avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta prescris?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta prescris?

in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei succesorale, in perioada 1995-2006. aceste imbunatatiri (renovari, dotari ale gospodariei cu diverse utilaje, etc) sunt facute anual, sau o data la 2 ani, timp de cate o luna, cat respectivul succesor se afla in concediu in casa parinteasca. mai este posibil ca acesta sa ceara acum recuperarea investitiilor pe care le-a facut in masa succesorala, incepand cu anul 1995 si pana in 2006, sau acest drept este lovit de prescriptia extinctiva?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:45, 4 Martie 2009
trebuia sa solicitati acordarea unuidrept deretentie.In opinia mea aveti dreptul la acordarea de despagubiri pentru ca ,pera contrario,ceilalticomostenitoris-arimbogati fara justa cauza .
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce, (Doamne iarta-ma!) o fi "caracterul etatic al cutumei ? :stunned: :slap:

cred ca e un fel de cutuma cu efect patrimonial, darecamgreudeurmarit.
oricum, daca sora a tot primit zestre si alte liberalitati, cu ocazia dezbaterii succesiunii trebuie sa le raporteze, deci daca se face corect nu s-ar mai imbogatii fara justa cauza.
nu cred ca o cutuma sa fie "apta" in a schimba prevederile dreptului succesoral. s-ar fi putut face testament dar asta-i alta poveste.
s-a cerut in reconventionala si raportul donatiilor facute catre fiica. ce ma interesa pe mine este daca se poate cere recuperarea investitiilor facute de catre fiu in masa succesorala, prin constatarea unui drept de creanta in favoarea lui, sau daca aceasta cerere ar fi lovita de prescriptia extinctiva. si daca realizarea unui drept de creanta este prescris, in ce alta modalitate poate fiul sa-si recupereze investitiile facute in masa succesorala?
fac o analogie poate curioasa, dar chiriasii care au facut imbunatatiri (efective nu fictive) unui imobil nationalizat, au un drept de creanta constatat prin lege, chiar daca el practic era prescris.
in fond, judecatorul poate stabili in echitate si astfel sa ia in considerare imbunatatirile utile aduse proprietatii, care se regasesc in evaluarea facuta acesteia in scopul stabilirii taxelor succesorale.
cred ca se mai poate invoca si faptul ca fiind relatii de familie nu s-a considerat necesar a se face acte si cu atat mai putin s-ar fi putut concepe o executare a creantei. faptul ca proprietarul a acceptat (si aici ma gandesc si la mama) efectuarea acestor imbunatatiri echivaleaza cu o recunoastere a creantei.
trebuie sa existe o cale avand in vedere ca fiind vorba de raporturi de familie nu se pot prevala de forme prevazute unor relatii contractuale intre comercianti sau intre straini.

Alte discuții în legătură

La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)