avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie minor

Buna ziua,
Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal copiilor nu se implica sub nicio forma la cresterea si educarea lor si nici financiar. Nu a platit niciodata pensie alimentara din 2005 si nici nu mai locuieste in Romania. Anul acesta ma voi casatori si muta in Austria, intrebarea mea este daca pot si cum pot trece copii minori pe numele viitorului sot dupa casatorie?

Va multumesc anticipat!
@gi_jane2
mea maxima culpa:(( E vorba de tagada paternitatii, art 429 cod civil. Daca-mi veti vorbi despre termene, acestea se pot ,,mula" pe o actiune bine intocmita.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
e4c5, utilizator
Nu e vb de tagada, parintii nu au fost casatoriti, e vb de recunoasterea paternitatii , deci de contestarea ei.. dar nu asta e important, ci ca e un drum care nu duce nicaieri.
Cand e vb de stabilirea unei paternitati in instanta, se ajunge ca regula si la test ADN.
Daca acesti copii n-ar fi fost recunoscuti de tatal lor, i-ar fi putut recunoaste austriacul ( desi nu era corect).. dar vb degeaba, ca nu-i cazul.
Nu e nicio problema ca minorii sa poarte un nume comun cu restul familiei lor, cuvantul cheie fiind aici familie. Care familie insemneaza rude de sange si nu persoane cu care gospodarim impreuna din diverse motive.
In cazul de fata, sunt tatal si mama; care nu au un nume de familie comun, ci diferit. Familia aceasta nu va avea un nume comun, deci nu se incadreaza.
Pe de alta parte, copiii poarta un nume al unuia dintre parinti deja; sa poarte un nume al unei persoane care le e aproape, figura paterna, tata moral etc. suna frumos, dar nu e legal.

Frumoase motivele doamnei si, daca asa gandesc copiii dv., ar trebui sa contactati un avocat sa vedeti ce puteti face. Sau sa faceti dv. pana la un punct. Sau sa notificati tatal lor biologic si sa aveti o discutie sau doua. Mai oficiala, asa.

Eu nu vad exact cum ar fi asta in interesul copiilor, sincer; dar daca sunteti convinsa, procedarti ca atare.
Mai puteti contacta si Autoritatea tutelara sa va dea acordul in prealabil.

Privitor la restul discutiei, nu o strange nimeni de gat pe doamna si nici nu o judecam; motivele de fapt conteaza mult, chiar foarte mult intr-o astfel de situatie. Si, ca sa gasesti solutii, deseori te ajuta amanunte din motivatia clientului care, vrei-nu vrei, devine motivatia in fapt de la baza celei in drept.

Despre tata nu ne hazardam sa afirmam cat de moral/imoral este pe motiv ca nu ne intereseaza. Nu am cuvinte sa caracterizez un parinte care uita ca e parinte, asa incat ma abtin; pe de alta parte, ar fi si nedrept sa il analizez fara a-i sti punctul de vedere. Poate.

Paternitatea trebuie sa aiba la baza un test medico-legal daca se stabileste ori se neaga prin instanta, asa incat... la ce incurajam aici, sa incalcam legea?
Nu e nicio problema ca minorii sa poarte un nume comun cu restul familiei lor, cuvantul cheie fiind aici familie. Care familie insemneaza rude de sange si nu persoane cu care gospodarim impreuna din diverse motive.
In cazul de fata, sunt tatal si mama; care nu au un nume de familie comun, ci diferit. Familia aceasta nu va avea un nume comun, deci nu se incadreaza.

Pai tocmai, ca mama si omul asta se vor casatori, vor avea acelasi nume ( al lui), iar cererea pt schimbarea numelui va fi depusa dupa ceva timp, cand restul familiei.. inseamna si ruda de sange, mama, cu cae si locuiesc.
Daca ar fi depusa acum.. nu ar avea desigur, nici cea mai mica sansa.

Din moment ce instanța nu este îndreptățită să schimbe numelui copilului conform celui luat de mama care după divorț revine la numele purtat inițial, ci păstrează pt copil numele tatălui, de ce credeți că s-ar putea schimba numele copilului în numele viitorului soț al mamei recăsătorite?

Alte discuții în legătură

Numele de familie al copilului Mihaela Zim Mihaela Zim Buna, ma numesc Mihaela,sunt cetatean roman si locuiesc de cca.4 ani in Austria. Am fost casatorita cu un cetatean austriac si in urma divortului am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare paternitate dupa 5 ani manga manga ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Cui trebe sa ma adresez cccp cccp Am o fetitza de 3 ani care imi poarta numele eu nu mai sunt cu mama ei si asi dorii sa stiu cui trebe sa ma adresez pentru schimbarea numelui Cu mama ei nu am ... (vezi toată discuția)