avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Diana Persa a scris:
Si totusi, de ce atata teama de religie? In definitiv, Scoala ar trebui sa fie o poarta spre cunoastere, ori mi se pare o ipocrizie si un gest demn de un strut considerarea religiei ca avand o importanta atat de mica incat sa merite sa fie exclusa din portia de cunostine pe care o furnizeaza scoala.

Ai mare dreptate, insa ca de obicei teoria si practica sunt doua lucruri diferite. Mie mi s-ar parea logic ca daca se preda religie, sa nu se predea religia ortodoxa de fapt. Nici macar nu ar fi greu, avand in vedere ca exista o multime de principii comune in religiile lumii. Sau si mai si, cred ca ar fi deosebit de interesant sa se predea religia din perspectiva instorica, si acum imi amintesc cu placere de Istoria religiilor a lui Eliade. Aia da incursiune in religie!

In felul asta cred ca toata lumea ar fi castigata: nu s-ar face nicio indoctrinare dupa parerile profesorului care tine cursul, nu s-ar crea o situatie neplacuta pentru "minoritarii" de alta religie care trebuie sa aduca certificat de la biserica de care apartin cum ca o frecventeaza (ce putin asa se cerea cand era eu in scoala), si in plus toata lumea ar obtine niste informatii in plus, ar putea compara si ar putea gandi pentru sine.
Diana Persa, de unde deductia ca ar exista "teama de religie? Cred ca, mai degraba, exista o teama pt diversitate...Am studiat religia – deci si ortodoxismul! Dar, cu sau fara teama de religie principiul este altul: are sau nu RO religie de stat? Cele mai multe interventii imi arata ca da: RO are religie de stat si aceasta este ortodoxismul. Doar ca nu s-a declarat oficial...
Parintii copiilor ortodocsi s-au opus sa fie scoasa "materia” ortodoxismului din scoala! Si chiar as ajunge la retorica incercand sa gasesc raspuns la intrebarea "De ce?”
Si nu e vorba de "excluderea” religiei din scoli! Doar ca aici e vorba de ortodoxism - asa cum au remarcat si altii. Ar trebui sa ne gandim si la sentimentele celorlati (minoritari) care ar vrea sa vada la scoala altceva decat chipuri de sfinti. Un asemenea minoritar este un tert X?

Cat timp cel care isi exercita drepturile nu le incalca pe ale celorlati nu prejudiciaza pe nimeni!
Res est misera ubi jus est vagam et invertum.

Unele lucruri pot fi indreptate... Incercand sa apar interesele minoritatilor nu se poate deduce ca as fi ateu, darwinist sau... gnostic! Dar nu despre minoritari si drepturile lor legale este vorba... Este, sau nu, Biserica separata de Stat? Are, sau nu, RO religie de stat?
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Mentionez ca nu stiu ce sunt, crestin, ateu, liber-cugetator sau alte variante... Ca poate nu va fi indeajuns de clar pe parcursul mesajului meu si vreau sa subliniez...
Sincer, nu cred in nicio forma de superstitie, stele, zei, practici sau altele, desi lucrurile sunt discutabile...
Mai stiu ca am avut perioade din viata cand am detestat cu toata fiinta mea religia crestin-ortodoxa pe care "am luat-o din nastere"... Ca pe o gena...

Dar sa vorbim aici despre faptul ca unii oameni merg in labe, fie ele patru sau doua... ori sa facem apologia unei teorii care, inca de la aparitia ei s-a situat pe o pozitie contrara religiei... Mi se pare gresit!

Cred ca e gresit sa spun unui om sau altuia ca e idiot ca merge pe sub masa in genunchi... Poate sa mearga si in limba pe sub scaun, cu ce ma deranjeaza practicile lui, atata timp cat nu mi le impune si nu influienteaza cumva practicile mele...

Am vazut, odata, o piesa de teatru in care unii actori erau goi... Pusca! Si se tavaleau pe jos... si nu erau mai putin jenanti, poate, ca aceia care mergeau pe sub mese!
Sa interzicem orice forma de exprimare care nu ne place?

Ca sunt ortodocsi ori atei, ca vor sa aduleze sosete sau statuete (si nu dau exemplele in deradere, ci incerc sa le fac pe cat de variate posibil), care e problema mea?
Dar daca putem arata teoria darwinista ca o alternativa la ortodoxism, de ce sa nu aratam si catolicismul, de ce sa nu se predea despre biserica scientologica... de ce sa nu umplem programa scolara cu toate astea si altele in plus? Budismul poate ar fi interesant, cine stie...

Nu stiu cum s-a scos teoria cu pricina din programa, caci eu nu mi-o amintesc sa-mi fi fost predata expres in scoala oricum...
Dar imi amintesc faptul ca multe din elementele din biologie trimiteau la ea...
Am facut religie obligatoriu vreo 2 ani si mi-a facut bine, macar pentru exercitiul gandirii de a-l combate mereu, neobosit, logic, pe cel care incerca sa ne convinga fara argumente de o idee... pe preotul ce tinea loc de profesor... Desi, daca ar fi azi sa aleg, nu cred ca as alege sa mai fac vreo religie anume in scoala...

Am renuntat la ora de religie imediat ce s-a supus la vot reintroducerea orei, pe motive obiective insa. Desi eram la o varsta la care disputele ar fi fost mult mai prolifice si frumoase ca in clasa a VII-a, nu aveam timp de ora aia, desi dezbaterea ma provoca.
Caci aveam, in clasa a XI-a, vreo 40 de ore in programa obligatorie deja... :))
PLus vreo 6 de pregatire individuala, 2 de pregatire colectiva, lectii de facut, romane de citit si in casa: gunoiul de dus, spalat vase etc., activitati care imi aduceau banii de buzunar...

E in mod evident gresita abordarea de azi a invatamantului, dar nici sa intoxicam copiii cu zeci de teorii nu imi pare o solutie... Sa lasam orele facultative sau optionale macar... da, asta e o solutie.
Dar nu sa aruncam cu pietre in cei se stau in genunchi sau coate... Sau sa punem vreo egalitate intre biserica si preoti, intre religie si preoti...

Cand eram copil, toata lumea stia ca eu nu pup mana preotului... parintii erau putin jenati, dar nimeni nu m-a convins de contrariul practicii mele.
Iar cununia religioasa am facut-o ca... un compromis, spun unii, ca o predare dusmanului spun altii... ca un semn de iubire pentru sotul meu credincios mai sustine o categorie...
Si nu m-a imbolnavit, spre deosebire de un domn de 39 de ani, botezat intr-o religie adventista (parca, sincer, nu retin religia anume) ca sa se poata insura cu iubita lui.
La 39 de ani, gol pusca in ianuarie, cu tot cu coloana lui vertebrala si cu problemele de spate, a intrat in apa rece-gheata. Pentru ca faptul ca o iubea era mai important decat ca, a doua zi, la nunta, abia se putea ridica de pe scaun... sau decat cele cateva luni de tratament ulterior... sau de faptul ca nasi, socri si alti veri l-au admirat in costumul lui Adam... inainte de descoperirea frunzei...

Alegerile oamenilor sunt infinite si nu vad motive sa le criticam, indiferent ca ne par idiotenii sau inteligente duse la extrem...
Eu cred in oameni si, daca ascultam ca fiecare om are ceva bun in el, poate ca aia e farame de divinitate, cine stie... Poate ca nu doar liberul-arbitru ne face atat de rai, dar cine sunt eu sa fiu sigura? Poate ca dumnezeu ne-a creat pentru o lume perfecta si Cain si Abel au stricat echilibrul... sau poate, asa cum nimeni nu e perfect, nici dumnezeu nu e, uitand de marul din gradina sa...
Poate ca si dumnezeu are vreo doza de rautate sau e putin pervers, caci suntem (potential) dupa chipul si asemanarea lui si de-aici vine raul?
Ori poate, cine stie, o sa iau multe pietre dupa mesajul asta si-atat, intinzandu-ma sa vorbesc, la infinit, de o idee neclara ... sau de ce parte a baricadei se situeaza...
Darwinism alternativa la ortodoxism? Poate la creationism... Dar nu alternativa!!!
Nu arunc in nimeni cu pietre si nu m-am legat de credinta nimanui! Am subliniat cam in toate mesajele. Din partea mea pot trai si sub pamant, pt ca nu aspectul credintei il accentuam prin exemplu, ci ideea ca... la naiba! – dupa cum se comporta unii nu mai stii ce sa crezi despre ei, nu mai stii (de parca vom sti vreodata!) care teorie (dintre cele doua) e mai aproape de adevar – si NU asta ma intereseaza! Daca programa scolara tot e foarte incarcata, de ce nu se predau orele de orodoxism Duminica? A se studia religia, in general, nu ar lua mai mult timp decat pt ortodoxism – ideile centrale ale religiilor pot fi sintetizate... Daca nu trebuie pus semnul "egal” intre preoti si religie, ce nevoie mai e de popi?
Cine a criticat alegerile? Am dat exemple de comportamente religioase! Ce nevoie avem, in final, de manifestari ciudate sau de obiecte pt a ne aminti ca suntem credinciosi? Sa aleaga fiecare ce vrea, dar sa ii lase si pe altii sa o faca! Un copil botezat in alt cult ar trebui retras de la scoala, sau ar trebui sa existe scoli pt fiecare cult in parte? Pt ca in scolile publice romanesti copiii care apartin altor culte sunt clar marginalizati.
Nu ma intereseaza aceste teorii: darwinism vs creationism! Mi-as fi dorit mai multe raspunsuri la intrebarea din titlu – si doar datorita a doua interventii am inteles ca nu sunt un cetatean care vede spiridusi.
De la Cain si Abel ne avem ca fratii, si tot de atunci ne ucidem intre noi...
Deci... Vlad....eu unul nu sunt de acord cu ce spui tu! Eu cred ca la originea moralei, a eticii, a diferentierii dintre bine si rau pana la urma a stat tocmai frica... frica de ceva superior intelegerii oamenilor! Adica omul si-a fixat conduita in functie de observarile si experientele sale zilnice, asociind esecuri cu interventii divine samd... Este fals sa credem ca morala sociala (a maselor) a condus la crearea societatii civilizate, prin cultivarea eticii in fiecare individ, cred eu!!! Din contra! De altfel vezi teoria contractului social....
And.. mai trope_doi... tu ai si exemple concrete pentru ce afirmi????

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)