In baza unor declaratii D220, finantele au emis cateva decizii de impunere. Problema este ca aceste declaratii nu au fost scrise si semnate de persoana in cauza. Intrucat nu a fost in tara (dar a tot primit instiintari la adresa domiciliului fiscal) nu a contestat in termen decizille de impunere.
Acum a cerut in baza art. 90 Cpf desfiintarea sau modificarea deziziilor de impunere, aratand ca nu ea a fost persoana care a semnata declaratiile D220.
Finantele ii trimite o adresa prin care arata ca nu vor da curs cererii intrucat ei considera ca deciziile au fost emise corect.
Care este calea de atac impotriva acestei adrese? (cei de la finante au avut grija sa scrie pe adresa ca nu reprezinta act administrativ fiscal sau de autoritate..tocmai pt a o impiedica probabil sa se planga in contencios.)
Ce cale legala mai are persoana sa se planga in instanta (ce cadrul procesual) pentru constatarea nulitatii declaratiilor D220 si anularea deciziilor de impunere emise in baza lor?
Cred ca este suficient sa aveti in vedere faptul ca aceste formulare tipizate contin la sfarsitul lor un chenar in care se trec datele de identificare ale reprezentantului fiscal- persoanei imputernicite atunci cand aceasta declaratie sau altele asemenea sunt depuse la organul fiscal de catre un reprezentant. Pentru a stabili persoana care a inregistrat aceste declaratii este necesar si suficient a se observa semnatura respectiv calitatea persoanei care a depus in vederea inregistrarii formularele respective. In functie de rezultat, pe cale de consecinta putem vorbi despre o posibila raspundere penala, civila, etc. Chiar daca cei de la finante au avut grija sa faca mentiunea pe acte cum ca acestea nu sunt acte administrative, in virtutea dispozitiilor prevazute in legea contenciosului administrativ acestea raman administrative si sunt susceptibile de anulare pe calea contenciosului administrativ
Termenele de decadere au caracterul unei renuntari la dreptul de a actiona din partea titularului. Eu nici nu am spus ca veti obtine anularea deciziilor. Insa asa aveati dreptul sa mergeti in fata instantei de contencios administrativ si sa cereti repunerea in termen mai inainte de a cere anularea deciziilor ANAF. Ma gandesc ca respectivul contribuabil a avut un motiv intemeiat din cauza caruia nu a actionat la timp, motiv ce poate fi invocat in fata instantei. Irina S. Eu am contestat o decizie ANAF luata in urma cu 2 ani. Am facut o adresa catre ANAF prin care am cerut explicatii cu privire la stabilirea unor impozite pe care eu le-am considerat facute in mod gresit abia anul acesta, pentru ca acuma mi-am dat seama. Ca urmare a cererii pe care am facut-o am primit explicatii in scris cu indicarea bazei legale, precum si atentionarea ca am dreptul sa fac contestatie in 30 de zile. In cazul meu, faptul ca nu am contestat mai devreme nu inseamna ca am renuntat la dreptul meu ci doar ca nu am avut cunostinta de incalcarea unui drept.
Dar daca stabilirea deciziilor date de ANAF s-a facut in baza unor declaratii fiscale si nu din oficiu, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. (Insa hotarativa cum este :)) ori alba-ori neagra :DDDDDDDD cand v-am zis initial ca se poate introduce o actiune civila a-ti zis ca stabilire s-a facut din oficiu, sau asa credeati..) Daca partea vatamata (contribuabilul) nu s-a constituit si parte civila in cursul procesului penal (asa am inteles ca exista un proces penal in desfasurare), are dreptul sa introduca o actiune in fata instantei civile prin care sa ceara despagubiri de la faptuitor, precum si despagubiri si anularea declaratiilor pentru ca sunt false. (v-am mai spus anterior). Dar solutia data in fata instantei civile va depinde de decizia luata in penal. ,, Penalul tine in loc civilul''. In orice caz, simpla dovedire a faptului ca semnatura de pe declaratii nu apartine contribuabilului sau unei persoane imputernicite duce la anularea declaratiilor pentru nerespectarea art.82,alin3 CPF. Ca urmare a anularii declaratiilor se vor putea depune noi declaratii.
Considerati ca cererea privind suspendarea act prev.de art. 14 L:554/04 trebuie depusa separat de cererea privind anulare act , sau le formulez prin aceieasi cerere pe amandoua, capete de cerere distincte?
Nu conteaza asa de mult. Eu le-asi face prin aceeasi cerere pe amandoua ca oricum sunt solutionate de acelasi judecator. Si da, asa e o cerere cu mai multe capete. :)
Decizie impunere
nikuteau
Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri:
-la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)