avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revocarea unei concedieri implica un nou contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revocarea unei concedieri implica un nou contract de munca?

Buna seara,
se da urmatoarea situatie:
angajat concediat disciplinar.
dupa cateva zile, angajatorul emite o revocare a deciziei de concediere, dandu-si seama ca a emis-o ilegal, in timpul concediului medical.
angajatul iese din concediul medical si, imediat, angajatorul ii face o noua decizie de concediere.
intrebarile sunt urmatoarele:
- comunicarea primei decizii de concediere nu a dus la incetarea contractului de munca?
- si, daca da, pentru a se emite a doua decizie de concediere, nu trebuia intocmit un nou contract de munca intre angajator si angajat?
multumesc...
Cel mai recent răspuns: tusu , utilizator 13:52, 16 Decembrie 2013
Buna ziua,
vesti bune!:)
am castigat procesul in prima instanta, la Tribunal.
urmeaza Curtea de Apel.
citind hotararea, am constatat ca instanta a trecut cu usurinta peste viciile de forma pe care le-am semnalat, ba chiar asupra unora dintre ele nu s-a pronuntat deloc.
in schimb, a analizat motivele de fond ale concedierii si a dispus anularea deciziei de concediere.
acum, sunt in asteptarea recursului pe care, probabil, unitatea angajatoare il va face.
avocatul meu m-a sfatuit sa facem si noi recurs, in care sa revenim asupra nerespectarii conditiilor de forma, invocand motive de nulitate absoluta.
vreau sa va intreb ce se poate intampla in conditiile in care angajatorul nu face apel, dar noi facem si instanta ni-l respinge? se poate ajunge la a pierde si ceea ce am castigat in prima instanta, anume reintegrarea si salariile din urma? sau Curtea analizeaza doar ceea ce noi semnalam, respectiv viciile de forma?
multumesc mult.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
tusu, utilizator
daca se respinge recursul ramane valabil ce a decis prima instanta.
Buna ziua,
o sentinta data de Curtea de Apel poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie?
e vorba de un litigiu de munca.
multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Decembrie 2013
tusu, utilizator
Daca hotararea este irevocabila , atunci nu se poate ataca la ICCJ.
Va rog sa ma lamuriti cu o problema.

Dupa cum am mai spus, am castigat in tribunal reintegrarea si plata salariilor pe perioada concedierii pana la reintegrare.
De retinut ca tribunalul mi-a admis in parte actiunea, anuland partial decizia de concediere si inlocuind-o cu o penalizare salariala.
Totodata, mi s-au acordat drepturile salariale pe doua perioade: 01.01.2011 - 01.03.2011 si 01.03.2011 pana la data reintegrarii.

Unitatea DDD a facut recurs, cerand respingerea contestatiilor conexe facute de mine, cu consecinta mentinerii deciziei de concedere.
La randul meu, am facut recurs, cerand anularea in tot a sentintei tribunalului, eliminarea penalizarii stabilitate de tribunal si mentinerea drepturilor salariale achitate.
Dupa recursul unitatii DDD, facut la Curtea de Apel, am primit urmatoarea grefa din sentinta:

"Admite recursul unitatii DDD, modifica sentinta civila nr...., in sensul ca:
- respinge contestatia contestatorului X in privinta deciziei de concedere din data de....
- respinge pretentiile contestatorului X de achitare a drepturilor salariale pe perioada 01.01.2011 - 01.03.2011.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei de fond, care nu contravin acestei decizii.
Respinge recursul contestatorului X.
Respinge pretentiiile unitatii DDD de plata a cheltuielilor de judecata.
Irevocabil."

Cum pot interpreta aceasta solutie?
E posibil ca respingerea contestatiei mele sa nu duca in mod automat la mentinerea deciziei de concediere? Adica, poate insemna si faptul ca se mentine anularea partiala a deciziei de concedere, asa cum stabilise tribunalul? Eu cerusem anularea in tot a deciziei...Ma gandesc ca mi-a fost respinsa doar aceasta pretentie de anulare in totalitate a deciziei.
Apoi, daca Curtea ar fi stabilit ca decizia de concediere ramane valabila, de ce sa-mi fi respins drepturile salariale doar pe perioada respectiva, mentionata mai sus? Nu ar fi fost logic sa mentioneze: drepturi salariale de la data concedierii pana la data reintegrarii?
Logica mea este urmatoarea: probabil ca Curtea a stabilit ca mentine sanctiunea de penalizare salariala si a constatat ca tribunalul, in mod gresit, mi-a restituit salariile pe perioada 01.01.2011 - 01.03.2011, perioada in care contractul de munca era suspendat, eu fiind aflat in cercetare disciplinara. Si de aici, specificarea doar a acestei perioade.

Astept cu mare interes parerile dumneavoastra!
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
tusu, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate fi desfiintat postul unui angajat cat timp acesta este in incapacitate temporara de munca? cristina69 cristina69 Buna ziua. As vrea sa stiu daca este legal ca postul ocupat de o persoana sa fie desfiintat in perioada cat acesta se afla in incapacitate temporara de munca. ... (vezi toată discuția)
Reintegrare salariat acuta acuta Buna ziua.Va prezint urmatorul caz la care va rog sa ma ajutati:Am avut o concediere individuala in anul 2009 si in urma unui recurs datorita unor vicii de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)