u.b.i.k. a scris:
m13d a scris:
Ori şi părintele să ceară statului concursul forţei coercitive ca să impună copilului sa-i respecte dreptul de a refuza vizita acestuia.
Unu. Parintii (tatal in speta) au un drept sa nu-si vada copiii? In care sistem de drept? X-(
Raman la opinia mea exprimata la inceputul acestei dezbateri, conform careia nu vad instrumente legale coercitive pentru punerea in executare a dreptului de vizitare al copilului, desi acestea ar trebuie sa existe, macar pe principiul simetriei.
Discutia insa mi-a starnit interesul si cautand solutii si in alte sisteme de drept, am dat de conceptul de "Forced Parenthood" , "Parental Rejection", "Reasonable visitation rights", subiecte extrem de controversate si in jurisprudenta americana. Am gasit in cazuistica aferenta si "dreptul parintelui de a nu-si vedea copilul", dar in conditii suficient de bine determinate, care nu s-ar aplica in speta de fata.
Am gasit si o speta interesanta legata de o cerere de decadere a parintelui "demisionar" din drepturile parintesti, pe motivul neurmariri stabilirii unei relatii personale substantiale a tatalui cu copilul ("substantial parental relationship" ) - un fel de corespondent al prevederilor din art.509 NCC "neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti " - speta in care Curtea Suprema respinge cererea mamei (copilul urma sa fie adoptat de sotul ei, care substituise lipsa de implicare a tatalui biologic) in ciuda lipsei implicarii reale a tatalui neglijent. Curtea a retinut ca implicarea din timpul sarcinii si, mai apoi, cele 2-3 vizite sporadice in cursul a doi ani din cei multi in care nu s-a mai deranjat sa se intereseze de copil, este o premisa pentru parintele neglijent de a relua aceasta "relatie", la momentul in care considera el oportun... Ma intreb daca Chief Justice a luat in considerare interesul superior al copilului (Best interest of the child) in acest caz...
Puteti citi toata speta in link-ul de mai jos:
[ link extern ]
Ceea ce se poate obtine prin neindeplinirea de buna-voie a unei hotarari judecatoresti care consfinteste dreptul copilului de a stabili relatii personale cu tatal sau este, intr-adevar, decaderea din drepturile parintesti a parintelui care si-a respins copilul. Dar cui ii foloseste in speta de fata?
O zi frumoasa tuturor.