Pana la majorat, pentru schimbarea domiciliului in alta tara este nevoie de acordul ambilor parinti.
Pt ca mamica are copiii in incredintare, poate schimba domiciliul copiilor unde vrea si cand vrea fara acordul tatalui.
Chiar daca ar fi fost cazul unei autoritati parintesti exercitate in comun cand ar fi fost necesar acordul tatalui absent, instanta ar fi putut da o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui.
Pentru schimbarea numelui minorilor este din nou nevoie de acordul ambilor parinti. In caz de neintelegere partile se pot adresa judecatorului. Acesta va hotara numai dupa introducerea in cauza a autoritatii tutelare.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, hotaraste autoritatea tutelara.
Daca autoritatea tutelara nu hotaraste sau hotaraste cum nu ne convine sau daca primaria nu accepta schimbarea numelui, se ajunge in instanta. Eu nu zic ca sansele sunt mari sau ca se trece cu usurinta peste faptul ca tatal nu e de acord. E greu si sa dai de tata sa isi exprime acordul sau dezacordul privind aceasta chestiune.
Revin la intrebarea anterioara, la care nu am primit un raspuns. Ce se va intampla in cazul in care mama va divorta de sotul austriac? II facem iar pe copii romani? O intrebam pe mama ce nationalitate prefera?... ce nume vor lua? al austriacului, al tatalui natural, numele mamei?
Copiii raman romani si daca li se schimba numele sau pot renunta la cetatenia romana ( dupa ce o primesc pe cea austriaca) si daca nu li se schimba numele. Cetatenia austriaca daca vor ajunge s-o aiba, nu li se retrage pt ca mama divorteaza de sotul austriac. In cazul unui divort, copiii raman desigur, cu numele austriacului, nu vor lua un alt nume, ala va fi numele lor. Si-l vor mai schimba doar pe cale administrativa sau prin casatorie mai tarziu si numai daca vor ei.
In privinta numelui ei, mama se poate interesa daca se casatoreste in Austria cu privire la sansele ei de a pastra numele din casatorie. La noi il poate pastra daca dovedeste ca vrea sa-l pastreze din motive temeinice.