avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii D220 emise de ANAF?

In baza unor declaratii D220, finantele au emis cateva decizii de impunere. Problema este ca aceste declaratii nu au fost scrise si semnate de persoana in cauza. Intrucat nu a fost in tara (dar a tot primit instiintari la adresa domiciliului fiscal) nu a contestat in termen decizille de impunere.
Acum a cerut in baza art. 90 Cpf desfiintarea sau modificarea deziziilor de impunere, aratand ca nu ea a fost persoana care a semnata declaratiile D220.
Finantele ii trimite o adresa prin care arata ca nu vor da curs cererii intrucat ei considera ca deciziile au fost emise corect.

Care este calea de atac impotriva acestei adrese? (cei de la finante au avut grija sa scrie pe adresa ca nu reprezinta act administrativ fiscal sau de autoritate..tocmai pt a o impiedica probabil sa se planga in contencios.)

Ce cale legala mai are persoana sa se planga in instanta (ce cadrul procesual) pentru constatarea nulitatii declaratiilor D220 si anularea deciziilor de impunere emise in baza lor?

Multumesc.
florinsavu...sa nu credeti ca cei de la ANAF sunt sfintii pamantului. ANAF-ul trebuie sa-si faca treaba cu buna credinta iar atunci cand constata, neregularitati, greseli sau daca exista orice fel de problema cu privire la declaratiile fiscale are obligatia sa ia toate masurile necesare pentru remedierea situatiei, chiar si din oficiu.(Cand zic masuri nu ma refer la amenzi !) Poate ca va intrebati de ce? Ca doar cine depune o declaratie fiscala o depune pe propria raspundere si daca greseste ceva inseamna ca e incapabil si asta e, statul sa castige ca asta conteaza ! :P Ei bine, realitatea este alta. De ce? Pentru ca asa este civilizat si normal si pentru ca asa prevede legea!

Pentru Irina S. , a se vedea: Codul de procedura fiscala,, Art.9 Dreptul de a fi ascultat, art.12 Buna-credinta, Art.13 Interpretare legii, Art.48 Indreptarea erorilor materiale din actele administrative fiscale, Art. 64 Forţa probantă a documentelor justificative şi evidenţelor contabile, Art.65 Sarcina probei în dovedirea situaţiei de fapt fiscale, Art. 107 Dreptul contribuabilului de a fi informat., Art. 205 Posibilitatea de contestare,
Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 31 alin.2 ,,Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal’’.
Legea nr. 554/2004. (Daca in urma contestatiei facute catre ANAF nu sunteti multumiti de solutia data aveti posibilitatea de a actiona in justitie conform legii 554/2004). Succes!

Eu am patit ca aveam o firma cu activitate declarata suspendata de catre ONRC si fara regim derogatoriu cu privire la depunerea dclaratiilor fiscale, iar contabilul din prostie sau din neatentie a scris pe cateva din declaratiile fiscale Societate inactiva si platitoare de impozit forfetar. Drept urmare a acestei prostii, desteptii de la ANAF mi-au trimis decizii cu obligatii de plata a impozitului pe profit (impozit minim ,,forfetar''), ceea ce este imposibil din punct de vedere legal fiindca o societate comerciala cu activitate suspendata nu poate avea nici venit si nici profit si nici nu trebuia sa plateasca impozit minim situatie cunoscuta de cei de la ANAF. Dar daca tot s-a ivit aceasta greseala de ce sa nu faca un ban ? nu? Ca doar traim in Romania si suntem cetateni europeni !
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
astea sunt bla blal-uri ca sa nu zic aiure;i...
impunerea fiscala are o cale
Ok, plangere in contencios impotriva refuzului celor de la finante de a da curs cererii (desi AFP a precizat in adresa raspuns ca aceasta nu reprezinta act admin. fisc. sau ..altul) dar..si o plangere penala impotriva ...AN, intrucucat persoana in cauza chiar nu a semnat si intocmit acea declaratie .

koddi a scris:
..... sau sa incerce sa desfinteze declaratia in instanta civila, in contradictoriu cu Administratia Financiara respectiva.

Care instanta civila? Ce instanta este competenta sa judece asemenea cerere? Care este obiectul actiunii?
Ms.

@florinsavu

Vai dl. florinsavu - consultant fiscal, da'stiu ca va plac filmele...scenariile! Ce intreb si ..la ce ati ajuns dvs!

milikka a scris:
astea sunt bla blal-uri ca sa nu zic aiure;i...
impunerea fiscala are o cale

Hello, milikka!
Ia zi de calea impunerii fiscale, poate mai aflu ceva nou si de la tine!
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
exerciti recursul gartios
dupa 30 zile dar mai repede de 6 luni actiune im anulare act adm fiscal...
intre timp poti exercita o suspendare de act adm..distinct de plangerea penala cum ca nu ai depus
altfel etsi faina ca intodeauna si fiica'mea a sters nr tau din tel meu:D
Buna ziua,
Dupa parerea mea, va pierdeti vremea in instanta, deoarece "Finantele" au procedat corect. "Contribuabilul" a gresit, deoarece a plecat fara sa-si lase "afacerea" aranjata - respectiv, sa ceara suspendarea activitatii pe perioada cat lipseste.
In conformitate cu art. 53 al. (1) din Codul Fiscal, personele fizice autorizate datoreaza plati anticipate din inmpozitul pe venit, pe care le declara - la inceperea activitatii conf. art. 81 CF - prin D220, pe care dvs. ati amintit-o. Dupa depunerea primei declaratii de venit (D200), impozitul anticipat se calculeaza de catre organul fiscal si se emite decizia de venit anticipat, conf. art. 82 al. (5) din CF, pe baza venitului din anul precedent, declarat prin D200. Acest impozit ar fi urmat sa fie regularizat pe baza unei noi declaratii 200, sau a unei noi declaratii 220, care nu a mai fost depusa.
Eu va propun - nu un razboi cu fiscul - ci o rezolvare fireasca, prin depunerea tuturor declaratiilor lipsa, in urma carora AFP va recalcula tot impozitul si va emite in fiecare an alte decizii/ decizii de plati anticipate. Amenda pentru nedepunere in termen pentru PF este de 5 lei. Veti scapa de impozitul principal, dar majorarile inceteaza la data depunerii declaratiilor. Poate, cine stie, cu banii pe care i-i datoreaza fiscul si cu ce datoreaza contribuabilul se mai compenseaza ceva.
Concluzia este ca nu a semnat numeni o noua declaratie 220, ci fiscul a emis o noua decizie de impunere pe baza anului precedent, al carui venit (declarat prin prima D200) a ramas nemodificat in aceasta perioada!

Art. 82 al. (5) "Pentru stabilirea plăților anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situațiile în care a fost depusă o declarație privind venitul estimat/ norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declarația privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16% prevăzută la art. 43 alin. (1)."

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe venit david mihaela david mihaela Am un PFA si in urma Decizia Curţii Constituţionale nr. 681/2014 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.889/08.12.2014 în care persoanele cu handicap ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere nikuteau nikuteau Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri: -la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)