avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!

Buna,

Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si "Noi,vanzatorii, declaram ca ne rezervam dreptul de folosinta cu privire la apartamentul care face obiectul contractului". Intrebarea mea este daca pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?! ( Bunicul a decedat cu ceva timp in urma) iar relatia cu bunica este una dificila. Precizez ca de cand s-a incheiat contractul ea nu a locuit in apartament. Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:26, 10 Septembrie 2014
:D

... „treaba” cu emolumentul era în legătură (până prin 2011) cu dezmembrămintele dreptului de proprietate (în special cu uzufructul) și consta în faptul că acesta (emolumentul) se putea înstrăina dar nu se putea înstrăina dreptul în sine... Adică uzufructuarul răspundea în fața proprietarului chiar dacă înstrăina emolumentul uzufructului unei terțe persoane (deoarece rămânea titular al dreptului de uzufruct chiar dacă ar fi înstrăinat emolumentul acestuia)...

De prin 2011 însă, avem în vigoare NCC, iar conform prevederilor acestuia pot fi înstrăinate dezmembrămintele dreptului de proprietate, cu excepția cazurilor în care obiectul acestuia este inalienabil (de regulă bunurile care fac obiectul proprietății publice).

Deci, poate fi înstrăinat (fără acordul altor titulari ai celorlalte dezmembrăminte) dreptul de nudă proprietate sau dreptul de uzufruct nu doar emolumentul acestora.
am inteles asta dar imi da de gandit alin 4 al 714
adica cum e liber dar e ingradit si-l am doar pana moare uzufructuarul

am uitat sa scriu ca uzufructoarul initial ..
si ca eu fiind al cincilea cumparator


cum suna: eu, milica vand dreptul meu.... pe periada cat traiesc:D
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
ContSters290615, utilizator
Eu am mentionat ca se pot instraina nuda proprietate si dreptul de uzufruct.Este necesar acordul uzufructuarului , pentru a fi instrainat dreptul de uzufruct.


Probabil ca exprimarea mea nu a fost suficient de clara.

Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
ioana eu vb ca se intraineaza doar emolumentul si ca dreptul de dispozitie al cumparatorului este ingradit/limitat din patrimoniul uzufructuarului initial neiesind niciodata dreptul, ci doar emolumentul:)
alin 4 indicat de tine constituie o exceptie..
nu-i ca la dreptul de servitute unde odata cu vila se instraineaza si servitutea de trecere - drum ramas in proprietatea dezvoltatarului - la calea publica de acces
Conform Codului civil , dreptul de uzufruct poate fi instrainat.

Drepturile şi obligaţiile uzufructuarului şi ale nudului proprietar
Art. 714
Cesiunea uzufructului
(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.

(2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar.
(3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii.
(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.

Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)