Exista un contract intre 2 parteneri: x-furnizor si y-beneficiar de servicii.
Totul decurge normal, pana cand se afla ca din partea furnizorului x, persoana care a semnat contractul nu este nici macar angajata in aceasta societate.
Ce se poate intampla in acest caz?
Poate beneficiarul sa rezilieze contractul fara a respecta prevederile din contract cu privire la reziliere?
Se considera nul contractul? Cine pierde?
parerea mea e ca tot in cazul promisiunii lucrului altuia ne aflam (d. p. d. v. civil) iar daca x a executat vreuna din obligatiile ce decurg din contract (ceea ce am inteles ca a si facut) contractul este perfect VALABIL (executarea vreunei obligatii, in opinia mea, concide cu o ratificare a contractului de catre furnizorul x).
draga ralu (intuiesc ca nu esti si grigore)
iata cum as incepe eu interpretarea spetei - vazand ca te referi la un furnizor y, inteleg ca antecontractul despre care spui este unul cu executare succesiva, deci nu se poate pune problema unei rezolutiuni, si implicit nici aplicarea principiului consacrat prin adagiul resoluto jure dantiis resolvitur jus accipientis.
...acum, vine o intrebare suplimentara - la a cata din executarile succesive se presupune ca te afli (ceva similar cu infractiunea continuata, pana nu mai e tentativa)?
...abia de acum pot incepe speculatiile juridice cu antecontractul (obligatie de a face, iar nu de a da)
...ori constatarea nulitatii contractului daca te afli la prima executare din cele multe (prezumez ca nu mai mult de 12, cu posibilitatea prelungirii automate pe perioade succesive de cate un an, nu-i asha?!)
fortuna vis,
maximilian
ave, revin..
acum depinde din ce punct de vedere actionezi? esti aparatoarea beneficiarului de servicii?
este in interesul companiei sa isi schimbe brusc prestatorul de servicii, asta inteleg, pentru a ramane in ton...
'opinez ca' nu opereaza constatarea nulitatii, dar nu opereaza nici rezilierea (ante-)contractului.
faceti demersuri de conciliere pentru stingerea amiabila a oricaror obligatii scadente deja si platiti ceea ce deja se datoreaza...
verifica inca o data ce inscrisuri ai la dosar, ca e posibil sa ramai fara ele, ori sa ti se para ca s'au schimbat peste noapte..
fortuna vis,
ibidem
ave, una tertsa parte,
...iar in continuarea rationamentului, arat ca in momentul cand ati trecut de prima executare, antecontractul vostru de prestari de servicii se transforma prin tacita relocatiune intr-un contract veritabil de prestari de servicii a carui reziliere se va pronunta de catre instanta de judecata competenta de la sediul debitorului, pentru ca inca nu am vazut sa se aplice pact compromisoriu de grd.3 si grd.4 la un asemenea contract.
cheltuielile de judecata sunt in sarcina paratei, ori dupa cum va dispune instanta.
tu, in calitate de avocat stagiar, vei incheia contract de reprezentare cu beneficiarul de servicii pe care il reprezinti...
[subliniez ca sunt rationamente bazate pe prezumtii simple]
fortuna vis,
maximilian
ave (qvarta che ultima)
corolar - cat despre opinia dlui avocat CS potrivit careia contractul este nul prin eroare, propun analiza caracterului acesteia deoarece numai in masura in care vorbim despre eroare obstacol se poate cere constatarea nulitatii unui negotium juris.
in acest caz, invocarea de catre furnizor a faptului ca semnatarul nu este propriul angajat, atat timp cat s-au derulat deja relatii comerciale, este irelevant, demonstreaza reaua-credinta a furnizorului si se pot cere si daune-interese...
va raspunde potrivit art.1000-alin.3 cod civil pentru fapta prepusului (nu in mod necesar angajat propriu) - iar aici astept mingii la file..
...iar pentru beneficiarul prestarilor de servicii nu este in sarcina acestuia sa fuga dupa cai verzi pe pereti - ma refer la plangeri penale pe 215 cod penal (inselaciunea), ci este in interesul furnizorului de servicii - si inca o data 'opinez ca' aceasta va fi si o 'solutie judiciara' daca pot sa ma exprim astfel, prin considerarea apararii dinamicii circuitului civil (in speta comercial)
fortuna vis, qed