avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!

Buna,

Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si "Noi,vanzatorii, declaram ca ne rezervam dreptul de folosinta cu privire la apartamentul care face obiectul contractului". Intrebarea mea este daca pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?! ( Bunicul a decedat cu ceva timp in urma) iar relatia cu bunica este una dificila. Precizez ca de cand s-a incheiat contractul ea nu a locuit in apartament. Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:26, 10 Septembrie 2014
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Da, la ambele intrebari dar cu acordul si semnatura bunicii data in fata notarului.
av. Gabriel Klein Kiritescu


D-le avocat Gabriel, îmi permit să vă întreb pe ce vă bazați afirmația? :stunned:

Nuda proprietate reprezintă dreptul de dispoziție juridică pe care-l are proprietarul unui bun în cazul dezmembrării atributelor proprietății (folosința, posesia și dispoziția).
Bunica are dreptul de posesie și de folosință, iar proprietarul are doar dispoziția juridică conferită de nuda proprietate.

Nuda proprietate se poate vinde fără acordul uzufructuarului. Cumpărătorul va dobândi însă doar nuda proprietate și nu va putea poseda și/sau folosi bunul până la reîntregirea atributelor proprietății.

PS
Vă rog să nu dați răspunsuri contrare prevederilor legale, a doctrinei sau practicii judiciare deoarece îi derutați mai mult pe cei care au nevoie de o informație corectă.

Poate pe intrebare :)
Intrebarea fiind
pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?!

apoi si alta intrebare
Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?


Din postare inteleg ca nu vrea sa vanda nuda proprietate, vrea sa vanda apartamentul cu totul, batrana nelocuind in ap. Ori nu poate daca batrana nu renunta la dreptul de folosinta. La fel si pentru a ipoteca, banca neacceptand doar nuda proprietate ca si garantie si in acest caz, batrana ar trebui sa renunte la drept ca ap sa fie liber de sarcini pt a fi acceptat de banca.


Nuda proprietate poate fi instrainata.

Dreptul de uzufruct, de asemenea, poate fi instrainat.

Imobilul nu poate fi instrainat, atata vreme cat uzufructuarul nu renunta la dreptul de uzufruct, dezmembramant al dreptului de proprietate, care ii confera dreptul de posesie ( jus possidedi) si dreptul de folosinta ( jus frundi ).

Dreptul de uzufruct se stinge prin deces.

Dreptul de proprietate ( dezmembrat de atributele sale ) devine deplin.

In acest sens, poate fi perfectat un contract de vanzare-cumparare, prin care sa fie transmis dreptul de proprietate asupra bunului imobil.


Art. 714. Cesiunea uzufructului. (1) In absenta unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul sau unei alte persoane fara acordul nudului proprietar, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile. Art. 714-716
(2) Uzufructuarul ramane dator exclusiv fata de nudul proprietar numai pentru obligatiile nascute inainte de cesiune . Pana la notificarea cesiunii, uzufructuarul si cesionarul raspund solidar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor fata de nudul proprietar.
(3) Dupa notificarea cesiunii, cesionarul este dator fata de nudul proprietar pentru toate obligatiile nascute dupa notificarea cesiunii. In acest caz, uzufructuarului i se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile legale din materia fideiusiunii.
(4) Dupa cesiune, dreptul de uzufruct continua, dupa caz, pana la implinirea termenului initial sau pana la decesul uzufructuarului initial.



Art. 746. Cazurile de stingere a uzufructului. (1) Uzufructul se stinge pe cale principala prin:
a) moartea uzufructuarului ori, dupa caz, incetarea personalitatii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci cand calitatea de uzufructuar si de nud proprietar se intrunesc in aceeasi persoana;
d) renuntarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 ani sau, dupa caz, timp de 2 ani in cazul uzufructului unei creante .
(2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, dupa caz, incetarea existentei juridice a uzufructuarului chiar daca termenul nu s-a implinit.
(3) In cazul imobilelor sunt aplicabile dispozitiile in materie de carte funciara.



Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Nuda proprietate poate fi instrainata.

Dreptul de uzufruct, de asemenea, poate fi instrainat.

Imobilul nu poate fi instrainat, atata vreme cat uzufructuarul nu renunta la dreptul de uzufruct, dezmembramant al dreptului de proprietate, care ii confera dreptul de posesie ( jus possidedi) si dreptul de folosinta ( jus frundi ).




Art. 1.650. -
(1) Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preț pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească
(2) Poate fi, de asemenea, transmis prin vânzare un dezmembrământ al dreptului de proprietate sau orice alt drept.



Deci, se poate vinde inclusiv imobilul, vînzătorul transmiţînd cumpărătorului proprietatea asupra bunului aşa cum figurează ea (proprietatea, adică) în patrimoniul său: dezbrăcată de atributul folosinţei.

Altfel, ar fi un nonsens: pot vinde nuda proprietate, dar nu pot vinde obiectul nudei proprietăţi.

Zic şi io...

era o treaba cu emolumentul ...dar nu mai stiu acum daca se vinde emolumentul si ramane uzufructul sau se merge pe DIRECT:d



Art. 714. Cesiunea uzufructului.
..................
....
...

4) Dupa cesiune, dreptul de uzufruct continua, dupa caz, pana la implinirea termenului initial sau pana la decesul uzufructuarului initial.

Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
ContSters290615, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)