Si ce o sa conteste mai inai un (mare) debitor? Un debit de 7-8 mii lei la intretinere sau 3-4 sute lei onorariul avocatului?
Aici pe forum am mai discutat acest aspect. Sigur, in cazul asociatiilor mai mari, conducerea as. prop. prevede inca de la inceputul anului in BVC o anumita suma pe care asociatia o va folosi pentru achitarea in avans a serviciilor unui avocat care apara asociatia impotriva unui cetatean care din varii motive nu si-a achitat de buna voie cheltuielile de intretinere. Ori in cazul asociatiilor mici, orice suma, cat de mica ce a fost cheltuita, trebuie imediat recuperata, insa acesta este numai un deziderat al asociatiei, ca in fapt lucrurile stau altfel, stim noi...
Trebuie procedat asa cum a mentionat @adriantot, mai sus. Se poate si altfel, adica nu se trece suma respectiva pe lista de plata (ma rog, spre bucuria debitorului), insa aceasta suma poate fi trecuta pe fisa de cont a proprietarului sau in alta evidenta a asociatiei. Oricum suma este ”papata” si trebuie recuperata de la cel in cauza - cred ca sunteti de acord, nu?
Noi am trecut si prin faza in care intr-un proces clasic de recuperare a cheltuielilor de la un debitor, desi aveam dreptate 100% (asa suna si sentinta), nu ni s-au aprobat cheltuielile de judecata, insa am avut dreptul legal la recurs unde am obtinut si aceasta cheltuiala, insa a trebuit sa mai dureze vreo doua-trei luni...
Sunt de acord cu dl. consilier juridic care afirma ca:
Faptul ca unul din proprietari nu-si plateste cheltuielile de intretinere repartizate prin listele de plata lunare afisate conform legii 230/2007, necontestate in termen legal, obliga asociatia sa actioneze debitorul in instanta pentru obtinera acestei plati prin executare silita.
De ce trebuie ajuns pana aici, cand la cheltuielile restante, debitorul trebuie sa achite si cheltuielile de judecata si eventual cele ocazionate de executarea silita?
Am mai spus, sunt fel de fel de cazuri din pricina carora cineva poate sa ramana in urma cu platile la asociatie, dar sunt si cazuri demne de a fi trecute intr-o antologie a asociatiilor de proprietari, adica ”oameni cu bani”, dar care nu vor sa-si achite ”consumatia”. Ei, aici discutiile o pot lua pe alt fagas...