior am fost sunata si eu in repetate randuri pentru a ma determina sa le dau eu bani desi eu nu figurez in acel contract in niciun fel.
Acum s-a primit somatie de executare silita. Ce inseamna asta, daca ne raportam la situatia existenta ? Mentionez ca fiul meu nu are nici un bun mobil sau imobil pe numele lui, intrucat apartamentul este pe numele meu si al fostului meu sot (decedat). Ar trebui sa punem apartamentul in vanzare pentru achitarea creditului bancar contractat de fiul meu si sotia lui ? Adevarul este ca nu avem banii necesari pentru a dezbate succesiunea in acest moment. Eu am 54 de ani si de curand am ramas fara loc de munca. Cu toata bunavointa nu imi pot ajuta fiul si nici nu-mi pot permite un avocat. Sunt disperata la gandul ca ar putea face inchisoare sau ca am putea ramane fara locuinta. Niciodata nu se poate sti ce se intampla. Ma refer la actualul meu sotul meu si la mine in eventualitatea unui divort sau a decesului unuia dintre noi. Puteti sa ma sfatuiti ce as putea face ? In ce fel poate actiona banca asupra apartamentului? Banca are dreptul sa-i blocheze cardul de salariu al fiului meu? Este bine sa se faca succesiunea in acest moment? In ce fel ar trebui sa se faca? Stiu ca sunt prea multe aspecte, dar poate totusi…
Va multumesc mult.
Brom, e un forum. Nu trebuie să vă temeţi că vom citi ceea ce scrieţi. Trebuie să vă bucuraţi. Iar intervenţiile care cuprind opinii diferite nu trebuie să fie privite ca fiind un război personal.
Cunoaştezi zicerea: o problemă, doi jurişti, trei păreri. =D>
Era doar o gluma stimate coleg. Ador disputele de idei. Ma deranjeaza tonul de superioritate pe care il afisati uneori, dar asta nu va face mai putin competent. Tanjesc sa cred ca si dumneavoastra va face sa cititi o opinie diferita, mai ales cand ea este argumentata. O spun pentru ca dorinta dumneavoastra de a avea de fiecare data ultimul cuvant cam contrazice asta. Succes si felcitari pentru solidele cunostinte de care dati dovada! ( acest mesaj nu contine nicio ironie si chiar cred in ceea ce am spus)
Ok, ca mi-ai spus mie ca par superioara, de acord, ca am fost sau nu, nu conteaza, oricum am o exprimare taioasa care nu place si care poate fi interpretata divers...
Dar sa-i spui lui Liviu... :( cred ca el e cel mai impaciuitor de pe-aici, daca nu, oricum e in top...
Dealtfel, lui nici nu-i plac replicile foarte sigure pe ele...
Nu am inteles unde te-ai exprimat incorect cu privire la institutii, am spus doar ca exista posibilitatea de a nu se ajunge pana la partaj... ca se poate vinde fara partaj o cota abstracta. Atat.
Doamna parca nu avea bani, era somera, slabe sanse cu sulta!
Nu continuam pana ramanem noi (sau eu) cu ultimul cuvant, ci pana se epuizeaza ori, dupa caz, ajungem la o concluzie comuna toti cei 3 juristi cu 5 opinii. :D
Ca de-aia intram aici, sa aflam pana la capat daca avem sau nu dreptate, sa ne expunem argumentele si sa citim si alte abordari ale altora.
Cat despre doamna, nu prea vad ce poate face... nu bani de sulta, nu bani de platit credit, nu vad solutie.
Bineînţeles că ador şi eu disputa. Chiar şi atunci cînd constat, analizînd argumentele, că adversarul are dreptate. Adversarul, reţineţi. Nu duşmanul. Niciodată nu am privit astfel un partener de discuţii. Nici aici, nici în altă parte. Nici măcar acolo unde spiritele se încing mult mai repede decît între jurişti, unde orgoliile sunt de altă natură decît cea profesională, unde critica este mai degrabă privită ca un afront adus artistului şi nu operei sale. ªi unde, recunosc, sunt mult mai acid în exprimări decît pe acest forum paşnic şi bine strunit (cum, de altfel, este firesc să fie).
Mostenire
adrryan
Am nevoie de sfaturi. In urma decesului tatalui meu am facut succesiunea pt un apartament. In urma succesiunii mie imi revine 3/8 fratelui meu 3/8 si mamei ... (vezi toată discuția)