avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract furnizare servicii semnat de persoana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract furnizare servicii semnat de persoana neautorizata

Exista un contract intre 2 parteneri: x-furnizor si y-beneficiar de servicii.
Totul decurge normal, pana cand se afla ca din partea furnizorului x, persoana care a semnat contractul nu este nici macar angajata in aceasta societate.
Ce se poate intampla in acest caz?
Poate beneficiarul sa rezilieze contractul fara a respecta prevederile din contract cu privire la reziliere?
Se considera nul contractul? Cine pierde?

Ralu
Eu consider ca raspunsul ni-l ofera art. 986-991 din Codul civil.
In acest caz gerant este cel care a semnat contractul, iar gerat este firma X - furnizorul.
Mai mult de atat, daca X a continuat afacera, inseamna ca a ratificat gestiunea, care retroactiv se converteste in contract de mandat. Rezulta ca geratul X (mandant) va fi obligat pentru actele incheiate de mandatarul sau (gerantul).
Deci raspunsul ar fi in sensul ca X nu poate sa rezilieze fara a respecta conditiile de reziliere din contract.
Spetă:
Contract de vânzare - cumpărare încheiat la data de 09.03.2005, intră în vigoare la 20.03.2005. După perfectarea contractului vânzatorul observă urmatoarele,
1.Semnatarul contractului, din partea cumparatorului nu este reprezentantul legal al societătii ( cel mentionat în statut ) si nici nu a prezentat furnizorului împuternicirea privind contractarea.
2.Conform informatiilor privind bonitatea, seriozitatea si puterea financiară a cumparatorului, primite de la bancă, rezultă că firma nu are o situatie financiară strălucită.
3Înainte de intrarea în vigoare a contractului, se suspendă de catre vânzator contractul, pîna la prezentarea de catre cumparator a unei scrisori de garantie bancara pt o valoare care acopera valoarea contractului, valabila pe întreaga durata a contractului.
4.Conform contractului doar cumparatorul are dreptul de a rezilia contractul.
5. Vânzatorul întocmeste act aditional privind scrisoarea de garantie, posibilitatea rezilierii contractului si de catre vânzator, cumparatorul refuza semnarea actului aditional.
6. Cumparatorul depune comanda pt livrarea marfii, conform prevederilor contractului, nelivrarea marfii în termenul contractat atrage penalitati de intârziere pe fiecare zi de întârziere.
Astept opinii, care ar fi solutia optima pentru desfacerea contractului de catre vânzator? Actiune privind anularea contractului ( vicii de consimtamânt ?), rezilierea contractului prin instanta ( care ar fi motivul ?). Contractul fiind suspendat, vânzatorul a notificat cumparatorul în acest sens, cumparatorul are dreptul de a solicita penalitati pt nelivrarea marfii, sau rezilierea cu daune interese?? Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere ContSters59029 ContSters59029 Dupa expirarea unui contract de inchiriere daca locatorul continua sa incaseze chiria in baza acestui contract se poate spune ca opereaza tacita relocatiune in ... (vezi toată discuția)
Reziliere lilicrin lilicrin Cum se poate rezilia/anula un act sub semnatura privata? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Reziliere contract pe perioada stării de urgenta Magda77? Magda77? Bună ziua se poate rezilia un contract prestări servicii pe perioada determinata între un Pfa și stat.? Sunt plătite serviciile pana în momentul ... (vezi toată discuția)