Exista un contract intre 2 parteneri: x-furnizor si y-beneficiar de servicii.
Totul decurge normal, pana cand se afla ca din partea furnizorului x, persoana care a semnat contractul nu este nici macar angajata in aceasta societate.
Ce se poate intampla in acest caz?
Poate beneficiarul sa rezilieze contractul fara a respecta prevederile din contract cu privire la reziliere?
Se considera nul contractul? Cine pierde?
Eu sunt total in ceata dupa aceste raspunsuri...
Nu sunt avocat-nici macar stagiar, nu am cunostinte in acest domeniu, sunt doar o persoana care se confrunta cu o astfel de problema si as vrea sa imi explicati mai "pe romaneste" daca acel client (beneficiar) x poate rezilia contractul daca afla ca semnatarul nu este angajat legal la firma furnizoare y si tot ceea ce decurge de aici.
Multumesc.
Si inca ceva: as aprecia daca in loc sa va aruncati sageti unul la altul, mi-ati da un raspuns clar.
Va multumesc si sper sa nu fiti jigniti de precizare.
Atata timp cat este un contract cu executare succesiva din moment ce furnizorul si-a executat prestatiile asumate prin contract, chiar in sitruatia in care el nu era obligat la aceasta contractul nefiind semnat de un reprezentatnt legal al sau, aceasta valoreaza o recunoastere tacita a contractului.
As intreba acum cine are interes sa rezilieze contractul? Daca este furnizorul, acesta nici nu poate rezilia un contract la care nu este parte, poate cere cel mult restituirea prestatiilor in baza principiului imbogatirii fara justa cauza si asta numai in masura in care aceste prestatii nu au fost achitate deja. Daca aceste prestatii au fost achitate deja, ambele parti executandu-si obligatiile, beneficiarul poate cere numai constatarea nulitatii acelui contract, pentru error in personam. De ce error in personam? Pentru ca este clar ca desi nu este de esenta contractului de prestari de servicii, totusi acel contract a fost incheiat in considerarea persoanei furnizorului. Or de vreme ce, furnizorul nu este angajat din punct de vedere legal prin acel contract, ci o alta persoana, contractul este nul.
Daca interesul in a rezilia contractul este al beneficiarului, el trebuie sa dovedeasca o neexecutare din partea furnizorului, ceea ce in speta se pare ca nu e cazul. Singura cale este o actiune in constatarea nulitatii contractului pentru error in personam.
Nu poate fi vorba de promisiunea lucrului altuia. Pornind de la definitie promisiunii lucrului altuia reiese ca aceasta este un contract sau o clauza intr-un contract prin care o persoana, debitorul, se obliga fata de o alta persoana, creditorul, sa obtina consimtamantul unei terte persoane de a incheia un contract sau a ratifica un contract deja incheiat. Prin urmare unde este aplicabilitatea acesteia in cazul de fata? Poti considera executarea prestatiilor de catre furnizor drept o ratificare tacita a contractului atata timp cat in contractul respectiv desi aparea numele furnizorului contractul a fost semnat de o alta persoana? Chiar si in situatia ratificarii tacite aceasta nu trebuia urmata de o incheiere valabila a contractului de prestari de servici intre furnizor si beneficiar? Forma si continutul contractului de prestari de servicii poate fi interpretata ca o conventie de port fort?