avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor fara procura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor fara procura

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori.
Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un judecator. Pe sentinta de divort legat de minor scrie doar ca minorul este incredintat mamei spre crestere si educare. Se pare ca cu aceasta sentinta mama a reusit sa faca minorului si pasaport si sa iasa cu pinorul din tara de trei ori, in acest mom este a treia oara fara ca tatal sa stie sau sa isi dea consimtamantul scris.
In acest moment este si un process pe rol pentru schimbarea domiciliului minorului la tata deoarece mama este plecata de doi ani in strainatate si minorul sta cu bunica.
Intrebarea mea este: poate mama sa iasa asa din tara fara consimtamantul tatalui? Mentionez ca tatal nu este decazut din drepturi, adica nu scrie nici unde acest lucru. Exista un process pe rol legat de minor si se pare ea a plecat iar tatal nu stie unde, cum a reusit sa iasa din tara si de unde sa isi ia copilul
Intradevar copilul I-a fost incredintat mamei, DAR, la mom divortului si pe sentinta de divort, nu scrie absolut nimik de drepturile tatalui, nu s-a facut ancheta sociala si autoritatea tutelara nu a avut nici un cuv de spus. Judecatoarea a scris pe decizie ca minorul ii este incredintat mamei spre crestere si educare si PUNCT. Drept urmare mama a pus monopol pe minor. Asta insemnand ca tatal nu a putut sa isi vada copilul decat cu mari eforturi desi copilul era la bunica maternal, mama fiind plecata in strainatate, sa plece in concediu cu copilul sau sa fie anuntat cand copilul a ajuns in spital sau orice altceva legat de copil mai ales plecarea copilului in strainatate era deja un privilegiu prea mare care nu l-a avut. Aici era nedumerirea mea.
Parerile au fost impartite. Judecatoarea in timpul procesului a spus ca mama nu avea voie sa iasa cu copilul din tara, dar totusi nu a avut nimik in potriva, cei de la pasapoarte de la Bucuresti au spus ca pentru a emite un pasaport individual pentru fata nu putea mama singura fara ceva din partea tatalui, iar cei de la Pasapoarte din orasul nostrum au spus ca nu e adevarat ca putea.
Un avocat I-a spus tatalui ca el ar fi avut castig de cauza deoarece mama este plecata, copilul prezinta problem si mai ales ca el nu este decazut din drepturile parintesti, alt avocat a spus contrariul.
Deci ... aici vine nedumerirea noastra si poate revolta. Ca parinte sa afli ca copilul este singur, ca are problem de sanatate si tu ca tata sa nu poti sa faci nimik, dar absolut nimik este strigator la cer, iar parerile sunt impartite din toate directile.
daca au divortat pe vechiul cod al familiei si copilul este incredintat mamei nu este nevoie de procura. singura solutie ste sa promoveze o noua actiune pentru a avea custidie comuna si , eventual stabilirea domiciliului la tata, pe care inteleg ca o are deja. pentru urgenta va sfatuiesc sa introduca si o ordonanta presedentiala pentru stabilira custodiei comune si stabilirea domiciliului la tata. desigur trebuie bine intemeiata ca sa justifice urgenta, asa ca este bine sa consultati un specilaist la cazul in speta.
daca va castga ordonanta acesta este definitiva si executorie de la fond iar mama nu va putea scoate minorul fara acordul tatalui.
Tatal a facut asta, a introdus actiunea de fond pentru a se stabili domiciliul minorei la el, pentru custodie comuna si inca cateva cerinte in subsidiar, dupa care a introdus ordonanta presidentiala prin care a cerut stabilirea domiciliului minorei la tata pe perioada procesului de fond, justificand cu faptul ca mama este plecata din tara de 2 ani, copilul sta cu bunica si atasand si un document medical din care reises ca copilul nu este bine. Ordonanta a fost respinsa, motivand ca nu prezinta urgenta ... ??? deci internare in spital si problem psiho sociala, de sanatate si de alimentatie nu prezinta o urgenta ....
Fondul l-a castigat tatal partial, desi mie mi se pare putin illogic. S-a stability custodie comuna, pensie alimentara 75% din veniturile tatalui si copilul ramane in continuare la mama, desi mama a venit in sinstanta si a declarant ca este plecata din tara, autoritatea tutelara a fost acolo si a specificat clar in raport ca copilul sta de 2 ani numai cu bunica, si tatal are aceleasi conditii ca si mama pentru minora. Decizia este in recurs, iar mama a luat fata si a plecat in Germania cu fata, a depus la scoala o cerere de transfer pentru fata in Germania, desi ea nu are nici un statut legal in Germania si toatea astea le-am aflat prin bunavointa unor cadre didactice si vecini pentru ca mama nu a binevoit sa anunte tatal.
Cam asta e situatia si desi e pe valabila in continuare vechea sentita deoarece asta nu este definitive si irevocabila nu pot sa inteleg cum este posibil ca si asa un parinte sa poate sa plece si pe un alt continent cu copilul fara ca celalat parinte sa stie si sa poata sa faca ceva desi celalat parinte nu ar fii decazut din drepturi, dar totusi legea nu ii da nici un drept.
In toate cele scrise de dvs., saraca fetita de 10 ani nu apare nicaieri; am impresia ca va luptati ca si pentru folosirea unei masini sau proprietatea asupra unui televizor.
Acea fetita de 10 ani nu este un bebelus fara discernamant; din cele descrise de dvs., vad deja traumatismul psihic suferit de fetita din cauza incercarilor tatalui de a o rupe din mediul ei - bunica, mama. Credeti ca ii este usor unui copil sa afle ca va avea o "mama vitrega" si va trai alaturi de ea si de fratele vitreg?
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
Martonze, utilizator

Judecatoarea a scris pe decizie ca minorul ii este incredintat mamei spre crestere si educare si PUNCT.
Judecatoarea in timpul procesului a spus ca mama nu avea voie sa iasa cu copilul din tara, dar totusi nu a avut nimik in potriva, cei de la pasapoarte de la Bucuresti au spus ca pentru a emite un pasaport individual pentru fata nu putea mama singura fara ceva din partea tatalui, iar cei de la Pasapoarte din orasul nostrum au spus ca nu e adevarat ca putea.
Un avocat I-a spus tatalui ca el ar fi avut castig de cauza deoarece mama este plecata, copilul prezinta problem si mai ales ca el nu este decazut din drepturile parintesti, alt avocat a spus contrariul.


Judecatoarea nu a pus punct, a incredintat copilul mamei, iar tatalui dreptul sa aiba leg personale cu minora. Daca nu a solicitat un anume program de vizita, nu a fost trecut. Si probabil ca s-a stabilit si o pensie de intretinere,nu?
Nu inteleg afirmatiile Jud din timpul procesului, nici raspunsul celor de la Serv Pasapoarte Buc, dar va pot spune cei din orasul unde locuiti au dat raspunsul corect.
In conformitate cu prevederile Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 30 alin. 1 lit. c) minorul care este incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti, printr-o Hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila, poate calatori in strainatate cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte.
Pe cale de consecinta, la controlul de frontiera al autoritatilor romane, veti prezenta pasaportul si/sau cartea de identitate valabile, dupa caz, precum si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (pe care o detineti) prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare, in original si fotocopie.
Faptul ca este/nu este decazut din drepturile parintesti nu are insemnatate la trecerea frontierei, acest lucru fiind posibil datorita Hot de incredintare.

nu pot sa inteleg cum este posibil ca si asa un parinte sa poate sa plece si pe un alt continent cu copilul fara ca celalat parinte sa stie si sa poata sa faca ceva desi celalat parinte nu ar fii decazut din drepturi, dar totusi legea nu ii da nici un drept.


Probabil, daca tatal nu ar fi inceput sa "faca ceva", si ar fi discutat cu mama inainte, aceasta i-ar fi adus la cunostinta faptul ca doreste sa scoata minora din tara, sau ce planuri de viitor are in ceea ce priveste copilul.Da, un parinte poate pleca si pe un alt continent cu copilul, daca se dovedeste ca este in interesul copilului sa insoteasca acel parinte, dar acest lucru nu face ca leg tata-copil sa fie intrerupta/imposibil de realizat. Obligatia mamei ar fi sa-i comunice tatalui noua adresa unde locuieste minora.

"Relatia cu tatal a fost una buna, adica se vizitau, tatal era present la scoala, la sedintele cu parintii, nu era un program regulat si fix. Drept urmare mama a pus monopol pe minor. Asta insemnand ca tatal nu a putut sa isi vada copilul decat cu mari eforturi desi copilul era la bunica maternal, mama fiind plecata in strainatate"
Cine/cum impiedica vizitele, avand in vedere ca tatal participa la sedintele scolare, se interesa de copil, se vizitau?

Offtopic; am o mica curiozitate, si va rog sa nu mi-o luati in nume de rau daca indraznesc sa va intreb: sunteti "mama vitrega" sau tatal copilului? Intreb asta deoarece, avand un copil al Dvs, nu inteleg aceste eforturi pe care le depuneti in sensul aducerii fetitei alaturi de tata, cand Dvs va bucurati de prezenta propriului copil. De ce n-ar avea acelasi privilegiu si mama fetitei, iar tatal se poate bucura de prezenta ei in vacante?

Alte discuții în legătură

Restabilire domiciliu minori Username33 Username33 Buna ziua! Se da urmatoarea situatie : Doi minori (fata 11 ani si baiatul 12 ani) nascuti dintr-o relatie de concubinaj, recunoscuti de ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)