avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor?

notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie?
Cel mai recent răspuns: jaffa , utilizator 15:30, 11 Octombrie 2013
Daca era executor bancar, are treaba, una mare, aveau competenta in toata tara.

Daca aveti o creanta rezultata dintr-un contract de credit, nu va entuziasmati. Fiecare rata are termenul ei de prescritptie, care curge de la scadenta.
Doar daca s-a declarat creditul scadent anticipat incepe sa curga un termen unic de prescriptie.
notificarea adresata debitorului dumneavoastra/ primita de la creditorul dumneavoastra prin executor judecatoresc nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. numai o actiune in instanta , sau pornirea procedurii medierii (daca speta se incadreaza in cauzele ce pot face obiectul medierii)poate avea un astfel de efect.
Buna seara .
Prin notificari, se intrerupe prescripitia extinctiva a dreptului de a cere executarea datoriei, conform art.2537,pct.4 din Codul civil-punerea in intarziere a debitorului,nu prescriptia datoriei.
Cu stima,
Marius Bote.
mai e si asta Art. 2540

Punerea în întârziere

Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere.

Apoi, nici nu ii e aplicabil noul cod civil.
Potrivit prev.art.405 (2) C.pr.civ. " Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita".
Contractul de credit, in temeiul legii bancare, are caracter de titlu executoriu.
Dreptul bancii de a cere executarea silita s-a nascut din momentul in care imprumutatul nu si-a platit cel putin trei rate. Cam toate bancile au trecut in contractul de credit acea perioada de 90 de zile care se refera la sumele restante, perioada dupa care banca isi poate recupera dauna.
Consider ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unui titlu provenit dintrun contract de credit bancar, incepe sa curga dupa aceste 90 de zile in care imprumutatul a inregistrat sume restante.

1. Notificararea creditorului sau celui care il reprezinta nu are caracter de act de executare. Termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita se intrerupe de la data depunerii cererii de executare la organul de executare silita, respectiv executor.
2. In privinta sumei imprumutate si care face obiectul contractului de credit, termenul de prescriptie curge - in acceptiunea mea - dupa expirarea celor 90 de zile in care imprumutatul nu a mai restituit cel putin 3 rate .
Daca ar fi altfel, banca ar putea astepta si 10 ani sa curga dobanzi si penalitati, si abia dupa aceasta perioada sa inceapa executarea silita, considerand ca dobanzile si penalitatile ii sunt indestulatoare si ca este momentul sa-l execute silit pe debitor.


www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Executare silita si implinirea termenului de prescriptie ioncamelia ioncamelia Buna ziua, As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar. acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit FLORY1962 FLORY1962 In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 ... (vezi toată discuția)