avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
"Revin, pt ca am citit ultima interventie dupa publicarea mesajului:
Multumesc, davideg! Simplitatea propozitiei „oricum nu se mai invata nimic serios la scoala” e sublima. Chiar e! Si nu e nimic ironic in afirmatia mea. Parca am auzit cazand un bolovan de pe suflet... De-ati fi scris aceste randuri ieri n-as mai fi apucat sa vorbesc cu unii si cu altii (cei mai multi apartinand altor religii sau culte) si chiar as fi zis: "De ce ma agit pt toleranta la nivel de societate cand importante sunt faptele personale?!” Si pana ieri habar nu aveam care e treaba cu programa din scoli".
SI UITE-ASA TROPE_DOI TE EDIFICI .... CARE E TREABA.....
HAI SA INSTITUIM NISTE CONTRACTE PRIN CARE SA INTERZICEM DREPTUL DE A A VEA COPII ACELORA CARE NU CONSTIENTIZEAZA ROLUL PE CARE IL AU IN CRESTEREA LOR.... LE IMPUNEM SI CONDUITA IN BISERICA....LE STABILIM SI NIVELUL DE INTELIGENTA DE LA CARE POT LOCUI IN ROMANIA....
DAR TOT TREBUIE SA MA INTREB RETORIC CE S-AR FI INTAMPLAT DACA OMUL IN GENERAL NU AR FI CREZUT CA EXISTA CEVA MAI PRESUS DE FORTELE SALE... UNDE S-AR FI SITUAT MORALITATEA, CE L-AR FI IMPIEDICAT SA DEA FRAU INSTINCTULUI ANIMALIC DIN EL???? OARE AR FI FOST SUFICIENTA FORTA COERCITIVA A STATULUI???
AR TREBUI FACUTA O DEMARCATIE MAI CLARA INTRE DIVINITATE SI FAPTELE OAMENILOR!!! INTRE SUBIECTIV SI OBIECTIV!!
trope_doi a scris:

Copiez:
Consiliul Europei, prin Rezolutia nr. 1580/2007 solicita statelor membre ca teoria evolutiei “sa aiba o pozitie centrala in programele didactice, si indeosebi in cele stiintifice – atat timp cat, ca orice alta teorie, va rezista In fata examinarii stiintifice exhaustive.”


Si daca nu "indeosebi" in cele stiintifice, atunci unde? (unde ni se sugereaza sa fie predata?)

Si eu recunosc ca 2x2 fac 4, ceea ce inseamna ca ma impac bine cu ...actuala tabla a inmultirii.
Dar socotesc ca e preferabil sa fie predata la ora de matematica ...si nu ca pe o credinta, la ora religie.

Si chiar daca am credinta ca tabla inmultirii e ...mai adevarata decat teoria lui Darwin. nu vad nici un motiv pentru a ridica tabla inmultirii in slavi.
Dupa cum nu vad cu ce-ar fi mai superioara credinta altora ca 2x2 va face in veci 4, fata de credinta mea ca intr-o apropiata zi s-ar putea sa faca...cinci.

Rezolutiile astea au un alt ...sambure. Pe care, din pacate, am o oarece dificultate sa-l ... traduc. Dificultatea mea e una elementara. Cum sa va explic ceea ce nu-mi e simplu sa-mi explic nici mie...

Imi pare doar ca de la teoria evolutionista ... si pana la tupeul de a ...preda cu valoare de adevar idea lui Nietzsche ca "Dumnezeu a murit". nu mai e mult. Dar, vorba lui Paler: "Va dati seama ce-ar insemna sa fie luata ca "adevar" idea lui Nietzsche ca "Dumnezeu a murit"? Duhoarea metafizica raspandita de cadavrul lui Dumnezeu ar face viata irespirabila"
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
romascanu, moderator
Nu cred ca din ceea ce am scris s-ar putea deduce ca "Dumnezeu a murit” – si n-as avea argumente pt a sustine o asemenea idee. Pt atei, insa, Dumnezeu nici nu exista...
Totul a pornit de la ideea ca Statul si Biserica nu sunt separate – ceea ce nu are nicio legatura cu credinta...
Nu am negat nicio clipa functiile sociale ale religiei. In plus, stiu ca Omul este singurul capabil sa planifice pentru un scop viitor... Dar nu vreau sa ignor raul (acesta descoperit abia Duminica, pt ca de altele stiam!) pe care il poate genera, o anume religie predata in scoli, celor care nu sunt membri in respectiva biserica – si nu trebuie sa ma credeti pe cuvant! Exemplele sunt la indemana oricui interesat. Si, pe de alta parte, sa se ignore o teorie care – pana acum – n-a fost desfiintata. (Pana si Biserica Anglicana si-a cerut scuze fatza de Charles Darwin ca a respins teoria evolutionista – dar nu acest aspect ma intereseaza, ci faptul ca eliminand teoria si impunand studiul ortodoxismului reprezentantii statului roman dovedesc ca in RO exista religie de stat, mai lipseste denumirea: Statul Roman Ortodox).
Teoria evolutionista a lui Darwin nu poate prin ea insasi sa-l explice pe Dumnezeu! Si nu am incercat sa il neg pe Dumnezeu si credinta in divinitate. Despre aceasta teorie se poate aminti chiar in orele de religie, deci n-ar fi mare efort; desi s-ar putea crea unele confuzii in mintea copiilor ar putea fi si un exercitiu...
Teoria evolutionista, elaborata de naturalistul englez, a avut un rol important in istoria biologiei si a generat numeroase dezbateri si polemici intre sustinatorii religiei si cei ai stiintei, nu doar la vremea cand a publicat-o (1859), ci si in perioadele care au urmat, astfel ca se poate vorbi de o adevarata controversa creationism-evolutionism. Desi nu am avut nicio treaba cu aceasta controversa cei mai multi au inteles ca e vorba despre controversa creationism-evolutionism. NU! Cei mai multi au aparat credinta in divinitate – si era in discutie separatia dintre Stat si Biserica. Primind critici si acuzatii "de meschinarie” subiectul a deviat usor, dar sigur.
Numai modul cum s-a reactionat privitor la cele ce am scris dovedeste ca cei mai multi oameni nu dau dovada de toleranta... Cei mai multi oameni isi afirma cu tarie credinta in Dumnezeu dar sunt intoleranti cu cei care nu le seamana (Dumnezeu si intoleranta nu se exclud reciproc?!)

Sigur ca rezolutiile u.e au alt sambure! Doar ca unele – despre urmarirea sms-urilor, de exemplu – devin cu rapiditate legi nationale!

rtek!
Instinct animalic in om? Desi nu am initiat subiectul pt a discuta despre credinta in divinitate ma tot impingeti in aceasta directie. Crezand in Dumnezeu nici nu-mi trece prin cap sa incalc legile instituite de El! Fiind un copil al lui Dumnezeu imi mai supar parintele – ca toti copiii – dar copilul care isi respecta parintele nu poate ajunge infractor, de exemplu. Cand il iubesti pe Dumnezeu ii respecti Cuvantul din dragoste, nu din teama ca vei fi pedepsit! Ii respecti Cuvantul chiar si cu pretul vietii sau al libertatii personale!
Rtek, prin intrebarea retorica pe care o adresati ( CE S-AR FI INTAMPLAT DACA OMUL IN GENERAL NU AR FI CREZUT CA EXISTA CEVA MAI PRESUS DE FORTELE SALE... UNDE S-AR FI SITUAT MORALITATEA, CE L-AR FI IMPIEDICAT SA DEA FRAU INSTINCTULUI ANIMALIC DIN EL???? OARE AR FI FOST SUFICIENTA FORTA COERCITIVA A STATULUI???) insinuati ca moralitatea este rezultatul credintei ca deci credinta este cea care a creat morala si a sculptat in blocul de piatra al acesteia.
Eu insa consider ca din contra credinta este parte integranta a moralei ; morala sociala este cea care ne influenteaza si care pune frana instinctului animalic.Credinta este un dat individual si face parte din morala individuala a fiecaruia. Morala sociala nu este suma tuturor moralelor individuale. Dealtfel morala sociala are -in ceea ce priveste comportamentul nostru in societate- un rol mult mai important decat morala individuala. Daca nu ar exista morala sociala atunci fiecare dintre noi-raspunzand instinctului animalic- ar putea urina in plina strada fara nici o bariera si asta indiferent de gradul de credinta.Morala sociala este cea care ne impiedica sa actionam atunci cand de exemplu ne vine sa-i dam o palma adversarului nostru.Sau frica. Credinta este deci parte a moralei individuale a fiecaruia. Exista oameni necredinciosi care sunt exemplu de moralitate sociala asa cum exista oameni credinciosi care au o moralitate sociala indoielnica.Nu credinta pune capat instinctelor animalice ci morala sociala definita ca ansamblu normelor care reguleaza viata noastra de zi cu zi.Gandeste-te ca acum cateva sute de ani ( dar si astazi) oamenii ucideau/ucid cu convingere in numele credintei( vezi cruciadele sau problema de astazi a teroristilor fundamentalisti ).
Este adevarat ca forta coercitiva a statului nu ar avea nici o impportanta in fata a 5 miliarde de oameni care ar dori sa se macelareasca insa nu credinta in Dumnezeu opreste o astfel de activitate.
trope_doi, printre primele reactii la mesajul tau exista o postare in care o mama scrie ca in clasa fiicei ei, desi scoala ar fi vrut sa scoata religia din programa, parintii copiilor s-au opus si religia s-a studiat in continuare. Inca, in Romania, parintii iau decizii pentru copiii lor. Ceea ce se studiaza in scoli este influentat de ceea ce parintii elevilor asteapta de la scoala. Ritualurile practicate in biserici ( ortodoxe sau de alte rituri) - la slujbe de botezuri, cununii etc - nu sunt obligatorii, nu sunt proba impusa de cineva, ci pur si simplu marea masa a traitorilor pe aceste meleaguri aleg sa le practice.
Ceea ce nu inteleg eu este de ce ar deranja pe un tert X ce fac altii si cum aleg sa-si traiasca viata si sa-si educe copiii. Qui jure suo utitur, nemini facit injuriam - atat de mult bun simt aveau romanii astia!
Daca cineva poate sa probeze ca este prejudiciat de practicile altora, inclusiv aceea de a-si trimite copiii la orele de religie si a nu le expune teoria evolutionismului de la varsta de 6 ani, este liber sa-si apere interesul in justitie. Chiar primul tau mesaj, trope_doi, a inceput cu un text de lege care ar putea servi unui eventual nemultumit de existenta vreunui amestec al bisericii in institutiile statului, inclusiv Scoala.
Si totusi, de ce atata teama de religie? In definitiv, Scoala ar trebui sa fie o poarta spre cunoastere, ori mi se pare o ipocrizie si un gest demn de un strut considerarea religiei ca avand o importanta atat de mica incat sa merite sa fie exclusa din portia de cunostine pe care o furnizeaza scoala. Din contra, cred ca in scoala romaneasca o multime de alte cunostinte de care cei mici ar avea nevoie nu se predau - desi in alte state UE exista in programa - gastronomie, menaj, arta etc.
In tezaurul de cunostinte al omului nu se afla doar cateva formule de matematica si cateva teorii mai mult sau mai putin socante.

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)