avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil.

Buna ziua!
Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs.
Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai exact 20.04.2013, cand copilul implineste varsta de 2 ani.
Sotia este insarcinata cu al doilea copil care este preconizat sa se nasca la sfarsitul lunii mai 2013. Intrebarea este daca sotia poate beneficia in continuare de indemnizatie crestere copil, pentru cel de-al doilea copil, in situatia in care in perioada aprilie-mai 2013 s-ar afla in concediul prenatal, urmand ca apoi sa nasca si sa intre in concediul post natal, pentru ca ulterior sa intocmim actele necesare acordarii indemnizatiei. Este obligatoriu ca in perioada aprilie-mai sa reactiveze cartea de munca? Mentionez ca in perioada anterioara nasterii primului copil, sotia a fost angajata la un spital de stat, pe un post care intre timp (2 ani) s-a desfintat.
In caz ca cele descrise mai sus nu au rezolvare, as putea eu sa optez pentru intrarea in CCC, pentru ca apoi sa solicit stimulentul de insertie 500 ron lunar, fara a-mi intrerupe totusi activitatea.
VA MULTUMESC!!! si imi cer scuze daca solicitarea este cam ampla.
1. Solutia propusa de angajator este gresita.

2. - Al doilea copil se va naste pe 18-19.04.2014 adica dupa ce se termina CCC1 (16.04.2014) deci nu se poate aplica ceea ce spune angajatorul.
- Ceea ce spune el este valabil numai daca al doilea copil se va naste cel tarziu pe data de 16.04.2014.

3. Dvs. procedati cum v-am spus eu in raspunsul precedent.

4. - In calculul indemnizatiei pentru CCC2 intra si veniturile din indemnizatia pentru CCC1.
- Pentru aceasta Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) va elibereaza adeverinta tip cu veniturile obtinute in perioada de CCC1.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...

Art. 13
...
(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).



6. - Dvs. va este aplicabila urmatoarea precizare din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana care a beneficiat de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului a terminat acest concediu şi apoi şi-a reluat activitatea profesională, iar după o perioadă de câteva luni a născut un alt copil. În acest caz, cum se calculează cuantumul indemnizaţiei pentru următorul copil?

Solutie:
Dacă persoana a terminat concediul de creştere a copilului anterior, apoi a desfăşurat activităţi profesionale şi după aceea a născut un alt copil, la stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010, aşa cum se prevede la art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010. Aşadar, în cazul prezentat se iau în considerare inclusiv veniturile reprezentând indemnizaţia pentru creşterea primului copil, precum şi veniturile aferente activităţii profesionale sau, după caz, cele aferente concediului de risc maternal sau concediului de maternitate, dacă persoana a beneficiat de aceste drepturi. Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12. În această situaţie există posibilitatea ca indemnizaţia pentru creşterea celui de-al doilea copil să fie mai mică decât indemnizaţia primită anterior, având în vedere, în acelaşi timp, şi opţiunea de concediu/indemnizaţie a părintelui. Aceste reguli se aplică chiar şi pentru o diferenţă de minimum o zi între finalizarea unui concediu şi naşterea copilului următor.


7. In situatia dvs. veniturile pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC2 sunt formate din indemnizatiile lunare pentru CCC1si indemnizatiile pentru concediul de sarcina (prenatal).
Buna ziua,

as dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru al doilea copil, in urmatorul caz:

-sotia se afla in CCC1 pana la data de 18.10.2015 (cu incepere in 19.09.2015 pentru ca eu am ales sa nu beneficiez de luna celuilalt parinte), si beneficiaza de suma maxima de 1200 de lei;
-in 20.01.2015 este dpn pentru al doilea copil. Din ce am inteles din discutiile anterioare, sotia nu va beneficia de concediul de maternitate, si va incepe direct CCC2. Ce inseamna aceasta prelungire corespunzatoare a CCC1? Indemnizatia va ramane tot 1200 de lei daca opteaza pentru doi ani? Dar daca va opta pentru 1 an CCC2, se vor lua in calcul ultimele venituri dinaintea CCC1, respectiv 85% in limita a 3400 de lei, dupa care va beneficia de stimulentul de insertie?

Ca de obicei,
va multumesc anticipat!
1. Ati inteles bine.

2. - Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 va intra direct in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- In aceasta situatie CCC1 se termina cand implineste copilul 2 ani iar CCC2 va fi mai scurt cu doua luni (daca nu intrati dvs. in CCC cel putin doua luni, cate o luna pentru fiecare copil).

3. - Pe perioada de suprapunere (de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1) va mai primi, in plus, 600 lei pe luna.
- Pentru aceasta se va prezenta la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si va solicita cei 600 lei luna.

4. - Cand va intra in CCC2 poate opta pentru varianta pana la varsta copilului de 1 an caz in care poate primi indemnziatia pana la 3.400 lei daca din adeverinta de la dosarul pentru CCC1 reiese ca 85% din media veniturilor nete este mai mare de 1.200 lei.
- Daca va relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 1 an si 10 luni (se scad cele 2 luni care va sunt rezervate dvs., tatal copiilor).

tudorvaleriu a scris:


4. - Cand va intra in CCC2 poate opta pentru varianta pana la varsta copilului de 1 an caz in care poate primi indemnziatia pana la 3.400 lei daca din adeverinta de la dosarul pentru CCC1 reiese ca 85% din media veniturilor nete este mai mare de 1.200 lei.
- Daca va relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 1 an si 10 luni (se scad cele 2 luni care va sunt rezervate dvs., tatal copiilor).




Va multumesc pentru raspuns. As mai avea cateva nelamuriri:

1. Daca optam pentru cel de-al doilea copil pentru o perioada de 1 an, dosarul pentru CCC2 il depunem imediat dupa nastere, iar daca optam pentru doi ani il depunem la sfarsitul CCC1?

2. Perioada de suprapunere va fi din ianuarie 2015-octombrie 2015, iar in cazul in care optam pentru un an, CCC1 se finalizeaza in octombrie 2015 iar CCC2 in noiembrie 2015 (scazand cele doua luni ale tatalui). In acest caz, pentru perioada februarie-octombrie vom primi 85% din ultimile venituri (pentru ca depasesc 1200 de lei) + cei 600 de lei?

Multumesc!

1. Indiferent pentru care varianta de CCC2 optati actele se depun la Primarie cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 2 ani.

2. Pentru perioada de suprapunere primiti indemnziatia pentru CCC1 + 600 lei lunar.

3. - Daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 1 an la dosar va trebuie doar copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si copie dupa decizia angajatorului de prelungire a suspendarii contractului individual de munca (CIM).
- Adeverinta de venituri de la CCC1 ramane valabila dar daca din ea, din calcul, reise o indemnizatie mai mare de 1.200 lei se acorda aceasta noua indemnizatie (dar nu mai mult de 3.400 lei).



Alte discuții în legătură

Concediu post natal Victor-Dan Victor-Dan Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012. Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)