avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta prescris?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta prescris?

in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei succesorale, in perioada 1995-2006. aceste imbunatatiri (renovari, dotari ale gospodariei cu diverse utilaje, etc) sunt facute anual, sau o data la 2 ani, timp de cate o luna, cat respectivul succesor se afla in concediu in casa parinteasca. mai este posibil ca acesta sa ceara acum recuperarea investitiilor pe care le-a facut in masa succesorala, incepand cu anul 1995 si pana in 2006, sau acest drept este lovit de prescriptia extinctiva?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:45, 4 Martie 2009
nu exista coproprietari. imobilul respectiv a fost bun propriu al lui de cujus, dobandit de acesta prin mostenire. sotia supravietuitoare deci nu are calitatea de coproprietar al acestui imobil.
Posesia nu este o cauza de intrerupere a prescriptiei.

Din stapanirea in fapt a unor bunuri (cum este cazul imobilului predat de catre promitentii vanzatori si stapanit de promitentii cumparatori) se poate trage insa o alta concluzie: aceea ca cel ce permite aceasta stapanire face de fapt o recunoastere tacita a dreptului a carui actiune se prescrie (de a obtine perfectarea actului, in exemplul dat).
Recunosterea, si nu posesia, este cauza de intrerupere.

Sezina insa este posesia de drept a mostenirii care nu presupune in mod necesar stapanirea materiala a bunurilor succesorale (corpus) si nici intentia de stapani acele bunuri pentru sine (animus sibi habendi). De altfel mostenitorul sezinar nu e scutit de acceptarea mostenirii.

Ori dintr-o posesie de drept (inteleg ca nimeni nu stapaneste de fapt imobilul acela) nu poate sa rezulte o recunoastere tacita care sa fie neindoielnica. (sezina asta nu tine de vointa celorlalti mostenitori pentru a putea fi presupusi ca ar fi recunoscut tacit ceva. Dincolo, in exemplul dat, lasarea in stapanire tine de vointa promitentului vanzator si de aceea se poate trage de aici concluzia unei recunoasteri tacite).

Parerea mea e ca dreptul e prescris (am doar un dubiu cu privire la lucrarile din 2006, pentru ca nu stiu daca-s facute in primavara sau pe toamna, si suntem inca in 2009. De fapt ar trebui raportate la data cand s-a formulat cererea reconventionala), daca nu se poate face dovada unei intreruperi sau suspendari a tremenului de prescriptie.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
romascanu, moderator
imobilul nu este stapanit in fapt de nimeni incepand cu anul 2007, cand de cujus a decedat. pana in anul 2007, atat de cujus cat si sotia sa au locuit in acest imobil. imbunatatirile aduse de catre fiu acestui imobil au avut loc in perioada 1995-2006, cand atat de cujus cat si sotia sa erau in viata si locuiau in imobilul respectiv.
reconventionala s-a formulat in 2008.
hai s-o luam pe strada ailalta:
fiul face o intelegere verbala cu de cujus - tatal sau - ca ii cumpara anumite bunuri si face diverse lucrari de intretinere la casa, ca ce sa faci, cu pensiile astea, e greu. fiind o treaba in familie se poate si fara acte, ca nu dau fuga la notar sa fac hartie cu tata cand ii mai dau o para de medicamente sau un frigider. avand in vedere acordul tacit si al debitorului si al creditorului, scandenta vine cand o veni. dar uite ca a venit o alta scadenta inainte.
prescriptia dupa umila mea parere nu ar fi putut s-o invoce decat defunctul. dar atunci trebuia sa fie fixata o scadenta! daca dupa termenul scadent trec trei ani, creditorul are o problema de prescriptie, dar daca termenul nu era fixat, sau respectiv ei s-au inteles sa mai faca fiul si o usa si dupa ce va fi facut toate astea sa se socoteasca.
am un contract cu o firma de constructii si toarna oamenii fundatia. din motive independente de vointa ambelor parti (nu se hotarase nimeni sa moara de cujus) se intrerupe santierul si peste patru ani o luam de la capat, respectiv de la fundatie in sus. cand imi factureaza fundatia pot sa-i spun ca s-a prescris? pai nu am fost in comun acord?
acordul a incetat odata cu decesul tatalui, moment din care as spune eu ca incepe sa curga termenul de prescriptie!
si oricum nu poate fi vorba decat de acele lucrari care s-au incorporat in imobil, caci bunurile mobile presupun ca sunt cu factura pe numele fiului! daca nu, inseamna ca le-a facut cadou parintilor si n-a fost "prevazator".
...fiul acesta a avut tot timpul credinta ca va ramane pe curte cum se spune in ardeal...de aceea, avand in vedere acest lucru a investit in casa care in credinta sa urma sa-i revina in proprietate...cred ca aceasta credinta i-a sustinut-o si familia, fiind o intelegere...a fost tulburat in aceasta credinta in momentul in care ceilalti mostenitori si-au exprimat dorinta de a mosteni cota lor legala...pai nu e normal ca dreptul meu la a le cere despagubiri sa se nasca din momentul in care ei imi cer impartirea bunului care anterior, printr-o intelegere in familie urma sa-i revina in exclusivitate?...

Alte discuții în legătură

La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)