La stabilirea întinderii pensiei de întretinere, se tine seama pe de o parte de nevoile minorului, adica cele necesare traiului zilnic, dar si cele necesare educarii, învatarii si pregatirii sale profesionale conform art. 101 si 107 codul familiei - iar pe de alta parte de mijloacele debitorului obligatiei de întretinere.
Codul familiei nu determina întelesul notiunii de "mijloace ale debitorului" dar, fata de fundamentul instituirii obligatiei legale de întretinere dintre parinti si copiii lor minori, aceasta notiune trebuie interpretata în întelesul cel mai larg.
Plafonarea prevazuta de art. 94 al. 3 codul familiei se refera într-adevar la câstigul din munca al parintelui, însa, întretinerea nu se acorda numai din câstigul din munca în sensul comun, ci si din alte mijloace ale debitorului obligatiei de întretinere tocmai în virtutea regulii ca întretinerea se datoreaza potrivit cu nevoile celui care o cere, dar si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
De aceea, în categoria de mijloace ale debitorului intra toate posibilitatile materiale de care dispune acesta, adica atât mijloacele sale cu caracter periodic - salariul dar si orice alte sume platite de angajator în temeiul raporturilor de munca si care au caracter de continuitate, fiind destinate asigurarii directe sau indirecte, a mijloacelor de existenta ale angajatului.
Orele suplimentare, spre exemplu, au caracter de continuitate?
Potrivit art.155 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii actualizata, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Potrivit dispozitiilor art.55 , alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal actualizata, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fízica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, iar potrivit punctului 68 din Normele de aplicare ale Codului fiscal, veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca.
Codul familiei nun mai este in vigoare si e o mare diferenta intre mijloace in sensul larg si caracter de continuitate.
Azi, veniturile debitorului obligatiei de intretinere nu mai trebuie sa aiba aceasta caracteristica.
"In cazul care nu exista posibilitatea intelegerii intre parti, legea stabileste modul de cum si cat se acorda ca si pensie de intretinere, luandu-se in calcul atat posibilitatile materiale ale paratului, dar si nevoile materiale ale minorului / minorilor ramasi in grija unuia dintre parinti in urma unei hotarari judecatoresti.
Cuantumul pensiei de intretinere este, in acest caz, stabilit de catre instanta si are in vedere fapul ca articolul 533 din Noul Cod Civil, mentioneaza explicit ca parintele care nu are in intretinere minorul va contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.
In stabilirea pensiei de intretinere, instanta are ca reper veniturile paratului, in functie de aceste venituri putandu-se calcula si suma ce i se va cuveni copilului ramas in intretinerea celuilalt parinte. Instanta, in acest caz, nu poate lua in calcul decat veniturile clare, stabile, cum ar fi salariul. Alte tipuri de venituri, incadrate ca si ocazionale (sporuri limitate in timp, plati pentru ore suplimentare, indemnizatii de deplasare, salarii compensatorii etc.), desi pot reprezenta sume considerabile pentru un moment, nu pot sta la baza calcularii pensiei de intretinere.
-aici as vrea sa fac o paranteza,in cazul nostru nu s-a stabilit o suma fixa ci un procent,motiv ptr care nu se poate aplica acesata situatie legata de ore suplimentare sau sporuri.
De asemenea, daca paratul nu are un venit cert (nu lucreaza cu forme legale sau
chiar nu are un serviciu stabil in momentul judecarii) atunci instanta va lua ca
reper in stabilirea pensiei de intretinere nivelul salariului minim pe economie."
dar ce trebuie sa faca debitorul obligatiei de intretinere in conditiile in care are deja o hotarare in care instanta a stabilit 25% din venitul net lunar?sa o lamureasca,bun o lamureste si instanta ii spune la fel.azi,se pare ca nu mai primeaza interesul superior al minorului din punctul dvs de vedere dar nici nu ne spuneti concret ce se intampla azi.