avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie minor

Buna ziua,
Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal copiilor nu se implica sub nicio forma la cresterea si educarea lor si nici financiar. Nu a platit niciodata pensie alimentara din 2005 si nici nu mai locuieste in Romania. Anul acesta ma voi casatori si muta in Austria, intrebarea mea este daca pot si cum pot trece copii minori pe numele viitorului sot dupa casatorie?

Va multumesc anticipat!
Eu nu cred ca acesti copii au un tata doar ca au un nume pe certificat in dreptul tatalui si la nastere au luat numele aceluia cu care mama i-a conceput, puteau sa-l aiba pe al mamei.
Poate copiii sunt impacati cu numele pe care-l poarta si nu au o problema cu asta sau poate dimpotriva, simt ca poarta numele unuia care nu-i vrea.
In legatura cu schimbarea numelui, poate ar trebui sa mai astepte , cu trecerea anilor, relatiile intre copii si tatal care-i creste se va suda ( sau nu) , iar la majorat vor putea fi adoptati fara probleme si isi schimba numele cu aceasta ocazie. Atunci copiii vor decide responsabil, majori fiind.

raspunsul corect ar fi numai prin instanta. ar fi ideal sa aveti si acordul tatalui biologic. daca nu-l veti avea, implicand evident si autoritatea tutelara, consider ca ar fi in interesul minorilor, deoarece au o relatie armonioasa de 5 ani cu cel ce va fi tatal lor in adevaratul sens al cuvantului (implicare, grija, crestere si educare). un parinte absent dintotdeauna, numai pentru ca e cel biologic, nu justifica impotriviri de dragul impotrivirii. ca de altfel introducerea nationalismului exagerat in cauza. mergeti la instanta si demonstrati care este interesul major al minorilor. in privinta unui eventual divort, ( de nedorit dar orice e posibil) nu vad de ce s-ar schimba numele copiilor si cetatenia obtinuta.
Atâta timp cât un copil va păstra numele tatălui chiar dacă mama divor?ată î?i reia numele de dinaintea căsătoriei, în mod clar copilul nu va putea lua numele viitorului so? al mamei.

Purtarea numelui unei alte persoane nu este cu nimic în avantajul minorului, decât poate, din punctul de vedere a ?prezen?ei? acestuia într-o comunitate locuită de cetă?eni străini.

Sunt curios dacă mama ar mai vrea să schimbe numele copilului dacă s-ar căsători cu un cetă?ean român.

Oricum, în nici un caz nu se poate sus?ine (ra?ional ?i legal) că un copil ar putea fi avantajat (din punctul de vedere al interesul lui superior în raport cu cel al părin?ilor) dacă poartă un nume sau altul.

eclair a scris:

raspunsul corect ar fi numai prin instanta.

Ac?iunea ar fi respinsă ca inadmisibilă, fără să se mai ajungă la consim?ământul tatălui :)
Nu există nici un temei legal pentru o asemenea măsură.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Intotdeauna spunem: " copii sunt mandria parintilor". Dar ce facem cu parintii care nu sunt mandria copiilor? Copii mei fara pic de modestie o spun, au reprezentat tara cu mandrie la olimpiade si sunt laureati de concursuri nationale si internationale. Pe toate diplomele sta scris un nume de familie ( in acest caz al tatalui biologic) care nu are nicio legatura cu copii lui. Nici un minim de un scurt telefon. Ce m-a impins la acest demers a fost intrebarea fiicei mele dupa ce i s-a inmanat premiul I la o olimpiada: " De ce nu poate sta pe aceasta diploma numele tatalui meu care si-a dedicat anii alaturi de mine pentru acest premiu?" In spate nu a fost numai munca copiilor, ore de studiu, zile insorite in casa cand altii se joaca! Da este alegerea lor, asta vor si le place sa faca, nu o simt ca pe o povara, dar in spate este si grija si dedicatia parintilor. Nu are legatura cu cetatenia, cu valoarea materiala sau anumite avantaje. Pur si simplu porti un nume care nu-ti face cinste!
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
Tatiana_Dinca, utilizator
@ Tatiana, aveti in link o speta, va veti da seama si cum trebuie procedat si unde s-a gresit in cauza. Cautati un avocat care sa va asiste in aceasta actiune.
[ link extern ]

Nu vad de ce un adult are dreptul sa isi schimbe numele pe cale administrativa pt a purta un nume comun cu ceilalti membri ai familiei si copilului i s-ar nega acest drept, e osandit sa poarte numele unuia cu care n-are nicio legatura.
Ramane desigur sa argumenteze cererea, sa convinga ca exista motiv temeinic pt schimbarea numelui , dar asta nu inseamna ca "Oricum, în nici un caz nu se poate susține (rațional și legal) că un copil ar putea fi avantajat (din punctul de vedere al interesul lui superior în raport cu cel al părinților) dacă poartă un nume sau altul."

Alte discuții în legătură

Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate dupa 5 ani manga manga ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Cui trebe sa ma adresez cccp cccp Am o fetitza de 3 ani care imi poarta numele eu nu mai sunt cu mama ei si asi dorii sa stiu cui trebe sa ma adresez pentru schimbarea numelui Cu mama ei nu am ... (vezi toată discuția)