avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... neplata cotelor de administrare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

neplata cotelor de administrare

Buna ziua,

In cazul in care refuz plata remuneratiei administratorului intr-un ansamblu rezidential mi se poate opri furnizarea apei? Mentionez ca dezvoltatorul furnizeaza apa in acest complex fara a percepe vre-o taxa pentru consumul de apa.
Contractual de administrare, specifica urmatoarele:

3.2. Cu conditia achitarii integrale de catre Beneficiar a Costuri aferente Spatiilor Comune precum si a remuneratiei Administratorului, Administratorul va actiona in vederea indeplinirii obligatiilor sale cu diligenta unui bun proprietar.

3.3. Administratorul va presta urmatoarele servicii:

a. Facilitati ale Complexului (apa, servicii de canalizare, electricitate, paza si protectie, eliminarea deseurilor). Toate cheltuilelile aferente serviciilor descrise mai jos vor fi suportate integral de catre toti proprietarii din Complex.

Problema mea este ca nu vreau sa platesc remuneratia administratorului iar acesta m-a amenintat ca imi sisteaza furnizarea apei. Are acesta vre-un temei legal sa-mi sisteze furnizarea apei?

Va redau mai jos si un extras din Regulamnetul complexului:

VIII. Utilitati Apa&Canalizare

8.1. Avand in vedere necesitatea cooperarii tuturor Proprietarilor in vederea asigurarii furnizarii apei si a serviciilor de canalizare pentru toate Imobilele din Complex, respectiv a platii integrale si la timp a contravalorii acestor servicii catre furnizori/autoritatile competente, Proprietarii declara ca sunt de acord si imputernicesc Administratorul/Dezvoltatorul Complexului sa debranseze rauplatnicii in situatia in care exista intarzieri la plata care depasesc 45 (patruzecisicinci) zile de la data scadentei, fara a fi necesara punerea in intarziere, efectuarea vreunei formalitati suplimentare sau interventia instantei.

Apreciez raspunsul dumneavoastra.
@petunie,
Da, asa de curiozitate, cam care ar fi contributia dvs. numai pentru administrator, cum este trecuta pe lista de plata?
Pot sa va spun ca ”la bloc - la noi” costurile sunt de sub 0,20 lei /mp sup. utila. La un ap. cu 50 mp, proprietarul plateste serviciul de administrare cu 9,50 lei. Stiu ca in capitala ”scorul” este mai mare, dar asta e, tre' sa populeze cineva si Moldova, nu?
Insa, avand in vedere ca apa potabila nu va costa nimic (asa am inteles), nu considerati ca exagerati undeva? Nu stiu cata apa consumati dvs., dar va pot spune ca eu cu sotia avem o medie a consumului de 10 mc/luna, deci numai costul apei ar fi de 67,30 lei pe luna, iar serv. de administrare ma costa 10,00 lei pe luna.
Este mai bine la bloc ( sa vedeti ce bucatarie am... 7,5 mp!) sau in ansamblu rezidential?

Raspunsul dvs. va fi foarte apreciat pentru care multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
Adam Grecu, utilizator
Buna dimineata,

Costurile de administrare sunt 150 ron lunar, este un ansamblu residential de case. In plus, pentru acesti bani, ca o favoare, administratorul curata si strazile si imi uda gazonul din fata casei vara. Ba chiar mi-a tuns si gazonul de pe proprietatea privata vara trecuta, eu fiind plecata mai toata vara.
Nu este vorba de bani. Ma cam enerveaza doamna ce se ocupa de administrarea complexului pentru ca imi face observatii tot timpul.
Mai mult mi-a platit curentul si gazul, consum propriu, iar cand am refuzat sa-i platesc m-a debransat de la curentul electric. Acum are tupeul sa ma ameninte ca ma debranseaza si de la apa.

Multumesc anticipat.
Aveti un administrator model.
Pastrati-l si apreciati-i munca pentru ca e greu de gasit un asemenea administrator care sa curata strazile, uda si tunde gazonul, plateste facturile de gaz si energie electrica ale proprietarilor...
Cred ca glumiti si ne puneti la incercare simtul umorului cand prezentati activitatea acestui administrator care "are tupeu"...
Da, stiu. Din punct de vedere moral este cum spuneti dumneavoastra. Dar din punct de vedere juridic eu pot sa nu platesc si chiar sa-l dau in judecata daca cumva ma debranseaza de la apa.
Am deschis acest topic tocmai pentru a dezbate partea juridica si nu cea morala

Vroiam sa cunosc parerea dumneavoastra din punct de vedere juridic.

Multumesc anticipat.
Am banuit ca nu este vorba despre bani in tot ceea ce ati spus pana acum. In popor (scrise sau nu) sunt nenumarate pildele despre astfel de intamplari...
Eu mai cred ceva si anume, nu ca acel administrator ar face ceea ce ati scris mai sus, asa de la dansul putere, ci ca, angajat fiind la dezvoltator, primeste continuu dispozitii de la acesta ce si cum sa faca ca totul sa fie perfect in ”parohia sa”. Sau poate este o combinata fericita, dezvoltator - administrator. Foarte rar, dar sunt si astfel de oameni prin preajma noastra, ceea ce nu este rau de fel.
Apoi, juridic vorbind - pentru ca acest aspect va intereseaza, avand in vedere pasajele prezentate, eu cred ca dezvoltatorul are acoperire sa opreasca furnizarea apei unui proprietar atata timp cat acesta nu-si achita cotele de contributie la cheltuielie de intretinere. Daca nu este vorba de bani, incercati si o actiune in instanta ca sa va convingeti. Asa de distractie, insa mai inainte de aceasta, stati de vorba cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Salutare, locuiesc de aproape un an într-un complex rezidential ... Rodichisan Rodichisan Salutare, locuiesc de aproape un an într-un complex rezidential cu blocuri și case, iar dezvoltatorul ne cere tuturor bani pentru îngrijirea complexului și ... (vezi toată discuția)
Chirias in litigiu cu proprietarul costas2828 costas2828 Sunt administrator de bloc si am urmatorul caz: chiriasul unui apartament a incheiat o intelegere verbala cu proprietarul pentru conditiile de inchiriere. ... (vezi toată discuția)
Se pot tăia utilitățile unui chiriaș (persoana juridică) ... DenisaDdd DenisaDdd Se pot tăia utilitățile unui chiriaș (persoana juridică) dacă nu și-a plătit chiria și nici utilitățile de mai bine de 6 luni? Menționez ca acest ... (vezi toată discuția)