avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Invinuit pt o adeverinta eliberata de firma mea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Invinuit pt o adeverinta eliberata de firma mea

Buna ziua,

Am ajuns in cercetari la politie in calitatea mea de administrator al unei firme care a eliberat o adeverinta de salariat unei persoane care a incercat sa ia un credit.Nu a luat acest credit,nu exista un prejudiciu.
Numele persoanelor trecute in adeverinta la conducerea firmei nu exista si nu au existat niciodata ca angajati ai firmei,ca de altfel nici persoana trecuta ca angajat in adeverinta.Adica fictiva.
Ulterior,aceasta persoana a reclamat-o la politie pe angajata bancii pe motiv ca ea i-ar fi facut rost de aceasta adeverinta,el nestiind de unde.
La cercetarile facute de politie au fost chemati ei doi si eu ca administrator al firmei.Le-am dat explicatii ca nu recunosc adeverinta,nici scrisul si ca actele firmei si stampila au lipsit din firma cateva zile,fiind furate si gasite ulterior,in acea perioada cand s-a eliberat adeverinta.Ni s-au luat probe de scris si acum am fost anuntata sa ma prezint la ofiterul de cercetare penala,avand calitatea de invinuit pt a mi se comunica parerea expertilor.Ceea ce ma duce cu gandul ca expertiza grafica nu imi este favorabila.De asemenea,mi s-a spus ca am dreptul sa ma prezint cu aparator.
Ce ma sfatuiti sa fac in acest sens si ce poate urma ?

Completare la intrebarile anterioare: Pot fi acuzata de fals ca si administrator al firmei doar in baza acelei expertize grafice?Eu pot solicita o noua expertiza grafica la alt expert autorizat?Si asta se poate solicita la politie,parchet sau doar daca s-ar ajunge in instanta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
Anish, utilizator
Interesant cazul prezentat... Interesant in sensul ca treceti ceva sub tacere...
Numele persoanelor care apar in adeverinta sunt ale unor persoane care nu au legatura cu firma dv si nu au avut niciodata (dar le cunoasteti?)... Creditul nu a fost obtinut de titularul adeverintei, deci nu exista prejudiciu... Atunci, de ce titularul acestei adeverinte a acuzat... functionara bancii (??!) ca a fost cea care a facut rost de aceasta adeverinta? Prea cusuta cu ata alba "ratacirea” stampilei si a... actelor firmei tocmai in... perioada eliberarii acelei adeverinte... Inseamna ca e implicat cineva din firma dv... dar ar fi putut stampila hartia fara sa se mai complice cu... disparitia si aparitia stampilei si a actelor...
Intre dv si functionara bancii exista vreo legatura – va cunoasteti?
Daca expertiza grafoscopica va este potrivnica puteti fi acuzata de fals si, da, puteti cere contraexpertiza...
Daca va prezentati cu un avocat – caruia sa ii spuneti exact cum stau lucrurile - acesta va sti ce sa spuna si ce sa ceara: o contraexpertiza grafoscopica, de exemplu, pt a nu se ajunge la instanta - unde sigur veti cere contraexpertiza...
Nu cunosc acele persoane care apar in adeverinta,nici nu stiu daca exista,ca daca ar fi existat le-ar fi gasit politia,banuiesc.
Motivul pt care a reclamat-o pe functionara bancii ca nu a mai luat banii nu il cunosc si nici pe ea nu am cunoscut-o pana acum recent,cand am cautat-o,cautand o explicatie pt ce sant eu pe scarile politiei.Ea mi-a spus ca nu i-a facut rost de nicio adeverinta,ci ca el a adus-o.El spune ca ea.Eu ce sa fac?Munca politistului?As face dar nu ma pricep.
Politistul caruia i-am dat declaratia a zis ca nu e mare pericol pt ca nu exista prejudiciu.Dar...mai este un ofiter de cercetare...un procuror.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
Anish, utilizator
Daca ceea ce spuneti e real atunci... e nebunesc! Si, in acelasi timp, nu ar trebui sa aveti emotii ca trebuie sa mergeti la politie – dar un avocat nu strica niciodata.
Pur si simplu daca nu cunoasteti persoana scrisa in adeverinta cu "rol” de angajat si stiti ca nu ati scris o asemenea adeverinta practic nu au cum sa va dovedeasca vinovatia!
Dar e total absurd ca functionara sa fie reclamata... pt ce?
Persoana care figureaza – fictiv – ca angajat trebuie sa fie dusa cu pluta sa se autoincrimineze, practic... Ceva nu se potriveste... rau de tot.
Angajati un avocat macar pt a va sustine in... "prima zi de infatisare” in fatza procurorului...

In alta ordine de idei... scrieti ca actele firmei, si stampila, au fost... furate si apoi gasite.... Cine le-a "furat”, sau cine ar fi putut sa le rataceasca...?
Angajati un avocat... Sau macar mergeti sa discutati cu unul...
Daca nu exista prejudiciu, atunci cine s-a sesizat?Trebuie sa existe o alta problema.Eu nu fac penal dar una este falsul in inscrisuri si alta uzul de fals si, atentie, elementele constitutive ale infractiunii sunt importante. Eu cred ca cineva s-a folosit totusi de acea adeverinta si dvs. nu stiti toate datele problemei.

MI-e greu sa cred ca s-ar fi facut atatea eforturi daca nu exista un prejudiciu.Ganditi-va serios sa stati de vorba cu un avocat caruia sa-i explicati TOATE datele problemei.Spuneti ca nu exista prejudiciu, eu ma gandesc ca banca nu are pe cine sa execute si s-a acordat creditul...chiar m-ati facut curioasa. Ce s-a intamplat de fapt?lucrurile nu prea se potrivesc, oricat fantezie as incerca sa am.

succes
av. Ileana Schwarz
M-am interesat si fiecare are o varianta,cert este ca nu exista niciun prejudiciu si banca nu e implicata aici decat prin declaratia acestei angajate.
Varianta "angajatului" este aceea ca avea o datorie la fratele functionarei de la banca,ea i-ar fi propus sa ia un credit si l-a ajutat cu adeverinta.Creditul nu s-a aprobat,cei doi s-au certat,s-au reclamat,iar "angajatul" a reclamat-o si pe cea de la banca.
Varianta ei este ca a intocmit un dosar de credit cu documentele care i s-au adus de el si atat.
Din cate am inteles,ei au dat probe de scris inaintea mea cu vreo 3 saptamani si expertiza grafica le-a iesit favorabila.
Disparitia actelor a fost cu cca o luna inainte de data de pe adeverinta,au disparut din masina uitata descuiata cca o ora in parcare si au fost aduse dupa vreo 3 zile de cineva care zicea ca le-a gasit inacceasi mapa intrun parc.Nu a lipsit nimic (exista acolo si un carnet CEC de la care nu am avut probleme).La momentul acela am anuntat doar banca in ideea de a nu ma trezi cu niste cec-uri la plata.

Dar totusi acest individ care a reclamat,nu-si face probleme legate de fals,chiar daca adeverinta i-a dat-o cineva?A semnat documentele pt solicitarea creditului.A stiut de existenta adeverintei.
Eu revin cu intrebarea obsesiva: Pot fi inculpata doar in baza expertizei grafice?Pe care,repet,o contest daca a iesit nefavorabila mie.
Din practica dv stiti daca aceste expertize pot fi si gresite,fiind dovedite ulterior prin alte expertize?
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
Anish, utilizator

Alte discuții în legătură

Reclamatie nci nci am fost reclamata la politie de catre un barbat bolnav psihic , inregistrat in evidentele speciale de 7 ani. As dori sa stiu daca politia poate lua in ... (vezi toată discuția)
Citat la parchet un om simplu un om simplu Buna, Am o citatie la parchet si spune ca sunt citat pentru audieri in calitate de invinuit iar pe antetul ei scria un nr de dosar si anul 2005. Eu am ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere cris_deo cris_deo Buna seara. Am facut o sesizare la politie pt un abuz de incredere , persoana pe care am reclamat-o a fost chemata la politie si si-a insusit fapta adica un ... (vezi toată discuția)