avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Membrele, coatele si genunchii sunt diferite, toate, de labe...
Sa cada pe burta nu am vazut ope nimeni, niciodata. E drept ca nu sunt un ortodox fervent, cu dese aparitii bisericesti si cu avant la trecerea pe sub aer, dar nu imi amintesc de nici macar un singur eveniment de gen...
Si cred ca e jenant, oricum, sa radem de efortul unui om de a practica, in conceptia lui, o credinta... indiferent cat de inutile ni se par noua chipurile cioplite etc.
Pentru ca, vezi, la a combate ortodoxismul te-as putea ajuta usor, dar nu la a jigni. Eu nu scriu nici "lui" si nici "dumnezeu" vreodata cu litere mari... pentru ca aceste cuvinte nu simbolizeaza forta care le-o dau acele majuscule... Pentru mine, scriitorul. Si nu cred ca jignesc pe nimeni ca aleg sa scriu in modul meu...
Dar nu atentionez pe nimeni ca pune majuscula unei entitati non-umane sau mai stiu eu ce argumentatie contrara... fiecare cu alegerea lui.
Nu combati discriminarea cu discriminare si nici razboiul cu un nou razboi...

Eu spun si dumnezeule!, si dumnezeule mare! in mod constant... E o forma de a-mi exprima mirarea, uimirea, scandalizarea (cel mai des), dupa caz! Asta nu inseamna ca sunt credincios, ci ca expresia imi satisface forta mesajului pe care vreau sa-l transmit. Si, credincioasa ori ba, stiu ca cititorul va intelege mesajul indiferent de rit.

Despre exemplul din pagina anterioara, m-ai facut curioasa, cum te-ai simtit? Sper ca nu rau...

Gabriela, uimeste-ma si pe mine, teoria asta era si pe vremea lui Ceasca? Pentru ca, sincer, eu nu mi-o amintesc sa-mi fi fost predata... Sau poate imi spune oricine... o fi lipsind ea de 3 ani, dar a existat in programe de cand?
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Gabriela, uimeste-ma si pe mine, teoria asta era si pe vremea lui Ceasca? Pentru ca, sincer, eu nu mi-o amintesc sa-mi fi fost predata... Sau poate imi spune oricine... o fi lipsind ea de 3 ani, dar a existat in programe de cand?


Nu era. Si nu pot sa cred ca m-a lasat memoria in asa hal.
Sau, mai stii... :D
Hai nu ma lua in balon... pe bune, eu am facut botanica si zoologia dupa programa lui Ceasca... nu-mi amintesc nimic!
Si, vorba aia, era un regim care s-ar fi opus cu orice ideii de religie in general...
Pina acum doar am urmarit dezbaterea, dar "anuntul" postat de Gabriela m-a determinat sa intervin. Este adevarat ca niciodata in programa scolara nu a figurat o disciplina cu denumirea "Teoria evolutionista" insa in toate manualele de stiintele naturii (biologie, zoologie, etc) este prezentata evolutia speciilor pe baza principiilor enuntate de Darwin in a sa "Originea speciilor" : toate speciile de pe pamint au evoluat una din alta, pe principiul selectiei naturale, si al luptei pentru supravietuire a celui mai adaptat, omul evoluind din maimuta. In fond aceasta e esenta teoriei evolutioniste, ca noi oamenii, la fel ca si celelalte fiinte provenim dintr-un singur organism unicelular, care prin evolutie si selectie a dat natere unor organisme din ce in ce mai complexe si care a determinat aparitia unor specii noi din cele deja existente. Atit eu cit si cei doi copii ai mei ( care au absolvit deja liceul) am fost invatati la scoala in acest fel. Nicaieri nu s-a predat o alta teorie ( alternativa ar fi fost creationismul). Dar trebuie mentionat ca din teoria evolutionista a lui Darwin , s-a nascut ulterior dawinismul social, ca teorie a selectiei indivizilor umani in cadrul scoeitatii si care a stat la baza teoriilor eugeniste. Pe de alta parte,faptul ca cei carora le-a fost predata in scoala o teorie, au aderat sau nu l-a ea, ca au pus-o la indoiala sau ca au preferat sa accepte ca adevar creationismul, este o problema de optiune personala si nu cred ca are legatura cu separarea statului de biserica.
Da, am inteles ca nu se referea nimeni la o disciplina aparte... Dar, asa cum am spus, eu nu retin ca macar sa fi citit prin scoala in vreun manual despre Darwin... imi amintesc unele carti de lectura citite, lectura mea, fara cerinta de la scoala... dar nu retin sa fi invatat despre evolutionism, Darwin etc.
Am inteles de la scoala ca tot ce sufla si ce nu se trage din maria sa euglena verde, cum spuneam, dar erau bucati de principii... si o mare parte din convingerea asta mi-am format-o din niste carti de le avea mama cu toate speciile cunoscute la un moment dat pe planeta...
Si daca vedeai cum, de la un ordin la altul, diferentele erau mati, dar de la o specie la alta ele aproape se legau ca evolutie, desprindeai usor ideea lui Darwin...
Dar eu la scoala am invatat ca unii cred ca ne tragem din maimute, idee care nu era tocmai acceptata de profa de anatomie... sau asa imi parea, chiar de eram convinsa de contrariul... Cred ca trebuie sa merg pe la bunica sa sap dupa niste manuale vechi... ca se pare ca mi s-au degradat rau conexiunile neuronale de nu mai retin deloc atata lucru...
Daca imi amintesc de Pavlov si de experimentele lui, ma iertati? Da, de el am invatat sigur...
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)