avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor fara procura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor fara procura

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori.
Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un judecator. Pe sentinta de divort legat de minor scrie doar ca minorul este incredintat mamei spre crestere si educare. Se pare ca cu aceasta sentinta mama a reusit sa faca minorului si pasaport si sa iasa cu pinorul din tara de trei ori, in acest mom este a treia oara fara ca tatal sa stie sau sa isi dea consimtamantul scris.
In acest moment este si un process pe rol pentru schimbarea domiciliului minorului la tata deoarece mama este plecata de doi ani in strainatate si minorul sta cu bunica.
Intrebarea mea este: poate mama sa iasa asa din tara fara consimtamantul tatalui? Mentionez ca tatal nu este decazut din drepturi, adica nu scrie nici unde acest lucru. Exista un process pe rol legat de minor si se pare ea a plecat iar tatal nu stie unde, cum a reusit sa iasa din tara si de unde sa isi ia copilul
Cati ani are copilul ? fata, baiat ?
Care a fost relatia cu copilul , cat de des in vedea pana sa apara problemele de care vorbiti ?
Este vorba de o fetita in varsta de 10 ani. Relatia cu tatal a fost una buna, adica se vizitau, tatal era present la scoala, la sedintele cu parintii, nu era un program regulat si fix, pana la un mom dat cand mama a decis ca vrea sa ia definitive copilul in Germania, ea ne avand nici un statut legal acolo, moment in care contactul cu fetita a devenit imposibil (nr de tel schimbat, presiuni asupra copilului, etc) Copilul a fost audiat la procesul de fond, iar cele spuse de copil sunt declaratii bune de filmele SF, adica ca a fost tinuta fara mancare, ca a fost inchisa intr-o camera fara mancare si lumina, astea toate in conditiile in care noi am prezentat martori si poze cum ca nu este asa plus ca in aceeasi casa se mai afla un copil minor.
Incredintarea presupune ca doar unul dintre parinti exercita drepturile parintesti, celalalt parinte avand dreptul de a se informa, de a vedea copilul, de a merge in vacante, de a primi poze, veni la serbari, vorbi la scoala, la medic etc.

Tatal putea sa ia copilul de la bunica; bunica nu e parinte, tatal avea prioritate. Cu aceasta alta situatie de fapt, poate ca lucrurile ar fi stat altfel.
Dv. insa nu aveti copilul incredintat, exercitati impreuna cu tatal lui autoritatea parinteasca. Va spuna sta pentru ca ati divortat la notar si asta se putea numai dupa Codul civil actual unde incredintare nu exista.
Cu alte cuvinte, situatiile sunt diferite.
Autoritatea parinteasca este comuna de circa 3 ani; ma tem ca tatal si-a facut mai mult rau cu recursul ala si a permis astfel mamei sa iasa din tara cu copilul.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu am inteles mesajul dv.
Aveti o hotarare asemanatoare cu ce? Ca mai sus discutam despre 2 situatii diferite cu 2 hotarari diferite.

Alte discuții în legătură

Restabilire domiciliu minori Username33 Username33 Buna ziua! Se da urmatoarea situatie : Doi minori (fata 11 ani si baiatul 12 ani) nascuti dintr-o relatie de concubinaj, recunoscuti de ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)