avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar de timbru. Regularizarea cererii.

In situatia in care reclamantul a scris gresit valoarea pretentiilor cerute prin actiunea introductiva de instanta in sensul ca a scris mai multe zerouri la suma ceruta, dupa ce instanta ii pune in vedere prin Adresa valoarea taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face o cerere de indreptare greseala materiala?
Este nevoie si de o cerere de reexaminare pe acelasi motiv?
Muștumesc.
:D erorile materiale in sensul cpc sunt sau ESTE //cele din incheierile/hotararile instantei..
erorile din cererea de chemare in judecata se 'dezleaga' potrivit disponibilitatii partii..
apoi avem ca principiu ca cine poate mult poate si putin si, deci va micsorati catimea asa cum mai sus spuse colega si timbrati in consecinta

:">
Art. 20.-(1)Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.
(2)Daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal,in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, in cursul procesului, apar elemente care determina o valoare mai mare, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata . In cazul cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.

Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
:D Eu cred ca nu este vorba de micsorare a catimii pentru ca, potrivit unui simplu calcul din dovezile atasate la dosar, se poate demonstra ca este vorba de o simpla eroare de... tastatura.

Alta era situatia cand aveau de cerut fix suma respectiva (potrivit actelor) si pe parcurs se hotarau sa micsoreze.
da si eu zic ca merge o cerere de indreptare eroare din cererea de chemare in judecata..
paratul formuland o astfel de cerere poate solicita indreptarea sumei solicitate de reclamant de la un milion ron la 2 lei:rofl:
Esti glumet, milika..
Si zi asa, paratul, ,,nu?:)
Acum serios, reclamantul chiar a gresit la dactilografierea actiunii: in loc de 1.000 euro a scris 1.000.000 euro ! (evident, si suma in lei a avut aceeasi greseala) :) Taxa de tb la aceasta valoare este..astronomica...
Deci..nu pot timbra..trebuie sa indrept greseala materiala strecurata la redactarea actiunii.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
Irina S., utilizator
Irina S. a scris:

Ba am de pierdut. A fost introdusa la limita prescriptiei.
Ma refer la cererea de reexaminare prev. de legea taxei de tb.
Cf legii 146/2007 actualizata, partea interesata poate face cerere de reexaminare impotriva modului de stabilire a taxei de tb. Legiuitorul nu spune nimic de Incheiere.

despre ce prescriptie e vorba?

Alte discuții în legătură

Cererea de reexaminare- taxa de timbru? merepere merepere avem la asociatie un proces cu un restantier. in faza de regularizare a cererii de chemare in judecata mi s-au solicitat niste informatii pe care le-am ... (vezi toată discuția)
Anulare apel netimbrat ContSters416386 ContSters416386 Am facut apel dupa ce reclamantul a castigat la fond rezolutiunea contractului de intretinere care a beneficiat de scutire taxa timbru .Dupa depunere apel am ... (vezi toată discuția)