avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor copil care doreste sa-si cunoasca tatal
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

copil care doreste sa-si cunoasca tatal

Unu. Ioana s-a nascut acum aproape 10 ani intre termenul la care s-a pronuntat sentinta instantei de fond si data judecarii apelului.
Doi. Tatal Ioanei nu se afla in Australia sau pe undeva prin tari exotice, nici macar in Spania sau Italia ci locuieste la cca. 20 de km de locul unde locuieste Ioana.
Trei. Tatal Ioanei nu a vazut-o niciodata pe Ioana si nici Ioana pe el, nu se cunosc absolut deloc, cu toate ca mama nu s-a opus niciodata iar Ioana vrea sa-l cunoasca. Asadar, impreuna cu mama si bunica Ioana a venit la avocat.
Patru. Am promovat o cerere prin care am solicitat instantei ca in temeiul disp. art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sa-l oblige pe tatal Ioanei ca, o data in fiecare luna, o jumatate de ora, sa se deplaseze la domiciliul Ioanei pentru ca cei doi sa inceapa sa se cunoasca.

Legea nr. 272/2004 art. 14
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Sunt curios sa stiu daca vreunul dintre colegi a mai avut o astfel de cerere si cum s-au reglementat problemele.
Patrick_ a scris:

Ai mare dreptate să te regtragi :)
Dr. familiei e foarte frumos până ajungi la faza de execuare.... Apoi nimic nu mai are nici un sens...

o astfel de prezenta e ca si cum nu e...
sigur, este multe probleme pe toata actiunea civila, indiferent ca incepe de la fond si sfarseste cand se termina:D

Spuneam doar că în dreptul familiei executarea silită, cu executorul și cu polițistul la ușă nu prea are efectul scontat....

În rest... toate cele bune. :)
Hotărâri scanate mai vedem și noi... iar pe unele chiar le și redactăm... ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Spuneam doar că în dreptul familiei executarea silită, cu executorul și cu polițistul la ușă nu prea are efectul scontat....

În rest... toate cele bune. :)
Hotărâri scanate mai vedem și noi... iar pe unele chiar le și redactăm... ;)


mda....unde-i lege nu-i tocmeala

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
ContSters267790, utilizator
milikka a scris:

eu stiu unde se incadreaza acest drept...si asta ca m-am uitat la unu altu' nu ca as fi modest:D
atat obligatia cat si dreptul ..expuse, au un continut strict moral..asa cum zic
iar opinia mea generica cum ca merge nu stiu cine plin de bani si executa vizitarea minorului cu luarea de la domiciliu, e o mare mare aiureala...
executarea mereu si intodeauna vizeaza patrimoniul, juridic vb, iar copilul nu-i 'patrimonial\":D
in plus cum ma poate obliga pe mine copilul, ipotetic vb, de 6 luni, sa-l vizitez...Nu mai zic ca poate are 6-7 luni de la conceptie:D


altfel, in cadrul programului de vizitare, obligatia corelativa de a permite apartine celuilat parinte, minorul avand doar folosul, eventual
invers , e la fel


Nu este vorba de un copil in varsta de 6 luni in speta...
Sigur ca varsta minorului are importanta si in functie de varsta si de vointa si constiinta acestuia poate avea drepturi ca orice om atata timp cat este vorba de drepturi care sunt incontestabile din punct de vedere juridic.

Pentru a intelege mai bine urmeaza a va reda chiar textul prevazut de art. 8 din CEDO care prevede si garanteaza dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, fiind inclus in categoria drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale
private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei
sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în
exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este
prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică,
o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa
publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi
prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a
drepturilor şi a libertăţilor altora.

Cum copilul este om si nu bun are drepturi...
Prin urmare, existenta dreptului minorului este incontestabil sub aspect juridic.

Respectarea dreptului tatalui la domiciliul sau nu este ocrotit in cazul unei executari silite intrucat aici este vorba de dreptul copilului de a avea legaturi personale cu tatal sau.

Respectarea dreptului minorului la viata de familie prevaleaza fata de dreptul tatalui de a nu fi suspus executarii silite intr-o astfel de cauza deoarece asa cum tatal are dreptul recunoscut de a avea legaturi personale cu minorul tot asa si minorul are dreptul de a avea legaturi personale cu parintii sai.

Jurisprudenta CEDO recunoaste dreptul parintelui de a mentine legaturi personale cu minorul si nu se poate sustine ca minorul nu ar avea dreptul la legaturi personale cu parintele.
Este vorba de o analogie evidenta si jurisprudenta CEDO se bazeaza pe precedent.
Asadar, instanta nu poate respinge o astfel de cerere in justitie decat pe considerentul ca nu ar fi in interesul superior al minorului sa isi vada tatal.
Orice alta apreciere din partea instantei nationale ar aduce atingere art. 8 din CEDO.

In speta, daca nu mama deschide procesul actiunea nu poate fi declarata inadmisibila.
Daca mama deschide procesul in nume propriu, riscul inadmisibilitatii este foarte ridicat si din punct de vedere juridic ar putea sa fie corect...

Este ca si cum A cere in justitie ca sa fie obligat B, cu scopul ca A, sa il ajute pe C...
Ca sa dam exemple de scoala...
eu nu am inteles?!?!
distinge legea exercitarea drepturilor dupa varsta minorului?
impiedicare legaturilor personale presupune o alta cale.. care in opinia mea nu trebuie a aiba o hot judecatoreasca in spate

Alte discuții în legătură

Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor MYK272est MYK272est Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului tsimona tsimona as vrea sa stiu si eu ce drepturi au bunici pt vizitarea nepoatei...sant divortata iar in sentinta nu specifica cine are dreptul la vizita....ei au acest ... (vezi toată discuția)