avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... POPRIRE PE TOT SALARIUL DESI LUCREZI LA BANCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

POPRIRE PE TOT SALARIUL DESI LUCREZI LA BANCA

Buna seara

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: lucrez la banca si am intarzieri destul de mari la plata unui credit contractat la restectiva banca.Mentionez ca pana acum 3 luni am fost in concediu de crestere copil si alocatia de crestere care imi intra in cont dar nu mi-o puteau lua.De 3 luni m-am intors la munca , tocmai pt a rezolva aceasta problema cu plata creditului. Ideea este ca angajatorului nu prea i-a mai pasat de acest aspect oprindu-mi pana acum tot salariul pt plata datoriei la credit.Vreau sa stiu daca este legal ceea ce face.Nu am poprire pe salariu, nu am inscris creditul la Arhiva electronica si din cate am mai citit nu are dreptul legal de a-mi opri salariul in intregime.Ce pot face in acest caz?Am dretul sa cer sa mi se vireze salariul la alta banca?

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns deoarece se apropie din nou ziua de salarizare si nu stiu ce sa fac.

Multumesc,


Cu totii pierdeti din vedere un aspect esential. Nu suntem in prezenta unei executari silite. Creditul este curent. Cu siguranta in contractul de credit exista o clauza de direct debit, in conformitate cu care banca poate debita contul debitoarei pentru a-si incasa restantele.
Daca s-a declansat executarea silita, teoriile de mi sus sunt valabile. Altfel, nu se aplica dispozitiile art. 452 si urm. Cod pr. Civ.
Aspectul esential este ca executarea silita s-a facut pe intreg salariul .. restul ce lege este aplicabila nu are relevanta , intrucat nici Codul muncii , nici C.proc.civ. vechi si nici cel nou nu prevad poprirea pe intreg salariul ..
NU ESTE VORBA DE EXECUTARE SILITA.

Doamna a precizat ca banca ii face retinerea, nu executorul judecatoresc.

Daca veti studia Codul de procedura civila, veti constata ca executarea silita poate fi efectuata doar de catre executorul judecatoresc, sau de cel bugetar, in materie fiscala.

Creditul este in derulare. Banca nu executa silit, ea debiteaza contul cu disponibilul existent , pana la cuantumul creantelor scadente fata de debitoarea sa. Exista conventie intre semnatarii contractului de credit, in acest sens.

Unde-i ilegalitatea?

Doar daca OPC, sau Instanta, va anula clauza, constatandu-i caracterul abuziv, putem vorbi de o ilegalitate, altfel... sunt doar opinii, mai mult sau mai putin fondate.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
Admin, administrator
In atentia distinsilor specialisti care au binevoit sa-i raspunda (si) d-nei/d-rei @kilip1782. Spune dumneaei, citez : Mentionez ca nu am nimic pe numele meu . In situatia aceasta banca este ,,descoperita" in situatia in care ar fi actionata in instanta. Banca nu are ce executa in afara salariului. Este legata de maini si de picioare, nu-si permite nici macar clasica desfacere a contractului de munca pana la recuperarea creditului .Daca maine d-na/d-ra isi da demisia de la banca, banca ramane cum se spune ,,cu ochii in soare". Cel mai bun sfat este sa se adreseze unui avocat, speta este banala in lipsa unor bunuri care ar putea fi executate de catre banca. Si totusi, ce suma datortati bancii (cu penalitati, majorari si toate celelalte) ?
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
e4c5, utilizator
Din cate inteleg nu e executare nici poprire, iar salariul este dat de banca (ca Institutie) doar ca nu ajunge la salariat.

Problema e destul de simpla: plangere penala pentru Insusire. Poate foloseste definitia Insusirii:

Modalitate de savarsire a unor infractiuni si consta in trecerea ilegala, in stapanire propie, prin luare a unui mobil care apartine altei persoane sau se gaseste in posesia sau detentia legitima a altei persoane. Insusirea poate constitui o cerinta esentiala in continutul constitutiv al unor infractiuni, cand textul incriminator prevede aceasta ( delapidare, furt etc.).


Furt - Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.


Insusire savarsita de angajatii bancii (cine nu elibereaza salariul - HR, contabilitate, seful unitatii), NU banca (daca dati in judecata banca nu cred ca aveti castig de cauza, nu aici pentru ca va va costa mai mult demersul decat sumele cuvenite).

Ca idee, mergeti la un avocat, intocmiti Plangerea Penala, mergeti cu avocatul la HR ca sa "mediati" si plecati inapoi in concediul maternal/ ingrijirea copilului sau cautati-va alt loc de munca. Alta iesire nu prea e. Ce e sigur e ca angajatii bancii (nu sunt colegii d-vs. ? - ciudata lume) comit o infractiune.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
ContSters213694, utilizator

Alte discuții în legătură

Un sfat intr-o problema cu banca castania castania as dori un sfat in legatura cu o banca care imi opreste banii de salariu. datoria mea catre aceasta banca era de 6.000 Ron,iar din decembrie de cand am achitat ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu goldenwolf goldenwolf Va rog frumos sa ma lamuriti asupra catorva aspecte: Am mai multe credite restante. In urma unui concurs de evenimente nefericite(boala, pierderea locului de ... (vezi toată discuția)
Urgent bucu bucu buna ziua am avut in 2007 un credit la o banca in jur de 1500 lei, am si platit un timp dar de mult timp nu. acum am primit prin tel. un mesaj ca mai am 24 ... (vezi toată discuția)