avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta prescris?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta prescris?

in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei succesorale, in perioada 1995-2006. aceste imbunatatiri (renovari, dotari ale gospodariei cu diverse utilaje, etc) sunt facute anual, sau o data la 2 ani, timp de cate o luna, cat respectivul succesor se afla in concediu in casa parinteasca. mai este posibil ca acesta sa ceara acum recuperarea investitiilor pe care le-a facut in masa succesorala, incepand cu anul 1995 si pana in 2006, sau acest drept este lovit de prescriptia extinctiva?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:45, 4 Martie 2009
mama nu este proprietar, imobilul in litigiu fiind un bun propriu al lui de cujus, dobandit de el prin mostenire.
si pana la urma, dreptul de creanta al fiului, reprezentand investitiile pe care acesta le-a facut in masa succesorala, este prescris sau nu? (subliniez ca investitiile au fost facute pe perioada 1995-2006)
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
lolo0112, utilizator
una si cu una fac doua - mobilier si electrocasnice nu sunt investitii in masa succesorala caci sunt mobile. le-a cumparat fiul, are factura, sunt ale lui, nu intra in ciorba asta. raman investitiile in casa, adica acele renovari etc. care au fost incorporate in imobil. presupun ca si pentru acestea exista facturi care ar fi pe numele fiului mai degraba decat pe numele defunctului. in cadrul unei expertize, acestea pot fi identificate ca imbunatatiri aduse.
avand in vedere situatia, ma intreb cum poti sa prescrii impotriva ta? caci fiul clar este comostenitor si atunci ar trebui sa constate ca imbunatatirile aduse imobilului in ceea ce priveste cota sa legala la ele s-ar fi prescris.
nu vad argumentul prescriptiei ramanand in picioare, cum nu vad nici un contract sinalagmatic (nici macar ca simulare) intre el si de cujus in ceea ce priveste aceste imbunatatiri. doar dintr-un astfel de contract s-ar fi putut naste o creanta care sa se fi prescris intre timp. deci fata de de cujus nu exista nici o creanta, ea a devenit creanta in contextul dezbaterii succesorale, astfel ca un eventual termen de prescriptie ar fi putut incepe doar din momentul decesului. fiind in dezbatere acum, curgerea termenului de prescriptie este suspendata.
Acelasi punct de vedere impartasesc si eu .Prescriptia incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii ( data decesului) .
1. Faptul ca a adus imbunatatiri bunurilor care formeaza masa succesorala naste un drept de creanta in favoarea mostenitorului care le-a facut, ceilalti comostenitori fiind obligati sa contribuie si ei proportional cu cota lor la aceste cheltuieli in masura in care acestea au fost necesare.
2. Temeiul legal pentru obligatia comostenitorilor poate fi doar gestiunea de afaceri. Asadar e vorba despre un drept de creanta care urmeaza regimul obisnuit, respectiv se prescrie in termen de 3 ani.
3. Imprejurarea ca o astfel de cerere se rezolva in general in cadrul unei cereri de partaj, care este prin natura ei (si prin dispozitiile legii) imprescriptibila nu are importanta intrucat regimul prescriptiei se aplica in functie de natura drepturilor si nu in functie de cadrul procesual prin care se incearca valorificarea lor.
vad ca parerile sunt impartite :-/

Alte discuții în legătură

La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)