avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie minor

Buna ziua,
Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal copiilor nu se implica sub nicio forma la cresterea si educarea lor si nici financiar. Nu a platit niciodata pensie alimentara din 2005 si nici nu mai locuieste in Romania. Anul acesta ma voi casatori si muta in Austria, intrebarea mea este daca pot si cum pot trece copii minori pe numele viitorului sot dupa casatorie?

Va multumesc anticipat!
Daca puneti problema asa, ca se schimba numele copiilor ori de cate ori mama se recasatoreste.. n-are nicio sansa.. insa daca ma gandesc ca acesti copii au dezvoltat relatii cu omul care ii creste de 5 ani, ca nu au nicio legatura cu tatal biologic al carui nume il poarta si nici invers, ca schimband numele ar avea nume comun cu ceilalti membri ai familiei, ca urmeaza sa se stabileasca in Austria si sa mearga la scoala acolo si asa le-ar fi mai usor sa se adapteze si sa fie acceptati, da, le-as da o sansa.
Deci.... negam nationalitatea copiilor, stergem orice urma a tatalui natural.... iar lucrul asta ar trebui sa fie in interesul lor.

Din fericire legea romana ii protejeaza si nu permite o astfel de abordare. Pana la majorat, pentru schimbarea domiciliului in alta tara este nevoie de acordul ambilor parinti. Pentru schimbarea numelui minorilor este din nou nevoie de acordul ambilor parinti. In caz de neintelegere partile se pot adresa judecatorului. Acesta va hotara numai dupa introducerea in cauza a autoritatii tutelare.

Revin la intrebarea anterioara, la care nu am primit un raspuns. Ce se va intampla in cazul in care mama va divorta de sotul austriac? II facem iar pe copii romani? O intrebam pe mama ce nationalitate prefera?... ce nume vor lua? al austriacului, al tatalui natural, numele mamei? :hm:
Nu va suparati, dar ce intelegeti dvs. prin cuvantul "tata"? credeti ca pentru un copil este bine sa fie un tata doar pe hartie? Fara responsabiliati? Nu-i ajuta cu nimic, doar ii incurca! Tata este strigat zilnic cel care ii creste si ii educa. Cred ca aveti o problema, din punctul dvs. de vedere este o problema daca mama se casatoreste de mai multe ori, dar niciuna daca tatal real nu-si aduce aportul cu nimic la cresterea copiilor. Tin sa va contrazic cu schimbarea adresei atata timp cat imi sunt incredintati si el nici macar nu a cerut drept de vizita, ne putem muta unde dorim. Copii oricum la un moment dat devin majori si isi pot singuri face dreptate si pot singuri judeca chiar si acum numai ca nu sunt inca majori si cuvantul lor nu are deocamdata efect. Asa cum am spus mai sus este o chestiune de timp, timp in care ar beneficia de anumite avantaje ale sistemului de acolo. Ii multumesc utilizatorului gi_jane2 pentru incurajari si intelegere!
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
Tatiana_Dinca, utilizator
Pana la majorat, pentru schimbarea domiciliului in alta tara este nevoie de acordul ambilor parinti.


Pt ca mamica are copiii in incredintare, poate schimba domiciliul copiilor unde vrea si cand vrea fara acordul tatalui.
Chiar daca ar fi fost cazul unei autoritati parintesti exercitate in comun cand ar fi fost necesar acordul tatalui absent, instanta ar fi putut da o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui.


Pentru schimbarea numelui minorilor este din nou nevoie de acordul ambilor parinti. In caz de neintelegere partile se pot adresa judecatorului. Acesta va hotara numai dupa introducerea in cauza a autoritatii tutelare.



Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, hotaraste autoritatea tutelara.
Daca autoritatea tutelara nu hotaraste sau hotaraste cum nu ne convine sau daca primaria nu accepta schimbarea numelui, se ajunge in instanta. Eu nu zic ca sansele sunt mari sau ca se trece cu usurinta peste faptul ca tatal nu e de acord. E greu si sa dai de tata sa isi exprime acordul sau dezacordul privind aceasta chestiune.


Revin la intrebarea anterioara, la care nu am primit un raspuns. Ce se va intampla in cazul in care mama va divorta de sotul austriac? II facem iar pe copii romani? O intrebam pe mama ce nationalitate prefera?... ce nume vor lua? al austriacului, al tatalui natural, numele mamei?


Copiii raman romani si daca li se schimba numele sau pot renunta la cetatenia romana ( dupa ce o primesc pe cea austriaca) si daca nu li se schimba numele. Cetatenia austriaca daca vor ajunge s-o aiba, nu li se retrage pt ca mama divorteaza de sotul austriac. In cazul unui divort, copiii raman desigur, cu numele austriacului, nu vor lua un alt nume, ala va fi numele lor. Si-l vor mai schimba doar pe cale administrativa sau prin casatorie mai tarziu si numai daca vor ei.

In privinta numelui ei, mama se poate interesa daca se casatoreste in Austria cu privire la sansele ei de a pastra numele din casatorie. La noi il poate pastra daca dovedeste ca vrea sa-l pastreze din motive temeinice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Eu cred ca legea noastra gandeste ca numele e efectul filiatiei si, vrem nu vrem, ne place sau nu, acesti doi copii au alt tata decat cel pe care il vrea azi mama lor si poate chiar ei insisi. Asta produce efecte juridice printre care, spun eu, si pe cel de nume.
Pe de alta parte, nu stim cat va dura casatoria mamei si nu ne intereseaza, poate tine o vesnicie, important e ca ea nu produce efecte, conform legislatiei noastre, privitor la numele minorilor.
Daca ei sunt fericiti cu figura paterna din viata lor, foarte bine, de aici pana la a-ti nega originea nu cred ca trebuie sa fortam.

In plus, nu stiu cum e legislatia austriaca din acest punct de vedere, insa cea europeana tinde sa recunoasca drepturi importante tatalui biologic si daca acesta nu si-a recunoscut legal si formal copilul.

Cand sunt majori, oamenii isi pot schimba numele tot pentru motive temeinice si nu asa ca mama are alt nume etc. Copiii din speta de fata au o varsta pana la care trebuie sa se fi impacat cu numele si chiar daca nu, nu se rezolva astfel frustrarea lipsei tatalui biologic din viata lor.
Si atunci, care e beneficiul? E sigur al copiilor? Caci mie imi pare ca-i poate confuza mai degraba. Adica au fost copiii unui barbat pe care l-a iubit mama lor acum multi ani, acum urmand sa devina cumva copiii altui barbat pe care il iubeste mama lor. Nu stiu daca e ok, depinde de copii si de intreaga situatie din familie.

Personal, cred ca asumarea a ceea ce esti e mai importanta decat schimbarea a ceea ce esti in functie de modificarile din jurul tau. Si cred ca legea si drepturile europene sunt tot in ideea asta.

In privinta stabilirii domiciliului, independent de incredintarea catre un parinte, daca celalalt traieste si nu e interzis ori similar, sunt tari care solicita acordul ambilor parinti; caci faptul ca stai cu mama sau cu tata nu inseamna ca celalalt parinte nu exista; face parte din tine si ti-a dat jumagtate din ADN.

Alte discuții în legătură

Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate dupa 5 ani manga manga ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Cui trebe sa ma adresez cccp cccp Am o fetitza de 3 ani care imi poarta numele eu nu mai sunt cu mama ei si asi dorii sa stiu cui trebe sa ma adresez pentru schimbarea numelui Cu mama ei nu am ... (vezi toată discuția)