milikka a scris:
eu stiu unde se incadreaza acest drept...si asta ca m-am uitat la unu altu' nu ca as fi modest:D
atat obligatia cat si dreptul ..expuse, au un continut strict moral..asa cum zic
iar opinia mea generica cum ca merge nu stiu cine plin de bani si executa vizitarea minorului cu luarea de la domiciliu, e o mare mare aiureala...
executarea mereu si intodeauna vizeaza patrimoniul, juridic vb, iar copilul nu-i 'patrimonial\":D
in plus cum ma poate obliga pe mine copilul, ipotetic vb, de 6 luni, sa-l vizitez...Nu mai zic ca poate are 6-7 luni de la conceptie:D
altfel, in cadrul programului de vizitare, obligatia corelativa de a permite apartine celuilat parinte, minorul avand doar folosul, eventual
invers , e la fel
Nu este vorba de un copil in varsta de 6 luni in speta...
Sigur ca varsta minorului are importanta si in functie de varsta si de vointa si constiinta acestuia poate avea drepturi ca orice om atata timp cat este vorba de drepturi care sunt incontestabile din punct de vedere juridic.
Pentru a intelege mai bine urmeaza a va reda chiar textul prevazut de art. 8 din CEDO care prevede si garanteaza dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, fiind inclus in categoria drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale
private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei
sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în
exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este
prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică,
o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa
publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi
prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a
drepturilor şi a libertăţilor altora.
Cum copilul este om si nu bun are drepturi...
Prin urmare, existenta dreptului minorului este incontestabil sub aspect juridic.
Respectarea dreptului tatalui la domiciliul sau nu este ocrotit in cazul unei executari silite intrucat aici este vorba de dreptul copilului de a avea legaturi personale cu tatal sau.
Respectarea dreptului minorului la viata de familie prevaleaza fata de dreptul tatalui de a nu fi suspus executarii silite intr-o astfel de cauza deoarece asa cum tatal are dreptul recunoscut de a avea legaturi personale cu minorul tot asa si minorul are dreptul de a avea legaturi personale cu parintii sai.
Jurisprudenta CEDO recunoaste dreptul parintelui de a mentine legaturi personale cu minorul si nu se poate sustine ca minorul nu ar avea dreptul la legaturi personale cu parintele.
Este vorba de o analogie evidenta si jurisprudenta CEDO se bazeaza pe precedent.
Asadar, instanta nu poate respinge o astfel de cerere in justitie decat pe considerentul ca nu ar fi in interesul superior al minorului sa isi vada tatal.
Orice alta apreciere din partea instantei nationale ar aduce atingere art. 8 din CEDO.
In speta, daca nu mama deschide procesul actiunea nu poate fi declarata inadmisibila.
Daca mama deschide procesul in nume propriu, riscul inadmisibilitatii este foarte ridicat si din punct de vedere juridic ar putea sa fie corect...
Este ca si cum A cere in justitie ca sa fie obligat B, cu scopul ca A, sa il ajute pe C...
Ca sa dam exemple de scoala...