avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar de timbru. Regularizarea cererii.

In situatia in care reclamantul a scris gresit valoarea pretentiilor cerute prin actiunea introductiva de instanta in sensul ca a scris mai multe zerouri la suma ceruta, dupa ce instanta ii pune in vedere prin Adresa valoarea taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face o cerere de indreptare greseala materiala?
Este nevoie si de o cerere de reexaminare pe acelasi motiv?
Muștumesc.
@milikka ,daca noi habar nu avem, de ce mama naibii o dai cu..... ,,parca in 3 zile '' ?!
Nu crezi ca o cam iei pe aratura ? Nu uita totusi ca suntem pe un forum ,unde fiecare scrie ce crede el de cuviinta,dar alegerea este a fiecaruia dintre noi .....de aici unii dintre noi chiar au de invatat !
Dar macar ai citit ce vrea irina?O tot dai cu contestatia ...nu intelegi ca ea a gresit valoarea pretentiilor?Ea trebuie (ceea ce a si facut )sa indice valoarea exacta a pretentiilor !De aici incolo procesul isi urmeaza cursul .
Si apropo patrick ,poti cere ce vrei si cat vrei ,dar asta nu inseamna ca si primesti si poti si sa-ti modifici cererea ,,ca asa vrei,, dar numai pana la primul termen .Cat despre ,,client,, ....no comment !
Sa ne tii la curent irina cu procesul tau !
liliana11 ,eu stiu ca :reclamantul poate sa isi mareasca sau sa isi micsoreze catimea obiectului cererii !
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
quiras, utilizator
[Intevenție moderator]

Vă rog să reveniți la subiect. S-au scris deja câteva pagini (dintre care ultimele fără prea mare legătură cu subiectul).

Vă reamintesc faptul că suntem în faza scrisă a procesului, pe NCPC și se punea problema că în temeiul art. 200 NCPC reclamantul a fost notificat în vederea timbrării (neîndeplinirea obligației de la art. 197 NCPC), dar și-a dat seama că a trecut în cerere o valoare greșită.

Vedeți art. 200, 201 și 204 NCPC.

După părerea mea, reclamantul ar trebui să trimită o cerere de modificare în care să arate valoarea corectă, însoțită de dovada timbrării la acea valoare.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
Subiectul este interesant, cu condiţia să fie plivit, pe ici, pe colo, cum pliveşte omul o brazdă de toate bălăriile de prisos. (milikka si liliana11 va rog să vă concentraţi pe subiect).

Irina S. a scris:

la capatul de cerere accesoriu, constand in obligarea paratei la plata de daune morale a fost redactata gresit suma: au fost adaugate din greseala inca trei zerouri,

Trei zerouri în plus şi nu altundeva, ci taman la ... daune morale!? :confused:
N-am un emoticon potrivit care să exprime ce ar exprima faţa mea dacă ...vitezomanul dvs. la scrierea zerourilor m-ar trimite să jignesc inteligenţa judelui cu o îndreptare de "greşeală". Poatee...dacă ar greşi şi OP-ul către mine cam tot cu vreo 3 zerouri in plus, dar nici aşa nu sunt sigură.

Hai că-s curioasă să aflu care va fi soarta cererii dvs. (căci nişte "palme" date din alte considerente tot prevăd) deşi altă cale decât aceea de a uimi judele cu o cerere modificatoare a celor 3 zerouri, nu văd să aveţi.

@liliana11, deşi v-am sters postarile ca fiind paralele cu subiectul dezbătut aici, sfatul meu ar fi să nu treceţi cu uşurinţă peste ceea ce spune avocatul dvs. Între a putea şi nu se poate, mai există şi varianta: să vă aruncaţi în fântână? Da' cum să nu se poată? Mai torn şi eu o găleată cu apă ori vă descucaţi cu câtă e? (mai bine încercaţi să lămuriţi ce-a vrut să zică prin acel "nu se poate" - eu nu cunosc obiectul cauzei dvs., deci n-am cum să-l susţin ori să-l contrazic)

romascanu, moderator
Doamna Romascanu, dar probabil ca in timp ce judecatorul sa va uimi de cererea de indreptare greseala materiala ref. la capatul de cerere privind acordarea de daune morale (fiindca este vorba de o cerere cu 2 capete de cerere, 2 principale si 2 accesorii), se va uita si la suma ceruta la unul din capetele principale - repunerea partilor in situatia anterioara - si va intelege ca nu este posibil sa vrei ca daune morale o suma cu de..100 de ori mai mare decat pretentia principala.
Sincer, la redactarea cererii, la suma privind daunele morale s-a scris gresit un punct si un zero fiindca suma trebuia scrisa cu virgula si doua zerouri (adica in loc de 2.000.000 euro trebuia scris 2.000,00 euro).

De asemenea, fiind vorba de o actiune cu doua capete de cerere (principale si accesorii), instanta nu trebuia sa indice taxa de timbru pt fiecare din ele? Poate reclamantul achita totusi macar un capat de cerere, de ce sa i-o anulezi pe toata ?
Citind din NCPC comentat si adnotat de Dl. Boroi, inteleg ca asa ar fi trebuit sa procedeze instanta daca a fost investita cu o actiune cu mai multe capete de cerere.

Multumesc pt interventie!
Irina S., utilizator
Daca imi permiteti o "gluma tehnica": schimbati din euro in alta moneda devalorizata.

recalcularea taxei de timbu... ar putea fi o mare problema tehnica, din punctul de vedere al judecatorului...

Uneori este imposibil sa ocolesti plata taxei de timbru, cum ar fi in cazul daunelor morale. (Decat prin scutire) PS Mi-ar place sa scriu o lucrare de doctorat despre acest subiect si altele postate, inspirata din toate aceste discutii.

Alte discuții în legătură

Cererea de reexaminare- taxa de timbru? merepere merepere avem la asociatie un proces cu un restantier. in faza de regularizare a cererii de chemare in judecata mi s-au solicitat niste informatii pe care le-am ... (vezi toată discuția)
Anulare apel netimbrat ContSters416386 ContSters416386 Am facut apel dupa ce reclamantul a castigat la fond rezolutiunea contractului de intretinere care a beneficiat de scutire taxa timbru .Dupa depunere apel am ... (vezi toată discuția)