avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz

Buna ziua

Exista vreo solutie legala pentru a obtine de la un angajat de top management un preaviz mai mare 45 de zile prevazut in Codul Muncii pentru functii de conducere?

Va multumesc !

Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Gabriela Somesan, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Gabriela Somesan , Consultant resurse umane 15:45, 8 Mai 2013
Pai nu cred ca demnitatea domnului meneger de tiptop, la valoarea si la pregatirea lui, ar suporta sa fie concediat doar de dragul de a mari perioada preavizului. Mai pompos ar fi o plecare din firma prin demisie...
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
codulmuncii, utilizator
freeelis a scris:

Este solutia .... dar ce prevaiz doriti sa stabiliti?

Caut o solutie legala prin care un angajat top management sa ramina in cadrul companiei o perioada mai mare decit 45 de zilede preaviz, in cazul in care doreste sa-ti dea demisia.
Ma gindesc la 60 - 75 de zile lucratoare
Sunt cazuri in care cele 45 de zile nu sunt suficiente pentru a recruta un candidat potrivit. Trebuie tinut cont si de faptul ca noul angajat trebuie sa acorde la rindul lui o perioada de preaviz si apoi sa existe si o perioada in care vechiul si noul angajat sa poata lucra impreuna pentru a se face transferul corect al tuturor problemelor in derulare.
Pentru o functie de conducere perioada maxima de preaviz este de 45 de zile lucratoare si nu 45 de zile ... este mare diferenta intre cele doua termene.
La acest moment, inteleg ca angajatorul si salariatul cauta o solutie impreuna.
Din cate stiu eu, o solutie in litera codului muncii nu exista.
Ar putea exista solutii (cum a sugerat initiatorul) prin alt tip de contracte decat cel de dreptul muncii (un contract de mandat, de management, in fine, trebuie verificat in codul civil nou si in drpetul fiscal ce se poate face, cu ce consecinte. Pare foarte posibil, dar e putin de munca la solutie.) In acest contract suplimentar este usor de introdus si o penalitate in caz de "incetare a contractului in mod intempestiv".

Daca cele doua parti se vor intelege pana la final, nimic nu il impiedica pe salariat sa anunte demisia cu 3 luni inainte si sa isi asigure "succesiunea". Daca insa nu se vor intelege atunci, pe legislatia muncii orice preaviz de demisie mai mare de 45 de zile lucratoare este "nul" si nu trebuie respectat de salariat.

Si daca nu va vati intelege la final, atunci vor deveni importante si nuantele din contractul suplimentar.

p.s. Sunt extrem de curios la ce solutie s-a gandit @freeelis. Am frunzarit codul, si nu imi dau seama de artificiu.
Sa fie un act aditional semnat in alb, care sa ne modifice durata cim de la nelimitat la "limitat pe 3 luni"? Nu poate fi, ca si din actul aditional directorul va demisiona cu preaviz normal ... In fine.
Daca cititi bine toate mesajele au fost postate cu 45 de zile ori Codul Muncii prevede maxim 45 de zile lucratoare .. este diferenta intre cele doua termene ...
1. In primul rand, daca este vorba despre 45 de zile , atunci se poate incheia un act aditional pana la maxim 45 de zile lucratoare = 63 de zile calendaristice

2. Solutii mai sunt ..

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz tavita tavita Am dorit sa imi dau demisia cu preaviz ( 20 zile calendaristice, cat era trecut in C.I.M., ca si termen), dar compania mi-a solicitat demisia cu termenul ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie - 15 sau 20 de zile si_monna si_monna Buna ziua! Vreau sa imi dau demisia si in contractul de munca, pe care l-am incheiat in 2010, scrie: \"perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Preaviz in contractul individual de munca florinangelescu florinangelescu Buna ziua, Am incheiat un CIM citit in graba acum 6 luni, iar de curand mi s-a oferit un post la o alta companie. Cand am ajuns acasa, am recitit contractul ... (vezi toată discuția)