avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Are sau nu are acest drept???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Are sau nu are acest drept???

Rog,din nou,sprijin si lamurire cu privire la vechea mea problema,..........fostul si comportamentul fata de copilul nostru.Dilema mea e urmatoarea: daca copilul imi este incredintat mie,spre crestere,educare,custodia o detin doar eu,ce drept are fostul,sa produca schimbari fizice copilulului???
Ma refer la obsesia de a rade copilul in cap,se intampla deja a 4-a oara,de cand am vb cu el ca nu sunt de acord si nu pot suporta copilul tuns ca dupa paduchi.mentionez ca l-a adus,pe langa chilug,facut pe el si flamand
Nu mai suport,rog ajutor,cum pot potoli neispravitul acesta.
Nu veti reusi nimic facand sesizari la DGASPC. Faptul ca tunde copilul nu este considerat un abuz. Veti fi indrumata frumos catre instanta de judecata. Doar o hotarare a justitiei ar putea reglementa aceste aspecte. Ma indoiesc insa ca veti obtine ceva.

Jurisprudenta CEDO statueaza in acest sens ca, numai un comportament deosebit de nedemn poate determina ca o persoana sa fie privata de drepturile sale parintesti, in interesul superior al copilului (ex: hotararea Gnahore impotriva Frantei si Johansen impotriva Norvegiei). Astfel de conduite deosebit de nedemne, au vizat in jurisprudenta CEDO exemple precum infometarea copiilor sau arderea lor cu tigari aprinse in diverse zone ale corpului.

Faptul ca tatal isi manifesta drepturile si obligatiile de parinte prin tunderea copilului, nu va fi considerat un comportament deosebit de nedemn. Orice instanta va privi aceasta actiune din prisma egalitatii in drepturi ale parintilor asupra copilului lor minor.

Vrand, nevrand, va trebui sa acceptati situatia. Sau poate veti reusi sa comunicati cu tatal si sa va puneti de acord in interesul copilului.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
lonita, utilizator
@Ionita: cred ca nu ati inteles corect mesajul doamnei si ce anume spunea. Nu doar ca a venit tuns chel copilul acasa, dar a facut treaba mare pe el, probabil nici nu a fost lasat sa mearga la baie saracutul si mai era si flamand.
Doamna, mergeti si la directia pentru protectia copilului, faceti toti pasii necesari si introduceti si actiune, eu zic ca aveti destule motive. Si nu uitati: de fiecare data probe, iar in fata judecatorului atunci cand sunteti intrebata ceva nu fiti timida, spuneti tot ce aveti de spus, dar TOT!
Doamna, nu mai lasati lucrurile sa evolueze in aceasta directie. Copilul in timp va suferi tulburari comportamentale grave, pe care nici un psiholog din lume nu va reusi sa le rezolve. Este de neconceput ce se intampla cu copilul, luati masuri. De fiecare data cand stiti ca se intoarce de la tata, fiti pregatita sa aveti pe cineva "strain " in casa, o vecina, o colega de servici, nu din familie. Eventual sa aveti o discutie cu persoana respectiva si sa o rugati sa va ajute doar prin a spune adevarul cand va fi cazul.Faceti acest lucru in repetate randuri nu odata. Pe copil, dupa ce vine de la tata, ar trebui sa il duceti imediat( eventual sa faceti programare cand stiti ca trebuie sa vi-l aduca acasa) la un psiholog, cautati sa fie autorizat si cu renume( conteaza, credeti-ma). E important sa il vada imediat dupa ce a fost traumatizat caci , cu pricepere il poate face sa se deschida si sa spuna ce ascunde fiind mult mai vulnerabil in faza respectiva. Daca se amana, copii in general tind sa uite, sau mai degraba vor sa uite si ascund toate intamplarile negative undeva in subconstient. Este o bariera de protectie, un sistem de aparare.Chiar dupa abuzuri repetate , la un moment dat ,ei cred ca merita ceea ce li se intampla si oricum au impresia ca este din vina lor.Stiu din pacate 2 cazuri asemanatoare, intamplate cu mai multi ani in urma dar care din fericire s-au terminat cu bine, mamele in aceste cazuri fiind extrem de determinate , au adunat probe, dovezi si au demonstrat!Tatii si-au pierdut toate drepturile. Sfatuiti-va cu un avocat specializat pe cazuri de genul acesta care va va spune ce probe sunt valabile si ce trebuie sa faceti!
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
timona, utilizator
nu are dreptul dar nici nu-i interzice nimeni. se considera ca ambii parinti actioneaza spre binele copilului si e greu de dovedit contrariul.
sunt intr-o situatie similara: concubina cu copil o invinetesc pe fetita mea cum o prind pe acolo. tatal ei nu spune nimic. atunci cand nu o face "gunoi" si "nenorocita". copilul meu e luat cu politia de acasa impotriva vointei ei. psihologii privati nu vor sa se bage sa evalueze copilul - se tem sa nu fie dati in judecata de tata care are si el custodie (ce lege de 2 bani!). ne-au trimis la dgaspc. unde am depus o cerere acum aproape 2 saptamani - a 3-a deja - la primele 2 nu s-a deranjat nimeni macar sa raspunda. si unde am si fost personal sa vorbesc, mi s-a spus la fel, ca ei nu au mari drepturi. ca chiar daca vor face acea consiliere a minorei, raportul nu il vor da decat instantei. deci - deschis din nou proces, pe probele pe care le ai.
intreb domnii avocati: noi mamele "geloase" pe concubinele fostilor soti - ne putem folosi atunci cand copiii refuza sa mearga cu tatii lor biologici, care ii folosesc ca metoda de razbunare pe fostele sotii - de Art 912 ncpc? daca da, ce e cu acel alin (5), ce vrea sa spuna?
multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
coraz, utilizator
Ce pot sa va spun, poate incerc sa va incurajez, dar exista printre noi si psihologi care "se baga" pe astfel de cazuri,fara sa fie intimidati de cate un parinte denaturat doar ca are drept de custodie( ce sa spun) si de asemenea avocati foarte buni, exceptionali care se implica in situatii de acest gen , care nu citeaza doar din carti numere de articole , si stau ore in sir impreuna cu parintele care cere ajutor pentru a-l sfatui ce trebuie sa faca pentru interesul si binele copilului. Important este sa perseverati in a cauta , nu sa abandonati dupa primele esecuri

Alte discuții în legătură

Situatie grava, rog sprijin! refuzul minorului de a petrece timp cu tata ContSters193379 ContSters193379 Datorita faptului ca,fostul sot duce copilul la alt domiciliu decat in hotarare,ca locuieste cu o femeie si un copil al acesteia pe care copilul nostru nu o ... (vezi toată discuția)
Modificare program de vizita si exercitarea in comun a autoritatii parintesti ContSters193379 ContSters193379 ......tatal copilului nostru,in varsta de 8 ani,m-a dat in judecata pentru schimbarea programului de vizita,respectiv custodie comuna, o saptamana in vacanta ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cand un copil minor nu doreste sa plece la celalat parinte? JulieC JulieC Tatal copilului are o ordonanta presedentiala cu drept de vizitare de doua ori pe saptamana. O pune in aplicare cand doreste o data la 2-3 luni. Fetita are 8 ... (vezi toată discuția)