avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Zau daca te iau in balon.
De Darwin chiar nici eu nu retin.
De Pavlov tin si eu minte. Si... de magarul lui Buridan, c-am citit "Ciresarii".

Cu alte cuvinte, eu zic ca Darwin a lipsit cu desavarsire din programa scolara. Acum, nu stiu daca este cineva pe forum contemporan cu regele Mihai. Poate atunci se preda teoria.
Darwinismul a fost una din teoriile de baza ale materialism-dialecticii comuniste. Comunistii au folosit la maxim aceasta teorie si ne-au predat si noua la scoala modul in care aceasta functioneaza. Nu au denumit-o insa teoria evolutionismului (desi erau perfect constienti de denumirea acesteia) deoarece aceasta presupunea acceptarea EXISTENTEI si a teoriei contrare a creationismului. Ori pentru ei evolutionismul nu era o teorie ci o axioma care excludea orice fel de dezbatere contradictorie.
Eu am studiat ceva de gen la niste chestii de pionieri si soimi... adica ei ziceau si noi ne faceam interesati...
Era un fel de scoala de vara la care participau 5-6 elevi din fiecare scoala, atat.

IN rest, memoria imi urla tare in cap: nimic, nimic!

Asa incat, de la adunarile cu aplauze, mai retin chestii de gen... dar ma refer acum strict la programa scolara...
Ca ne-au predat-o am mai auzit pe aici, m-ar ajuta ceva mai recis, o trimitere la un manual pe net, un citat dintr-un astfel de manual, cineva care sa aiba o editie veche de manual... Vreun prof mai de pe vremea aia sa ne spuna ce preda el...
Ca daca nu se chema evolutionism (desi sunt absolut convinsa ca am auzit discursuri in care omul comunist era omul situat cel mai sus pe scara evolutionismului... :( ), cu atat mai mult inseamna ca ne spunea de Darwin... sau darwinism...
Nu cred ca teoria de evolutionism implica musai, in mintile lor, si existenta unei teorii contrare... caci gandirea esentiala era ca noi facem, alegem, sustinem ce e mai bun si in rest nimic nu mai conteaza...
La zeci de adunari locale, la inghetari repetate infasurati in material de steag, la casele de pionieri si la premii absurde, depuneri de coroane si vizite de primar ... am auzit zeci de cretinate de gen... Orice idee promovata de ei respingea, fara drept de apel, toate ideile contrare... asta ma si enerva la ei... la doar 12 ani.
Ma enerva ca era considerat gresit ca am ridicat mana la intrebarea "cine merge la biserica?", desi nu voiam sa merg si nici nu-mi placea deloc...
Daca ma intrebau daca vreau sa merg, as fi dat un raspuns bun conform normelor lor...
Doar pentru ca au gresit intrebarea se considera ca eu greseam... Or eu eram aceeasi, cu aceleasi convingeri, indiferent de ce li se parea lor si arbitrariul unei intrebari nu era corect sa le creeze o astfel de preconceptie fara drept de apel ... Dar asta facea...
Caracterizand manifestari nu discriminez – descriu comportamente. Unde e discriminarea? Nu am afirmat ca unul care trece pe sub masa e mai rau decat unul care nu trece... Exactitatea cuvantului, macar, poate fi luata in considerare?
Tehnicile de citire rapida sunt ideale, dar nu trebuie sa duca la esecul de prinde sensul unui text.

Incidentul cu masa, pe care l-am descris pe larg in urma criticilor a fost difuzat pe TVR1, la "stiri”, in 1998 sau 1999 (si daca ma bate cineva nu pot preciza exact anul, dar era cu ocazia Pastelui). Si, nu am ras de eforturile lor! M-am intrebat – reflex – cu ce ii ajuta sa se puna, practic, in pericol – cum a patit o batrana (daca tot se aduc argumente pro aceste ritualuri) si, probabil, nu doar ea, care inconjura biserica mergand pe genunchi si coate...
Nici pana acum nu s-a inteles: nu combat un cult – tind spre o prezentare echilibrata a conceptiilor despre lume si viata...
Cand cineva iti caracterizeaza natia in mod grosolan nu te bucuri, dar poti sa razi, sau sa te intrebi: "oare de ce...?”

Teoria evolutionismului se studiaza in scoli, fara a purta aceasta denumire... In clasa a X-a se studiaza "structura si functiile fundamentale ale organismelor vii", explicate pe principiul evolutiei de la simplu la complex, iar la clasa a XII-a se studiaza, ca ex, "Organizarea materialului genetic: Genomica_comparativa - stabilirea relatiilor evolutive existente intre diferitele grupe de organisme" (cacofonia nu-mi apartine!)

Manual "vechi”: Manual de biologie pt cls a XII-a. Genetica si evolutionism, ed 1985. Bibliotecile publice ar trebui sa aiba exemplare mai vechi...

Reuters, 17 Sept 2008
Dupa extraterestri, a venit randul teoriei lui Charles Darwin sa fie acceptata de Biserica Catolica...
Teoria evolutiei e perfect compatibila cu Biblia, a declarat arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, ministrul Culturii din Vatican. El a mai adaugat ca Biserica Catolica nu intentioneaza sa-i prezinte lui Charles Darwin scuze postume pentru raceala cu care i-a intampinat lucrarea “Asupra originii speciilor” (1859), asa cum a facut-o recent un inalt reprezentant al Bisericii Anglicane...

Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)