Nu azi, de mai bine de 1 an ii virez mamei copilului cate 800 RON in contul de card in fiecare luna, si cu toate acestea copilul are o dezvoltare fizica mult sub media varstei lui (5 ani), este imbracat cu lucruri cumparate de mine dincolo de suma virata lunar mamei sau cu lucruri de acum 2-3 ani...Majoritatea jucariilor lui sunt cumparate de mine..Sunt convins ca si atunci cand mama va primi mai multi bani lunar de la mine, situatia va fi la fel, daca eu nu voi cheltui in mod independent si suplimentar fata de ce-i achit ei, pentru a ajunge la o stare de normalitate.
"Nu azi, de mai bine de 1 an ii virez mamei copilului cate 800 RON"
ceea ce ne duce cu gandul ca s-au judecat pe vechiul cod civil.macar sa castige domnul la loto si apoi sa isi faca probleme cum va imparti banii cu copilul.cat despre sporuri ,ore suplimentare si alte venituri nete lunare,toate acestea vor intra in procentul stabilit de 25%.
in legatura cu nemultumirea dvs vis a vis de cheltuirea banilor din pensia alimentara a copilului de catre mama,in defavoarea lui,nu va ramane altceva de facut decat sa deschideti un alt proces prin care sa demonstrati toate cele de mai sus si eventual sa incercati sa obtineti dvs copilul...asta daca mai este posibil azi(vezi custodia comuna).
Da, cred ca ar trebui sa afceti ceva demersuri, initiati un contact cu mama, notificati-o, incercati o mediere, consiliere, cum doriti inainte de a ajunge la instanta, poate nu mai e nevoie.
Textele d emai sus nu stiu de unde sunt desprinse, dar nu sunt ok cu toate prevederile din Codul civil. Dupa parerea mea. In primul rand, nu putem vorbi despre parintele care nu are in intretinere minorul, ambii il intretin.
Articolul 529 cod civil Cuantumul întreţinerii.
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Articolul 530 Modalităţile de executare.
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
Art. 533 cod civil
Plata pensiei de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.
(2) Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.
(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.
Eu i-am platit cei 800 RON din proprie initiativa; de-abia acum in februarie s-a judecat divortul si astept acum sa primesc comunicarea de la procesul de fond.