avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor?

notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie?
Cel mai recent răspuns: jaffa , utilizator 15:30, 11 Octombrie 2013
Ar trebui sa dati mai multe detalii despre datorie, altfel riscati ca nici unul din raspunsurile primite sa nu va ajute...
Considerati gresit dle liviu,
Asa cum ati citat si dvs, se spune "banca poate "... asadar este un drept, nu o obligatie. in plus argumentul dvs nu tine deloc, deoarece dobanzile si penalitatile curg oricum, si dupa accelerarea scadentei. Multi gresiti gandind ca se reziliaza contractul, la declarrea scadentei anticipate. Nimic mai fals, doar se accelereaza scadenta, deci dobanda , de fapt dobanda penalizatoare se va datora pana la recuperarea in intregime a creantei.

Daca nu e declarata scadenta anticipata, se prescriu doar ratele de la a caror scadenta curge un termen neintrerupt de 3 ani de prescriptie.
din momentul in care banca "poate" declara scadenta anticipata a creditului se naste si dreptul de a cere executare silita...

posibilitatea asta o are, de regula, conform contractelor, dupa 3 rate neplatite.

dreptul de a cere executare silita se "naste" si el, tot dupa 3 rate neplatite.

ca se foloseste sau nu de el, e treaba ei (a bancii)... curge prescriptia.

Nu mi-o luati in nume de rau, dar consider ca ar trebui sa precizati ca sunt doar pareri personale, care nu au si temei legal, sau sa indicati un temei legal, care sa va justifice concluziile.
Legea spune altceva, in momentul in care avem o astfel de prevedere, " poate", evenimentul nu se petrece decat daca titularul dreptului uziteaza in mod expres de acest drept, altfel, ramane doar o posibilitate.

Daca va intereseaza aspectul legal, veti putea gasi pe net ca a existat o conferinta in care magistratii au incercat sa unifice practica, pentru clauze asemanatoare, cu singura diferenta ca in acele clauze se spunea ca se trece automat la scadenta anticipata. asadar, chiar si cand nu exista acel poate, s-a decis ca nu se trece automat la scadenta anticipata. Personal nu cunosc nicio speta care sa interpreteze acea clauza in sensul interpretat de dvs.

e o intrebare simpla.

are posibilitatea imprumutatorul de bani dupa 3 rate (in mai toate cazurile) neplatite de imprumutatul cu bani, sa treaca la executare silita pentru intreaga suma data cu imprumut?

si raspunsul e simplu.

evident ca imprumutatorul de bani are ("posibilitatea").

asta inseamna ca dreptul la executare silita a imprumutatului cu bani este DEJA nascut pentru imprumutatorul de bani (ca altfel n-ar avea "posibilitatea":D), indiferent daca imprumutatorul de bani va trece sau nu la executare silita (treaba lui, sa fie sanatos).

... asta e, evident, si momentul de la care incepe sa curga prescriptia. simplu.

(art.405 (2) C.pr.civ. -" Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita")




Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Executare silita si implinirea termenului de prescriptie ioncamelia ioncamelia Buna ziua, As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar. acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit FLORY1962 FLORY1962 In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 ... (vezi toată discuția)